„Kulinarne podróże po Chorwacji” – recenzja

... Czy lubię gotować? Bardzo! Uwielbiam też książki kucharskie. Piękne zdjęcia różnorodnych potraw inspirują mnie do działania i mobilizują. Mam w domu wiele przepisów. Z niektórych korzystam raz ... w Polsce. Kolor i kwintesencja potrawy wyrażona ...

dawno temu

Zapiekanka warzywna z kiełbasą

... Masz ochotę na coś wyjątkowego? Wyczaruj w swojej kuchni pyszną zapiekankę warzywną o hipnotyzującym aromacie. Ta potrawa ma moc przyciągania wszystkich do kuchni. Rodzinny obiad przy jednym stole. Czy może być coś przyjemniejszego? Teraz już ...

dawno temu

Kalafior z ziemniakami, czyli pyszna przekąska

... Kalafior z ziemniakami to rzadkie połączenie, ale wcale nie znaczy, że złe. Takie szybkie danie przyda się na pewno, kiedy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy dzieciaki nagle zgłodnieją. Potrawa ... 3 Kalafior i ziemniaki usmaż oddzielnie na ...

dawno temu

Ostre przyprawy – sposób na ładną figurę!

... w sposobie przyprawiania potraw. Azjatyckie potrawy, bez względu na to czy składają się z mięs, owoców morza, czy warzyw, bardzo często są ciekawie i dość ostro przyprawione. ... w sposobie przyprawiania potraw. Azjatyckie potrawy, bez względu ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... wiedzieć, że Francja oferuje nam znacznie ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Truskawkowe szaleństwo

... Okres letni to czas nadmiaru naszych polskich owoców - porzeczek, czereśni, wiśni, ale przede wszystkim truskawek. Możesz je wykorzystać do wielu smakowitych i uwielbianych przez dzieci potraw, gdyż najczęściej są to potrawy na słodko. ... Okres ...

dawno temu

Tradycyjna sałatka jarzynowa

... Najnowszym trendem w sztuce kulinarnej (obok wymyślania nowych potraw z nieodkrytymi jeszcze składnikami) jest powrót do tradycyjnej kuchni narodowej. Okazuje się bowiem, że kierując ... się kilkusetletnimi przepisami, możemy stworzyć ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... Często pojawiają się na końcu listy składników niezbędnych do przygotowania pysznej potrawy, jednak mają ogromny wpływ na jej smak oraz aromat. Stanowią nie tylko uzupełnienie dań, ale także wykazują korzystne dla zdrowia właściwości. Poznajmy ...

dawno temu

Kurczak w sosie - jak go zrobić?

... Kurczak w sosie to nie tylko pyszna potrawa, ale przede wszystkim zdrowa. Nie ma tu smażenia na tłuszczu, ani nawet pieczenia. Tylko wspaniałe, delikatne gotowane mięso ze znakomitym sosem i pełną ...

dawno temu

Wielkanocne smakołyki i ich kaloryczność, czyli jak odchudzić święta?

... również, aby celebrować czas spędzany z bliskimi, rozmawiać i śmiać się przy świątecznym stole, a potrawy degustować, delektować się ich smakiem, nakładając niewielkie porcje każdej z ich. Zwróćmy również uwagę ... go jako dodatek do sosu na ...

dawno temu

Mule w winie

... Niektóre potrawy traktowane są jako bardziej wyrafinowane niż inne. Nie bez znaczenia w tym przypadku często pozostaje cena produktów składowych. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt ... , nie zawsze zachwyca się ich smakiem, tęsknym ...

dawno temu

Masz takie garnki w domu? Wyrzuć je

... To, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Dlatego warto zrobić przegląd garnków, które posiadamy. ... 1886111 To, w czym gotujemy, ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do tego obfitują w cenne witaminy i związki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Słowem: samo zdrowie! Może zatem warto dać im szansę? ... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... Ta roślina z rodziny Jasnotowatych pochodzi z Indii. W czasach średniowiecza używano ją jako lek na gorączkę i przeziębienia. U nas ten rodzaj aromatycznej przyprawy dodaje się do szeregu potraw ... witalne.Bazylia jako dodatek do potraw Ten ...

dawno temu

Zdrowa dieta śródziemnomorska

... wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... zwierzyny, grzybów i jagód, głównym składnikiem diety Europejczyka. Także dziś to produkt żywnościowy, bez którego trudno się obejść w trakcie przyrządzania makaronu jajecznego, leniwych pierogów, naleśników lub chociażby babki piaskowej. ... , ...

dawno temu

Gotowanie szpinaku

... Nie od dziś wiadomo, że szpinak to jedna z tych potraw, której dzieci wręcz nie znoszą. Być może dlatego stworzono kreskówkową postać Popeye'a, który zajadał się tym warzywem, aby nieco przekonać ... najmłodszych do jedzenia. Tego nie wiemy. ...

dawno temu

Sól jest zdrowa!

... Poprawia smak potraw, trudno bez niej wyobrazić sobie gotowanie, choć w ostatnich latach bardzo dużo się mówi o tym, że jest niezdrowa. Miłośników słonych potraw lekarze straszą chorobami krążenia. Tymczasem badania pokazują, że niedobór soli ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... wskazać można potrawy przyrządzane z użyciem znacznej ilości jajek. Jedną z nich są całkowicie bezmięsne kotlety. Jeżeli szukasz pomysłu na urozmaicenie obiadu albo kochasz jajka pod każdą postacią o każdej ... porze dnia i nocy, przeczytaj ...

dawno temu

Kartoflanka - przepis na gęstą zupę z boczkiem

... Co może smakować w taki zimny, ponury dzień? Coś ciepłego, gęstego, pożywnego i pachnącego – kartoflanka z boczkiem. Ta potrawa nasyci i rozgrzeje każdego. Zupa z kartofli może nie brzmi zbyt wykwintnie, ale najlepsze są najprostsze potrawy, ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Spędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś ... się przypali albo rozgotuje. Dlatego warto znać ...

+ Pokaż więcej