Niezastąpione noże w Twojej kuchni
Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż.
Wbrew pozorom wybór noża to poważne zadanie. Ważne, by bez problemu wchodził w produkt, który chcemy pokroić i nie wymagał siłowania się. Można używać jednego noża do wszystkiego, ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila.
Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. Nóż uniwersalny jest mniejszy i węższy. Nadaje się idealnie do warzyw, serów i wędlin, a także oporządzania mięsa. Do pieczywa najlepiej wybrać ten z ząbkowatym ostrzem. Tasak zaś poradzi sobie nawet z przecięciem kości w mięsie.
Pamiętajmy, że w nożu najważniejsze jest ostrze. To ze stali jest najtrwalsze, dlatego posłuży nam przez długi czas.