Zdrowie po europejsku
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuEuropejki dbają o swoją dietę i samopoczucie, unikają stresu i są prawdziwymi optymistkami. Dożywają średnio 84 lat. Mieszkańcy Europy mają najlepszy system opieki zdrowotnej na świecie. Na zdrowie wydaje się we Francji 10 procent przychodu narodowego. Nawet w “biednej” na tle innych krajów Europy Zachodniej Grecji jest dwa razy więcej lekarzy niż w Polsce. My także jesteśmy prawowitymi Europejkami. Już czas by wziąć przykład z naszych sąsiadów i zacząć dbać o zdrowie.
A oto jak zapracowali na miano najzdrowszych europejskich narodów świata:
Co dla zdrowia?
- Oliwa z oliwek, która zapobiega chorobom serca, to podstawa ich diety. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 przedłużają życie, ponieważ redukują zły cholesterol i usprawniają układ krwionośny. Pełna witamin i antyutleniaczy chroni też skórę mieszkańców basenu Morza Śródziemnego przed wolnymi rodnikami przyśpieszającymi proces starzenia. Wzmacnia barierę ochronną naskórka, pomaga w magazynowaniu wody w skórze, nawilża ją. Jedzą dużo pełnoziarnistego chleba, bo jest on bogaty w witaminy, minerały oraz wapń. Niełuskane ziarna regulują proces trawienia. Ryby i niesmażone białe mięso zaspokajają zapotrzebowanie na białko, żelazo, wapń, witaminę B12 i aminokwasy. Dzięki nim usprawniają działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego. Zimą jedzą zupy, ale przygotowane tylko ze świeżych lub mrożonych warzyw. Słyną z uwielbienia dla czosnku, bo polepsza odporność na infekcje, działa bakterjobójczo, zapobiega przeziębieniom i grypie. Zawarta w nim alicyna pomaga obniżyć ciśnienie krwi, minimalnie rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia krążenie. Redukuje poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu. Jedzą sery, które mają dużo witaminy B1 i B2, D, fosforu, potasu, wapnia, aminokwasów, a także selenu. Piją kilka szklanek czerwonego wina dziennie. Ma ono właściwości antyutleniające, neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała rozwojowi nowotworów, a także pozytywnie wpływa na serce. Bogate w flawonidy, zapobiega tworzeniu się obrzęków, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a tym samym miażdżycy. Działa także przeciwzapalnie. Lampkę rozcieńczonego wodą wina serwują do obiadu już nastolatkom. Litrami piją bogatą w minerały, źródlaną wodę. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca, stwardnienia rozsianego i zapalenia stawów.
Co dla świetnej kondycji?
- Główny posiłek spożywają w godzinach lunchu. Przeznaczają na niego aż półtorej godziny. Nigdy nie spieszą się z jedzeniem i nie jedzą na stojąco. Lunch to dla nich relaks. Najbardziej syty posiłek jedzą w południe, co pozwala im na pozbycie się zbędnych kalorii przez resztę dnia. Ulubionym i propagowanym sportem jest tenis oraz piłka nożna. Dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu, spacerując.
Co dla dobrego samopoczucia? Skrócony czas pracy pozwala Francuzom na dłuższy odpoczynek ciała i ducha. Celebrują spożywane posiłki. Dużo czasu poświęcają ich przygotowaniu. Uwielbiają gotować dla przyjaciół i rodziny, toteż często zapraszają gości na kolację. W licznym gronie obchodzą różne święta rodzinne. Łączy ich więź wspólnoty lokalnej. Są bardzo towarzyscy i często się śmieją.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze