Tłuszcze nienasycone

... , dyni oraz migdały czy orzechy włoskie. Co ciekawe, ich jedzenie może wbrew powszechnie panującym opiniom przyczynić się do utraty kilku zbędnych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, by i w tym przypadku nie przekraczać dziennego zapotrzebowania ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... dyniowate, zaliczyć do nich można dynię, melon, ogórek itp.,warzywa rzepkowate, zaliczyć do nich można brukiew, rzepę, rzodkiewkę itp.,warzywa strączkowe, zaliczyć do nich można soję, fasolę, groch ...

dawno temu

Źródła magnezu

... można znaleźć w kaszy gryczanej, ciecierzycy, soi, warzywach strączkowych, płatkach owsianych i orzechach laskowych, jak i pestkach dyni. Ponadto w rybach typu dorsz, łosoś, pstrąg, makrela można znaleźć ...

dawno temu

Drętwienie w ciąży

... w ciąży. Kobieta ciężarna powinna zrezygnować z soli. Pożywienie powinno dostarczać magnezu i witaminy B6. W jadłospisie warto uwzględnić ryby, mleko, pestki dyni, kakao. Należy pamiętać, że kawa i herbata wypłukują cenne minerały z organizmu. ..

dawno temu

Owoce a karmienie piersią

... , szpinak, młoda fasolka szparagowa, dynia, kabaczek, cukinia, sałaty,napoje: woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, kawa bezkofeinowa albo słaba normalna, soki owocowo ...

dawno temu

Jak poprawić przemianę materii?

... (bez dodatku cukru), jogurty naturalne z dodatkiem świeżych owoców, ziarnka słonecznika, ziarnka dyni, suszone owoce (morele, śliwki, żurawina), gotowane warzywa. Wprowadź do swojej diety naturalne ...

dawno temu

Przedłużyć życie opalenizny

... melaniny i tym samym nie przyspieszają opalania, lecz barwią skórę i bronią jej przed rakotwórczym działaniem promieni ultrafioletowych, znajdziemy w marchwi, pomidorach, papryce, dyni, melonach, morelach ...

dawno temu

Sposoby na wiosenne przesilenie

... ,pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, pszenne, żytnie,ryż brązowy, dziki,produkty zbożowe, nasiona dyni, słonecznika, orzechy,musli ze śliwkami, jabłkami lub owocami tropikalnymi,witaminy i minerały zawarte ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... , dynia, papryka, pomidory, kapusta, brokuły, morele i brzoskwinie,witaminy E - jeżyny, czarne porzeczki, jagody, szpinak i brokuły,błonnika - zielony groszek, cykoria, fasola szparagowa, marchew, jagody ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... ), natkę pietruszki (1000 mg), szpinak (633 mg) oraz kaszę gryczaną (około 300-500 mg). Niedobór magnezu objawia się w podobny sposób jak brak potasu. Jego bogatym źródłem są: pestki dyni (w 100 g ...

dawno temu

Odżywka do rzęs. Jaką najlepiej wybrać i kiedy zauważymy pierwsze efekty?

... antyoksydantów oraz nawilży powieki - ekstrakt z granatu – zregeneruje, załagodzi ewentualne podrażnienia - ekstrakt z pestek dyni – wspomaga proces odbudowy skóry. Idealna odżywka powinna ...

dawno temu

Jesienne dekoracje do domu. Proste sposoby na efektowny wystrój wnętrz

... , w których umieścisz potrzebne elementy dekoracyjne. Dynia jest także pięknym oraz efektownym dodatkiem, który sam w sobie tworzy doskonałą jesienną dekorację do domu. Przekonaj się sama, że własnoręcznie ...

dawno temu

GMO, czyli żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie

... zawartości karotenu;ryż o zwiększonej zawartości żelaza;pomidory, winogrona, banany, ziemniaki, dynia, papaja i cykoria o przedłużonej trwałości, odporne na owady, choroby i procesy gnilne;truskawki ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych należących do rodziny dyniowatych. Oprócz dyni, bakłażana albo cukinii wskazać trzeba na dania z kabaczka, które możemy z powodzeniem przygotować. Szybkim ...

dawno temu

Działanie witaminy A

... , ale także nabiale i jajach. Produkty roślinne z witaminą A to przede wszystkim pomidory i marchewki, ale także dynia, melony, brokuły lub szpinak. Dodatkowo duże jej ilości można znaleźć w maśle i margarynie ...

dawno temu

Jak zadbać o cerę?

... A znajduje się w jajach, serze, wątróbce, mleku, marchewce, dyni, ziemniakach, zielonych warzywach. Witamina E to kolejna witamina młodości. Stanowi ona doskonałą ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym ...

dawno temu

Ćwiczenie pamięci

... , potas. W celu dostarczenia witamin i mikroelementów do organizmu, wprowadź do swojej diety ciemne pieczywo razowe, ryby, kasze, otręby, migdały, rodzynki, pestki dyni, pestki słonecznika. Jedz więcej ...

dawno temu

Domowe nalewki

... z łatwością zrobisz z zebranych przez siebie owoców porzeczki, winogron, śliwek, truskawek, a nawet dyni. Mówiąc o domowych nalewkach na spirytusie także możemy wskazać szereg owoców, ziół czy wyrobów ...

dawno temu

Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły

... owocami, pestkami słonecznika albo dyni i zalane naturalnym jogurtem. Możesz także przygotować płatki jaglane w formie jaglanki, czyli ciepłego posiłku. Mogą być ugotowane na mleku krowim ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... , które sprawdzają się w smażeniu, marynowaniu, gotowaniu oraz w pieczeniu. W zależności od obróbki, jakiej poddamy mięso, musimy dostosować się do kilku zaleceń. Po pierwsze, smażona polędwica, karkówka ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... do marynowania mięs, wzbogacania smaku pieczywa i ciast. Jest także składnikiem (cieszącej się dużym uznaniem) mieszanki curry.   ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... marynowane w wodzie, soli i soku z cytryny. To najczęstszy dodatek do sałatek, zup i Tagile (patrz wyżej) oraz do dań z owocami morza. Ras al hanout: ostra mieszanka złożona z wielu przypraw m.in ...

dawno temu

Właściwości papryki

... ). Warzywo nadaje się do mrożenia i marynowania, dlatego jesienią zrób zapasy papryki na pozbawioną świeżych owoców i warzy zimę. Papryka, jako jedno z nielicznych warzyw, zachowuje większość swoich cennych właściwości podczas obróbki ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... produkty. Jeżeli chcesz grillować warzywa, staraj się kupić dojrzałe i jędrne. Im więcej naturalnego cukru będą miały, tym lepsze będą w smaku. Do marynowania mięs nie stosuj gotowych mieszanek ...

+ Pokaż więcej