Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... . pół szklanki kapusty pekińskiej,marchewka,1/3 ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Sałatka włoska

... Zupełnie inaczej wyglądają sklepy, w których codziennie robimy zakupy wraz z nadejściem wiosny. Zamiast konserwowych ogórków, kiszonej kapusty albo marynowanych grzybów znaleźć można różnorodne ...

dawno temu

Sylwestrowe shoty – zaskocz znajomych na domówce

... Sylwester organizowany w domowym zaciszu, wcale nie musi opierać się na piciu wódki z colą i zagryzaniu kiszonym ogórkiem. Dodajmy do organizowanego przez nas Sylwestra nieco więcej fantazji i smaku ...

dawno temu

Sałatka z brukselki

... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej podstawowym składnikiem jest bogata w kwas foliowy brukselka. Ta malutka zielona kapusta posiada wysokie walory odżywcze, ze względu na zawartość ... Dziś sałatka specjalnie dla przyszłych mam. Jej ...

dawno temu

Jak zrobić kapuśniak?

... poniższego przepisu. Zaoszczędzisz nie tylko nieco kalorii, ale i pieniędzy na drugie danie, bo ten kapuśniak jest bardzo pożywny! Składniki, których potrzebujesz: ¼ białej kapusty,kawałek pora,2 ... to wykonać? Krok 1: Mięso umyj i pokrój na ...

dawno temu

Naturalny kwas foliowy

... . Naturalny kwas foliowy możemy aplikować sobie jedząc warzywa zielonolistne tj. brokuły, fasolka, kapusta, szpinak ale także szparagi, banany, pomidory czy ziarna słonecznika. Wszystkie te produkty można łatwo i szybko zamienić na zdrowy ...

dawno temu

Jestem na dnie...

... się nie mogę od niej uwolnić (jak od kilku innych rzeczy) i to trwa już wiele, wiele lat. Żyję jak zombie, sama. We własnym sosie się kiszę. I zamykam się coraz bardziej... ... . We własnym sosie się kiszę. I zamykam się coraz bardziej. Chociaż ...

dawno temu

Jedz. Unikniesz raka

... potwierdzone zostało naukowo. Połączenie jej ze zmielonym pieprzem zwiększa aktywność antyoksydacyjną ponad tysiąckrotnie. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kapusta pekińska, brukselka i kalafior ...

dawno temu

Przepis na krupnik ryżowy przeciwbiegunkowy prof. Greenougha

... i bezkofeinowa), warzywa wzdymające (fasola, kapusta itp.) czy też soki owocowe. Dieta może zarówno powodować jak i eliminować biegunki. Dobrym sposobem na biegunki i skuteczne pozbycie się męczących nas z tego tytułu dolegliwości jest krupnik ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Surówka warzywna

... żółtego i wymieszanie składników z majonezem. Zwolennikom ostrych smaków warto polecić wkomponowanie do nie ognistej papryczki chili.Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Taki dodatek podany ... . Nie od dziś wiadomo bowiem, że to właśnie one ...

dawno temu

7 błędów w odchudzaniu. Jak ich uniknąć?

... , że decydujemy się na krótkotrwałe diety cud. Wszystkie te diety bazują na jedzeniu pokarmów o obniżonej zawartości energetycznej lub spożywaniu jednego rodzaju produktu (np. kaszy, kapusty, jabłek ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ...

dawno temu

Rozstaliśmy się w przyjaźni

... Chciałabym powiedzieć w tych dniach wszystkim samotnikom, że pomimo wszystko świat jest piękny, a człowiek wolny. I że ze swoją samotnością każdy może zrobić to, co zechce. Na przykład, zamiast kisić ... . Na przykład, zamiast kisić się w ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą ...

dawno temu

Bez tego dania Boże Narodzenie nie będzie świętem, czyli jak przyrządzić pyszny, tradycyjny bigos?

... . Najlepiej będzie, jeśli taki domowy bigos przygotujesz 2-3 dni przed świętami. Do przygotowania bigosu potrzebne ci będzie: pół główki małej kapusty; 1,5 kg kiszonej kapusty; suszona gruszka; liść laurowy ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... Czasami najprostsze dania smakują najlepiej. Przekonać możemy się o tym, gdy przeprowadzając kulinarne eksperymenty, tęsknym wzrokiem oglądamy się za poczciwym kotletem schabowym z ogórkiem kiszonym ...

+ Pokaż więcej