Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie

... Ziemniaki z kiełbasą to bardzo proste i bardzo stare danie, a równie stara zasada mówi, że najprostsze pomysły są najlepsze. I rzeczywiście, w tym przypadku sprawdza się to znakomicie. Tę potrawę przygotujesz szybko i bez żadnych komplikacji. A ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... Barszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym ...

dawno temu

Chińskie desery

... bogactwa, pikanterii i intensywności dań głównych. Wypieki nie są w Chinach popularne i tak naprawdę w niewielu domach znajdują się piekarniki. Najbardziej znane są ciastka z migdałami. Przygotowałam na dziś kilka prostych przepisów, które ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią? Zaliczyć tu trzeba przede wszystkim potrawy, w skład których wchodzą produkty łatwo znoszące nasze braki dotyczące właściwego obchodzenia ... . Co więcej, to idealne rozwiązanie ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... im miana jedzenia, ponieważ nie są one według nich sycące i mogą stanowić ewentualnie dodatek do dania głównego. Do ich skosztowania może jednak przekonać idealna na deszczową pogodę potrawa – barszcz ukraiński, który wspaniale odżywia i ...

dawno temu

Kluski śląskie

... tego typu potrawa. I tu z odsieczą przychodzą tradycyjne polskie przepisy na dania, które w prosty sposób zmieniają wyraz i smak dobrze nam znanych produktów. Mówiąc o bardzo łatwym, choć niewątpliwie ... , jak sama nazwa wskazuje, są jedną z ...

dawno temu

Jak zrobić makaron z łososiem?

... Makaron z łososiem to potrawa dla tych wszyskich, którzy lubią w kuchni eksperymentować i nie boją się nowych smaków. To pyszne danie jest też idealne na weekendową imprezę. Oryginalne, wykwintne ... zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krok 7 ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem ... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem ...

dawno temu

Ciekawe przepisy na dania z makaronem

... jest w niemal każdej kuchni świata z wyjątkiem prawdziwej kuchni chińskiej! Prawdopodobnie mistrzami w przygotowywaniu potraw z makaronu są Włosi, jednak reszta Europejczyków szybko się od nich uczy. ...

dawno temu

Jak przyrządzić sushi?

...   Potrawa japońska o bardzo charakterystycznym smaku, serwowana zwykle w restauracjach jest bardzo prosta do wykonania. Czego potrzebujemy? Odpowiednich składników i dobrych chęci, by ją przyrządzić. W lekcji pomoże prezentowany filmik, który ...

dawno temu

Jak jeść i nie przytyć w Święta?

... . Przed kolacją wypij szklankę wody mineralnej lub soku. Kolejna zabójcza dla figury tradycja to skosztowanie każdej z dwunastu potraw. Oczywiście próbować można, ale nie zapełniając talerz po brzegi każdą ... potrawą czy nakładając po kilka ...

dawno temu

Gęsia pierś na sałatce z rukoli i kiełków rzodkiewki

... Pierś gęsia jest bardzo cenionym mięsem. Dziś przygotujemy z niej potrawę którą możecie zaimponować każdemu miłośnikowi kuchni. ...

dawno temu

Świętuj z nami Światowy Dzień Makaronu. Poznaj 2 ciekawe inspiracje Kingi Paruzel!

... 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Grzechem byłoby więc nie uświetnić sobotniego dnia makaronową potrawą. Jeżeli nie masz pomysłu na to typowo włoskie danie, wypróbuj jeden z przepisów, którymi podzieliła się z nami Kinga ...

dawno temu

Jak wytrwać we dwoje aż do śmierci?

... Niekiedy, podczas miejskich spacerów mój przekrwiony wzrok zwraca się ku parom staruszków: drepczą sobie jedno obok drugiego, on pomarszczony, z włosami w uszach, ona garbata, z nosem jak grzyb nadgryziony przez ślimaka. Czasem trzymają się za ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... Dziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera ...

dawno temu

Quesadilla - przepis

... To lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. ...

dawno temu

Smoczy owoc i pikiel z węża

... Długo można spacerować slalomem między często zadziwiającymi specjałami – kurami ugotowanymi wraz z głowami, świńskimi ryjami i zwiniętymi niczym ślimaki kiełbaskami z rusztu. Każdy sprzedawca ... się zmierzchem wietnamska ulica zamienia się w ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian ... znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... Potrawa zwana potocznie „zimne nóżki” cieszy się w Polsce wielkim powodzeniem, zwłaszcza w czasie Świąt. Lubimy ją za to, że stanowi smaczną przekąskę, pasuje do wielu dań, a do tego ma sporo ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... Jedzenie to nie tylko dziedzina doznań smakowych, bowiem równie ważne są aromat i wygląd potrawy. Połączenie tych trzech elementów częstokroć sprawia, że nie możemy się oprzeć skosztowaniu kolejnej ... porcji. Z kolei niedoceniana estetyka ...

+ Pokaż więcej