Składniki odżywcze

... , herbacie i w wodzie. Miedź. Pomaga w tworzeniu krwi i w przyswajaniu żelaza. Znajduje się w: wątrobie, ostrygach, kaszy gryczanej, wiśniach, agreście, warzywach zielonych. Mangan. Bierze udział ...

dawno temu

Ogródki działkowe. Za czy przeciw?

... jest błogosławieństwem. Jeśli potrafi się z niej korzystać, to żywienie wychodzi taniej. Poza tym dzięki przetworom mam półprodukty do obiadu na cały rok. Nie truję dzieci różnymi E, które pływają ... przetworów jest pracochłonne, wiem, ale to ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... , takie jak makaron, ryż, suszone pomidory, kapary, tuńczyk w puszce, mrożony szpinak, owoce, a także przetwory w słoikach. Zadbaj o to, by te produkty zajmowały stałe miejsce w twojej lodówce. 3. Nie wyrzucaj ...

dawno temu

Źródła wapnia

... przebywanie w stresie, uboga dieta dla zdrowia. Wapń w jedzeniuGdzie szukać wapnia? Do najlepszych dostarczycieli wapnia należą: żółte sery,mleko i przetwory mleczne,sardynki w oleju,szczypiorek,natka ...

dawno temu

Nietolerancja laktozy u dzieci

... , który odpowiada za trawienie laktozy (dwucukru znajdującego się w mleku i przetworach mlecznych). Objawy nietolerancji laktozy to przeważnie: ból brzucha, wzdęcia u dziecka, luźna kupka dziecka ...

dawno temu

Konserwanty w żywności

... . Kwas benzoesowy używany jest głównie do konserwowania przetworów owocowych, warzywnych, napojów gazowanych, margaryn, majonezów, tłuszczów kuchennych. To dzięki niemu produkty mające środowisko kwaśne ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... i mięso ze strusia. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, powinny zapobiegać niedoborom białka. W codziennym jadłospisie muszą zamieścić przetwory mleczne i nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica ...

dawno temu

Dieta jogurtowa

... mleka jest nietolerancja laktozy. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku jest jedzenie dobrze nam znanych przetworów mlecznych, do których zaliczyć można sery, twarogi, jogurty, maślanki i kefiry ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią niezastąpione źródło wielu witamin. Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób, możesz je samodzielnie przygotować. Przetwory z ogórkówOgórki ...

dawno temu

Pleśnie w domu

... , że pleśń nie lubi cukru. Dlatego w pierwszej kolejności zjadaj mniej słodkie przetwory. Pleśń na ścianieNiestety pleśń nie rozwija się wyłącznie w jedzeniu. Dobrze czuje się również na martwej materii ...

dawno temu

Pełnowartościowe śniadanie

... lub parówki z ketchupem. Ważnymi produktami, które powinny znaleźć się na stole podczas śniadania, są produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne, które stanowią źródło węglowodanów i białka. Węglowodany ...

dawno temu

Witaminy z grupy B

... (kobalamina) Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Witaminę tę znajdziesz wyłącznie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub przetworach warzywnych, które zawierają kwas mlekowy (np. kiszone ogórki i kiszona kapusta). ...

dawno temu

Woda w diecie dziecka

... są przez dzieci słodkie napoje gazowane i niegazowane, na drugim miejscu znajduje się herbata, na kolejnym mleko i jego przetwory. Woda zaklasyfikowała się dopiero na czwartym miejscu. Niezbędna do rozwoju ...

dawno temu

Grzybica pochwy

... również niektóre przyprawy, np. tymianek lub imbir.Jedz dużo niesłodzonych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii. Możesz też łykać probiotyki z apteki.Profilaktycznie możesz ...

dawno temu

Moc potasu

... . Najlepszym źródłem potasu są świeże warzywa i owoce. Szczególnie dużo tego cennego pierwiastka zawiera awokado, a także banany, pomidory oraz ich przetwory (szczególnie sok), brokuły, ziemniaki w łupinach ...

dawno temu

Zalety likopenu w diecie

... antyoksydantu z pomidorów, można przygotować sos, pastę, farsz lub zupę. Warzywa te można zapiekać, gotować, a nawet wykorzystać do przetworów na zimę. Dobrym pomysłem jest także zaopatrzenie ...

dawno temu

Sernik z wiśniami

... się w różnego rodzaju przetworach. Przeciery, soki bądź dżemy to tylko niektóre z nich, po które chętnie sięgamy. Posiadają one bardzo charakterystyczny smak, intensywny kolor i przyjemny zapach ...

dawno temu

Odkwaszanie organizmu

... nie tylko pozbyć się wielu schorzeń, ale też gwarantuje utratę wagi. Produkty zakwaszające organizm to: kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, białe pieczywo, sery, przetwory mleczne, papierosy ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... zdecydował także o szerokim wykorzystaniu w przemyśle wędliniarskim oraz przetwórczym. Kolendra bowiem to przyprawa świetnie sprawdzająca się w marynatach i przetworach zarówno warzywnych ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... potrawami są knedle po czesku, zupa z flaków, zupa czosnkowa, czeskie naleśniki palaczinki oraz gulasz wieprzowy. Kuchnia naszych sąsiadów charakteryzuje się również dużą ilością przetworów z warzyw ...

dawno temu

Zalety picia mleka

... zastąpić innymi przetworami mlecznymi, takimi jak: jogurty, kefiry czy maślanki. Mają one zdecydowanie mniej laktozy, a do tego ich przyswajalność przez organizm jest dużo lepsza. Należy pamiętać ...

dawno temu

Piękne usta

... szybkie ustąpienie tej przykrej dolegliwości. Najlepszym źródłem ryboflawiny są produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, przetwory mleczne, orzechy, a także wątróbka i jaja. Szczególnie bogate ...

dawno temu

Lodowa pokusa

... jest elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Inną zaletą lodów wyprodukowanych na bazie mleka i przetworów mlecznych jest dostarczanie organizmowi cennego wapnia, natomiast zawartość owoców i przecierów ...

dawno temu

Celiakia

... jest jednak, aby być czujnym, ponieważ nawet śladowe ilości glutenu mogą występować w produktach, po których się tego nie spodziewamy. Gluten może pojawić się w wędlinach, przetworach mięsnych, rybnych, produktach mlecznych ...

+ Pokaż więcej