Masło czy margaryna

... smażenia nabiera ono właściwości rakotwórczych. W czasie tego procesu wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje, które szkodzą żołądkowi. Do tego tłuszcz ten przyczynia się także do wzrostu poziomu ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... o tym, że ich gotowanie, smażenie oraz prażenie sprawia, że tracą swoje cenne wartości odżywcze. Obróbka termiczna przyczynia się bowiem do tego, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają ...

dawno temu

Dieta ryżowa

... być spożywane w 5-6 małych porcjach. Ponadto do ich przyrządzenia nie wolno używać tłuszczu. Zakazane jest zatem smażenie na patelni. Co ważne, można stosować takie rodzaje ryżu, jakie odpowiadają ...

dawno temu

Dieta warzywno owocowa

... jest smażenie przyrządzanych potraw czy doprawianie ich tłuszczami w postaci masła czy oliwy z oliwek. Z półeczki z przyprawami powinna zniknąć także sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i dodatkowo ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... zsiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Z masy rybnej formujemy nieduże kotleciki – mniej więcej 5 centymetrów średnicy, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy posypane estragonem. ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... , minerały oraz wapń. Niełuskane ziarna regulują proces trawienia. Ryby i niesmażone białe mięso zaspokajają zapotrzebowanie na białko, żelazo, wapń, witaminę B12 i aminokwasy. Dzięki nim usprawniają ...

dawno temu

Brodawki

... też przeprowadzić kurację preparatami zawierającymi mikroelementy: magnez i miedź.wyeliminuj ze swojej diety alkohol, napoje z kofeiną, tłuste mięso, sery, sosy, słodycze, smażone posiłki. unikaj kontaktu z osobami ...

dawno temu

Sposoby na kaca

... jeśćtłustych, smażonych potraw, które obciążają żołądek. Osłodzonawoda, napary, dobrze osolony bulion z warzyw na biegunkę oraz soki owocowesą w tych trudnych dniach bardzo potrzebne. Korzystnie działa ...

dawno temu

Otyłość a ciąża

... , ale nie tylko przestrzeganiestałych pór jest wymagane. Należy uwzględnić w swoim menu dużowarzyw, produktów pełnoziarnistych, chude mięso, a zrezygnować ztłustych, smażonych, wysokoprzetworzonych potraw. Ograniczyć trzebatakże ...

dawno temu

"Półksiężyc", Diana Abu-Jaber

... , który ją wychował, nie zna języka swoich przodków. Potrafi jedynie wyczarowywać podczas gotowania, smażenia czy pieczenia arabskie smaki i zapachy. Sirine żyje wśród Arabów, ale niewiele o nich wie ...

dawno temu

Naleśniki meksykańskie

... mieszamy, a następnie z otrzymanego ciasta smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy drobno pokrojoną paprykę zieloną ...

dawno temu

Sos holenderski

... chleba kuchnia holenderska? Niewątpliwie najbardziej popularnym daniem pochodzącym z tego kraju są frytki. Pocięte w paseczki ziemniaki, które zgodnie z tradycją smażono na głębokim smalcu obecnie ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy już tylko usmażyć je na oleju albo upiec na grillu. Na początku będą one potrzebowały wysokiej temperatury, by później smażyć się na średnim ogniu. Smacznego! ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... na niedobory żelaza, a następnie anemię. Mięsa nie powinno się smażyć na tłuszczu, gdyż wówczas zwiększa swoją kaloryczność. Do każdego posiłku warto dodawać warzywo lub owoc. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Z kolei kawa i herbata (pite ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... karmi piersią, musi przyjrzeć się swojej diecie. Z menu młodej mamy powinny zniknąć (na jakiś czas, nie na cały okres karmienia): czosnek, potrawy smażone, kawa, herbata, słodycze. Zminimalizować ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... bądź też pieczarki smażone w piwnym cieście. Te niezwykłe grzyby równie dobrze sprawdzają się w roli dodatku do zapiekanek ziemniaczanych bądź makaronowych. Trudno tu nie wspomnieć o marynowanych pieczarkach ...

dawno temu

Co na odporność?

... szczególnie podczas pory zimowej, kiedy coraz częściej sięgamy po zawiesiste zupy, tłuste i smażone potrawy oraz kaloryczne przekąski. Niestety, wybieramy te potrawy zamiast warzyw i owoców. Tymczasem ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... , w których mamy do czynienia z wykorzystaniem go w formie nadzienia. I tak budyń dodaje się nawet do smażonych pączków bądź tortów. Oprócz tego istnieje grupa wypieków, które zawdzięczają swoją ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... na karpia wigilijnegoNajprostszym i najbardziej popularnym sposobem na karpia jest jego usmażenie. Jednakże, korzystając z przepisu na karpia smażonego, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie warto ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... , smażeniu i wędzeniu. Tuńczyk bardzo dobrze sprawdza się jako danie główne, lecz jest także sycącym i smacznym dodatkiem do wielu potraw. Najpopularniejszym sposobem jego spożywania w Polsce jest chyba ...

dawno temu

Zakwaszenie organizmu

... do czasu zastąpić rybą. Najlepiej będzie zaprzestać używania cukru i soli, a zamiast smażyć na oleju, zacząć gotować na parze lub piec w foli spożywczej. Nie zapomnij o spożywaniu 5 porcji warzyw i 3 porcji ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... , duszeniu, smażeniu lub duszeniu. Mogą stanowić danie główne, ale także idealnie nadają się na jego uzupełnienie. Dość wspomnieć ziemniaki zapiekane z twarogiem lub powszechnie jedzone frytki. Z drugiej ...

dawno temu

Ćwiczenia na spalanie tłuszczu

... soków owocowych, smażonych i tłustych potraw. Staraj się pić duże ilości wody, spożywać posiłki wysokobiałkowe oraz dużo warzyw i owoców. Gdy podczas wykonywania ćwiczenia poczujesz, że przychodzi ...

dawno temu

Pomysł na szybki obiad

... lubi się najbardziej. Świetne sprawdzi się mieszanka takich warzyw, jak papryka, zielony ogórek, kapusta pekińska, pomidor, kiełki, a do tego chude mięso, np. pod postacią pieczonego (nie smażonego ...

+ Pokaż więcej