Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wstępu. Ciekawostki o burgundzkim serzeW roku 1956 ...

dawno temu

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

... Nawał obowiązków zawodowych i domowych sprawia, że coraz rzadziej samodzielnie przyrządzamy świąteczne przysmaki. Zamiast wspólnie lepić pierogi i uszka, decydujemy się na zakup produktów gotowych ... – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na ...

dawno temu

4 potrawy wigilijne w nowym wydaniu, których nie może zabraknąć na twoim stole

... z żelatyną i odstaw do lodówki, do momentu utworzenia się galarety. Pierogi z dynią i ryżem 58410 W czasie wigilii nie musisz podawać wyłącznie pierogów z kapustą. Na pewno tobie i twojej rodzinie ... zasmakują świąteczne pierogi z dynią. Ciasto ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ...

dawno temu

Jak nie przytyć w Święta. List do dietetyka

... . Czy jest jakiś sposób – herbatka ziołowa, która szybko przeczyści lub może przepis na pierogi w wersji lżejszej? Bardzo proszę, myślę, że nie tylko ja bym się z takiego przepisu ucieszyła. Zośka ... proszę wypić szklankę wody. Starajmy się ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... makowca znajduje się aż 350 kcal. A 100 gram to zaledwie niewielki kawałek. Karp smażony w panierce – w 100 gramach mieści się ponad 160 kcal. Pierogi – jedna sztuka to od 30 do 50 kcal (w zależności ... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... zwierzyny, grzybów i jagód, głównym składnikiem diety Europejczyka. Także dziś to produkt żywnościowy, bez którego trudno się obejść w trakcie przyrządzania makaronu jajecznego, leniwych pierogów, naleśników lub chociażby babki piaskowej. ... ...

dawno temu

Tosty z serem

... . Chleb tostowyZanim poznamy przepis na tosty francuskie, bo takie miano zwykł przybierać chleb opiekany w jajku, warto dowiedzieć się więcej na temat pieczywa używanego do przygotowywania tej potrawy ... go przygotować. Jeżeli jednak nie masz ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... Ślimak, ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi... – to powiedzenie, które towarzyszyło nam podczas każdego spotkania z mięczakiem. Niektórzy z nas nierzadko wybierali się na zbiór ... nam na myśl kuchnię francuską, jednak są one także obecne ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

...  Kaszę jaglaną wykorzystuje się często do zapiekanek. Warto wpleść ją także np. do pierogów przygotowując farsz z jej zawartością i dodając mięso – Doznania Kulinarne   Kasza manna polecana ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu wypróbowuje je pod każdą postacią, każdorazowo eksperymentując z nadzieniem tego dania. A tu opcji mamy pod dostatkiem i możemy dowolnie bawić się ze składnikami, tworząc coraz to ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... na pewno ucieszy wiadomość, że w sferze ich nadzienia śmiało można puścić wodze fantazji i zwyczajnie poeksperymentować. Farsz na pierogi, przykładowe składniki: ugotowany szpinak wymieszany z jajkiem ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ... tortelliniJeśli macie wprawę w przygotowywaniu ...

dawno temu

Paznokcie po amerykańsku

...   Technikę wykonania francuskiego manicure przestawialiśmy już poprzednio. Dziś pora na manicure amerykański. Na pierwszy rzut oka niewiele od różni się od swojego poprzednika, jednak widoczna ... jest tutaj większa subtelność, a biały akcent, ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... pierogi czy zupę pomidorową. Obecnie takie bary są już rzadkością, za to prawie na każdej ulicy w centrum dużego miasta można spotkać bary lub małe budki oferujące fast food. ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w ...

dawno temu

Zupa chińska

... kuchni są dla nas zaskakujące, jednak inne na pewno przypadną nam do gustu. Jednym z nich jest przepis nachińską zupę z pierogami chińskimi. Nie przegap okazji i już teraz zobacz, jak ją przygotować ...

dawno temu

Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą

... wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz ...

dawno temu

Słoneczne wino z południa Włoch!

... , który panuje w Italii. Tajemnicą Włochów wydają się być dodatki do dań głównych, czyli warzywa i… włoskie wina! Konkurują one z winami francuskimi, reńskimi, węgierskimi czy bułgarskimi, i to w samej tylko Europie! Posiadają swój ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia pierogów albo uszek, warto jest jednak skonsultować swoje propozycje z bliskimi. Istnieje wiele świątecznych potraw, więc na pewno znajdziemy tam tradycyjne ... już miękkie, doprawiamy kapustę odrobiną soli ...

dawno temu

Mięso gyros

... Kuchnia grecka to "maszynka" do wytwarzania pysznych i pełnych wartościowych składników potraw. Można tu znaleźć tzaziki, sałatkę z fetą czy pierogi pites. Jedną z ciekawszych propozycji daniowych ...

+ Pokaż więcej