Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... na długo uczucie sytości. Zaletę jest to, że można je przygotowac o każdej porze roku. Grillowana wieprzowina z suszoną śliwką i dżemem porzeczkowym – aromat śliwek wydobywa z mięsa pełnię smaku ... do tłustej kiełbasy. W takim połączeniu leży ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... i pożywna, dzięki czemu nie będziesz już musiała przygotowywać drugiego dania. Tę zupę polubią z pewnością wszyscy mięsożercy. Przygotuj: 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego1 opakowanie przyprawy ... lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszą rybę? Kilka oznak, że mięso jest świeże

... , a ich świeżość stoi pod znakiem zapytania. Nie należy się spodziewać, że ryba trafiła do zamrażarki tuż po złowieniu - mówi. Do najbezpieczniejszych gatunków należą pstrągi (ich mięso jest jednym ... tygodnie i się nie zepsuje. A na co ...

dawno temu

Potrawy z kurczaka

... Większość z nas wyżej ceni sobie mięso czerwone niż drób. Całkiem niesłusznie, bo piersi kurczaka mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Drób to przede wszystkim źródło wysokowartościowego ... białka, poza tym posiada rozmaite rodzaje i ...

dawno temu

Wegetarianie częściej cierpią na depresję

... Brak witaminy B12 negatywnie wpływa na samopoczucie. Chociaż możemy znaleźć ją w różnych produktach żywnościowych, to jednak tej pochodzącej z mięsa nie da się niczym zastąpić. Dlatego też wegetarianie częściej popadają w depresję niż zjadacze ...

dawno temu

Jak przechowywać MIĘSO I WĘDLINY? Koniecznie rozpakuj je z folii

... śniadaniowy lub folia z dziurkami. Dorym rozwiązaniem są też pojemniki plastikowe. Mięso natomiast należy umyć i przełożyć do szklanego opakowania. Źródło: Dzień Dobry TVN/x news  Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... potrzebowała: 1 kg schabu wieprzowego bez kości,20 dag suszonej żurawiny,soli,pieprzu,świeżego rozmarynu,2 ząbków czosnku,1 łyżki miodu,2 łyżek musztardy Dijon.Sposób przygotowania: Suszoną żurawinę ... albo owoce morza, których smak omawiany ...

dawno temu

Dekalog zimnych zasad

... wpływ na jakość i wartości odżywcze spożywanych pokarmów. Warto dbać o to, by kupowane produkty jak najdłużej zachowały swoje cenne właściwości. Dotyczy to szczególnie produktów nietrwałych, jak mięso i wyroby wędliniarskie. ... produkt przed ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... . Wierzch stanowi sos ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Stek wołowy

... Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi ... w białko, to jednak wydaje się, że dieta ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

dawno temu

Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy. ... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... , bo ludzie są bardziej pozytywnie nastawieni do ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... z ugotowanym makaronem, najlepiej spaghetti i ...

dawno temu

A na obiad zjemy żeberka mamuta…

... na wyjątkowo dużą kość wieprzową wołowina, która wcześniej została zgrillowana. Wszystko wystylizowane zostało tak, aby można było wziąć „żeberko” w dłonie i wgryźć się w nie bez użycia sztućców ...

dawno temu

To może zagrażać ciąży. Będziesz mamą? Tego musisz unikać

... temperatury wody. Nie powinna ona przekraczać 37oC. Spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa Surowe lub niedogotowane mięso (głównie wieprzowe, baranie, wołowe) może być zarażone T. gondii ... może doprowadzić do powiększenia śledziony i ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry

... Starzeniu się sprzyjają m.in. cukier, mocno przypieczone mięsa czy paczkowane wędliny. ... na jej głębokie warstwy. Glukoza powoduje twardnienie kolagenu i elastyny, czego konsekwencją jest wczesne powstawanie zmarszczek. Dietetycy nie polecają ...

dawno temu

Niezastąpione noże w Twojej kuchni

... Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. ... , ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila. Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, ...

dawno temu

Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. ... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie ...

dawno temu

Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników

... "Mięsem były pokrywki, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina". Tak uczyli się... gotować. ... . Mięsem były pokrywki od słoików, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina. I na tym się uczyliśmy, bo tych ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek nadziewany. Propozycją dla wegetarian jest kabaczek faszerowany warzywami, podczas gdy dla miłośników mięsa idealnie nada się kabaczek faszerowany mięsem mielonym ... . Możemy także połączyć te pomysły, ...

+ Pokaż więcej