Zupa gulaszowa

... na zupę gulaszowąKorzystając z poniższego przepisu na zupę węgierską, możesz przyrządzić 5 porcji w około 40-50 minut. Do ugotowania gulaszowej zupy węgierskiej potrzebujemy: 0,5 kg wołowiny,2 cebule ...

dawno temu

Potrawy z grilla

... wołowina. Należy jednak pamiętać o tym, że musi ono mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy piec go, gdy jest zamrożone! Nie wolno zapominać, że spożywane w nadmiarze jest źródłem nienasyconych kwasów ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Przystawki na przyjęcie

... zaostrzy cebulka, kwaśna śmietana i plastry wędzonego łososia. Do przygotowania 4 porcji (ok. 12 placków) potrzebne są: 2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej, 500 g mączystych ziemniaków, 1 cebula, duże ... kwaśnej śmietany. Na początek lekko ...

dawno temu

Zupy są ważne

... są certyfikowane produkty ekologiczne, bogate w naturalne składniki i witaminy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że nie są zanieczyszczone chemią rolną.gotując rosół, włóż kurczaka i kawałek wołowiny do zimnej ...

dawno temu

Zdrowe przekąski według Time'a

... codzienne jak problemy ze snem i zaparcia. Brzmi strasznie na tle niewinnych przekąsek? Zobaczmy, co proponuje Time. 25547Twarożek z owocami, orzechy z bakaliami, gotowane jajka, przekąski z wołowiny ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... w tym względzie drób, wołowinę, koninę, dziczyznę oraz baraninę. Należy zastanowić się, czy tak duże spożycie wieprzowiny jest dla naszego zdrowia dobre? Okazuje się, że zbyt częste sięganie po roladki, parówki ...

dawno temu

Piwo na zdrowie, ale z umiarem

... . Niestety, z powodu braku odpowiednich warunków higienicznych przy produkcji, zwykle piwo było niesmaczne, kwaśne a nawet stęchłe. Dopiero w XVI wieku książę bawarski Wilhelm VI ogłosił „prawo ... i lekko kwaśny odczyn, co zapobiega rozwojowi ...

dawno temu

Dieta grupy krwi AB

... ? Osoby ze wskazaną grupą powinny sięgać po baraninę, jagnięcinę, mięso indycze, jednak powinny unikać kurczaka, dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny. Zaleca się również zastępowanie oleju słonecznikowego ...

dawno temu

Witamina B2

... i produkty mleczne, ryby (łosoś, makrela, pstrąg), szpinak, wołowina, grzyby. W codziennej diecie warto w najmniej przetworzonej formie przygotowywać zdrowe i pożywne posiłki. Wówczas ma się pewność ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... , drób, wołowina. Nie każde mięso drobiowe jest chude. Najmniej kalorii ma mięso indyka i kurczaka. Ich białe mięso jest bogate w białko. Nie poleca się jedzenia tłustej skóry oraz serca, żołądka ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... , wieprzowina, wołowina oraz grzyby. Ze względu na swą bogatą historię zaobserwować można w niej wpływy polskie, ale też azjatyckie. Najbardziej typowym daniem obok kapuśniaku, słoniny wieprzowej ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... . Przypomnijmy, że produkty te są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, które jest lepiej przyswajalne niż białko pochodzące z mięsa, jak np. z wołowiny, czy wieprzowiny. Ponadto ...

dawno temu

Sos sojowy

... stanowi zaś uzupełnienie dań pieczonych i duszonych oraz podkreśla smak mięs czerwonych, takich jak wieprzowina czy wołowina. Istnieje także sos sojowo-grzybowy z wykorzystaniem grzybków nazwie „koji ...

dawno temu

Probiotyki i ich wpływ na zdrowie

... na nasz organizm: Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy, zakwaszając w ten sposób środowisko jelit - w kwaśnym środowisku nie mogą rozwijać się bakterie chorobotwórcze i drożdżaki. Dodatkowo produkują ... toksycznych i kancerogennych związków ...

dawno temu

Nadwrażliwość zębów

... na działanie kwasów żołąd­kowych, które niszczą także szkliwo. Z tym problemem zgłoś się do gastrologa lub laryngologa. 5. Nieprawidłowe nawyki związane ze spożywaniem cytrusów i innych kwaśnych owoców ... . Nie myj zębów po zjedzeniu kiwi lub ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... podczas wakacji raczyła nas ukochana babcia. Czy pamiętamy jeszcze smak chleba żytniego na zakwasie? Albo zwyczajną, ale jakże pyszną owsiankę na niepasteryzowanym mleku? A owoce? Najlepsze były te kwaśne ... żywnością. Jest ona bowiem podstawą ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... ). Najlepszymi pokarmowymi źródłami chromu są drożdże piwowarskie (browarniane), produkty pełnoziarniste, wątróbka, nerki wieprzowe, wołowina i udka z kurczaka. Chrom znajdziemy również w pieprzu, śliwkach ...

dawno temu

Dieta białkowa - na pewno zdrowa?

... -wołowinę, cielęcinę) oraz produkty nabiałowe. Najtrudniejsze sąpierwsze trzy dni, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do nowegosposobu odżywiania. Mimo to jest to moment najbardziej mobilizujący ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... – 3,9,wołowina, polędwica – 3,1,cielęcina, łopatka – 2,9.Leczenie anemii ustala lekarz. Specjalista decyduje też o odpowiedniej diecie i koniecznych suplementach diety. Wchłanianie żelaza ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... wydaje się, że mięso nie może dobrze smakować w połączeniu z innym mięsem. Okazuje się jednak, że kurczak nadziany drobiowymi podrobami, wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną to naprawdę niezwykle dobry ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ...

dawno temu

Rozszerzanie diety alergika

... i wołowina, ryby, orzeszki ziemne, czekolada, truskawki, cytrusy. Rozszerzanie diety niemowląt z ryzykiem alergiiNiezależnie od tego, czy twoja pociecha pozostawała na mleku matki czy hipoalergicznym ...

+ Pokaż więcej