Odkwaszanie organizmu
BEATKA • dawno temuNa nasz organizm, nasze samopoczucie i zdrowie ma wpływ gospodarka wewnętrzna. Jeżeli zachowana jest równowaga kwasowo-alkaliczna, wszystko w naszym organizmie działa bez zarzutu. Jednak w momencie, gdy owa równowaga zostaje zaburzona, pojawiają się pewne oznaki, które, zlekceważone, mogą spowodować choroby i schorzenia przewlekłe, tj. reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzycę, kamicę nerkową, kamienie w woreczku żółciowym itd.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakłócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu uniemożliwia jego poprawne funkcjonowanie. Zaniedbania prowadzą do rozwoju wielu chorób przewlekłych. Niemniej jednak pierwsze oznaki są dość niewinne: bóle głowy, bóle kręgosłupa, zgaga, biegunka, inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie organizmu może pojawić się w różnym wieku. Wszystko jest zależne od stylu życia i diety. Zazwyczaj jednak około 40. roku życia zaczyna wychodzić wiele, utajonych do tej pory, chorób.
Prawie 70% społeczeństwa cierpi na tzw. zakwaszenie utajone. Jest to stan, w którym zakwaszenie już jest obecne, ale pH krwi jeszcze nie uległo zmianie. Objawem zakwaszenia utajonego są zmiany skórne, zmiany w barwie gałki ocznej (gałka staje się żółtawa lub czerwonawa), biały lub żółty nalot na języku, suche i łamliwe włosy, łupież, łamliwe paznokcie, brzydki zapach z ust, utrata jędrności skóry.
Jeżeli zakwaszenie utajone przejdzie w stan ostry lub przewlekły, wówczas stan zdrowia gwałtownie się pogarsza. Stan ostry zakwaszenia objawia się migrenami i nawracającymi przeziębieniami. Stan przewlekły wywołuje objawy związane z chorobami cywilizacyjnymi, chronicznymi.
Sposoby odkwaszania organizmu
W jaki sposób uniknąć zakwaszenia organizmu? Należy zadbać o dietę dla zdrowia. W naszym codziennym menu powinno znaleźć się więcej produktów zasadotwórczych, a mniej kwasotwórczych. Warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, zamiast niezdrowych. Zacząć należy od prostych zasad: jeść mniej i powoli, dokładnie przeżuwać pokarm w buzi, odchodzić od stołu z uczuciem niepełnego najedzenia, spożywać regularnie posiłki. Należy pamiętać, że im prościej przyrządzone jedzenie, im mniejszej obróbce poddane, tym lepiej. Odkwaszanie organizmu pomaga nie tylko pozbyć się wielu schorzeń, ale też gwarantuje utratę wagi.
Produkty zakwaszające organizm to: kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, białe pieczywo, sery, przetwory mleczne, papierosy, alkohol. Do zakwaszania organizmu przyczyniają się również długotrwały stres i siedzący tryb życia. Należy wprowadzić do codziennego menu więcej warzyw, gdyż neutralizują one nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii. Należy jeść jak najwięcej warzyw gotowanych na parze (dzięki temu warzywa zachowują witaminy i mikroelementy). Warzywa przyprawiać należy ziołami. Zamiast zwykłej soli, jeżeli musimy jej używać, lepiej sięgnąć po sól morską.
Zamiast kawy i herbaty czarnej, polecane są herbaty: zielona, biała, czerwona. Można też sięgnąć po herbaty ziołowe (z jeżyn, kwiatu lipy, kopru włoskiego, melisy). Zamiast słodyczy, lepiej jeść zdrowe przekąski: suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze