Ser camembert

... , jakie bogactwo pomysłów na dania potrafi kryć się w jednym produkcie. Wiedza taka zdobywana jest przez lata i to właśnie ona jest charakterystyczna dla prawdziwych pasjonatów kuchni. Po czym ...

dawno temu

Golonka w piwie

... o tym, że sposób jej przyrządzania został zaczerpnięty z kuchni naszych zachodnich sąsiadów Niemców. Podstawę tej potrawy stanowi część pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. To mięso dość tłuste i tuczące ...

dawno temu

Jak zrobić budyń?

... deserze. Jego nazwa oraz sposób przygotowania pochodzi od szeroko rozpowszechnionej potrawy z kuchni angielskiej określanej mianem puddingu. Co ciekawe większość z nas kojarzy budyń ze słodkim smakiem ...

dawno temu

Paluszki krabowe

... pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa. Produkt ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, bowiem surimi oznacza w niej nic innego jak „mielone mięso”. Jeżeli nie jesteś przekonana ...

dawno temu

Masło orzechowe

... wykorzystywane są w kuchniach świata jako warzywo, podczas gdy prażone oraz często osolone orzechy fistaszki, stanowią powszechnie znaną przekąskę doskonale komponującą się z zimnym piwem. Jedzenie ...

dawno temu

Domowy makaron

... jak rosół z kury lub wspaniała na lato zupa owocowa. Przepis na makaron domowyZanim przystąpisz do przyrządzania ciasta na makaron domowy, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz: 0,5 kg mąki ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... , które idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także może być podstawą dania głównego. Często jej walory odkrywane są przez osoby starające się pozbyć kilku zbędnych kilogramów, choć w kuchni ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... i grzybami. Dla dekoracji możemy dodać natki, a dla smaku polać kilkoma kroplami cytryny. Należy pamiętać o tym, by nogi bażanta związać przed zapieczeniem. Mam nadzieję, że z podanych wyżej przepisów wyjdzie Wam pieczeń, której nie powstydziłby ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... właściwości skrywa w sobie kukurydza? Witaminy w kukurydzy Niedoceniana trochę w kuchni kukurydza jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K, a także kwas foliowy ...

dawno temu

Ser bryndza

... bardzo go przypomina. Ser ten ma szereg zastosowań w kuchni. Jest przede wszystkim z uwagi na swoją miękkość doskonały jako farsz do pierogów. Dobrym pomysłem jest więc zastąpienie nią sera białego ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... . Słowem proces ten powinien być wykorzystywany nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale także może być stosowany w praktyce własnej kuchni. ...

dawno temu

Małże jadalne

... to jeden z bardziej cenionych dodatków w kuchni. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla zdrowia człowieka jest zwłaszcza ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... . Do jakich innych specjałów warto ją wkomponować? Zastosowanie bazylii w kuchni i domowej apteczce Jakie dania z bazylią można przygotować? Jednym z lepszych rozwiązań będzie wkomponowanie ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... , bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik. Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie ...

dawno temu

Przygotuj jedyne w swoim rodzaju ciasto z oliwy z oliwek!

... gości czy rodzinne popołudnie przy herbacie. Jak przygotować oliwkowe ciasto? Właściwości oliwy z oliwek Dzięki wszechstronnym właściwościom oliwa z oliwek znalazła zastosowanie zarówno w kuchni ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... soli. Dostarcza ona 84 minerałów, które są niezwykle łatwo wchłaniane przez organizm. Oprócz kuchni, znalazła także zastosowanie w zabiegach kosmetycznych i zdrowotnych. Sól kamienna występuje w formie ...

dawno temu

Szybkie dania na przystawkę – jeśli Nowy Rok świętujemy w domu

... ma to do siebie, że jest lekkie, a do tego można je podawac na ciepło i zimno, więc nie musimy stać przy kuchni tracąc czas na podgrzewanie dania. Ja polecam je w zastępstwie tradycyjnych kanapek. ...

dawno temu

Pomysły na świąteczne sałatki

... ananasa, ser żółty i jabłko, a całość lekko smarujemy majonezem. Pomysł na wykonanie tego przysmaku z wykorzystaniem grzybów znajdziecie na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja, zaś receptę na udaną sałatkę ...

dawno temu

Nie sposób nie kochać jego ubrań

... zaskarbił sobie miłość co najmniej 10 lat temu. Osobiście uważam, że mimo młodego wieku, należy mu się duża uwaga i oklaski, gdyż należy on do grona niewątpliwie bardziej zdolnych i kreatywnych projektantów. Dowodzi tego chociażby jego najnowsza ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... cienkimi plasterkami rzodkiewki i ogórka. Wołowina z rzodkiewką i imbirem To smaczna i lekka propozycja na lunch inspirowana kuchnią azjatycką. Wypróbuj przepis na orientalną wołowinę.  Składniki ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... . Dowiesz się z niego także, jak przygotować wyśmienite kotlety z cukinii. Potrawy z cukinii Cukinia jest warzywem bardzo docenianym przez znawców kuchni, jednakże stosunkowo rzadko gości ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... . Jednakże kiedy zapoznamy się z różnymi kuchniami świata, wówczas uświadomimy sobie, że możliwości przyrządzenia pulpetów jest nieskończenie wiele. Nie chodzi tu wyłącznie o różnego rodzaju dodatki ...

dawno temu

Sałatka z wędzonym łososiem

... , lecz także zdrowotnych powinny bardzo często gościć na naszych stołach. Jedną z postaci, w jakiej możemy je kupić są ryby wędzone. Bardzo ceniony jest tutaj z uwagi na łatwe wykorzystanie w kuchni ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... . Tradycyjnie wykonywane są one przede wszystkim z dostępnych zimą produktów z dodatkiem pachnących przypraw. Zobacz, jakiezupy wigilijne możesz z łatwością przygotować w swojej kuchni. Zupy wigilijneChyba ...

+ Pokaż więcej