Najbardziej aromatyczne z ziół

... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni używamy głównie suszonego i taki polecany jest do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Jeśli któraś ...

dawno temu

Spazmofilia

... . Zalecane są posiłki bogate w zboża, suszone i świeże owoce, warzywa, nabiał, rośliny strączkowe, jaja, ryby, owoce morza, rośliny oleiste (migdały, orzechy), drób, chude czerwone mięso. Nie powinno ...

dawno temu

Naleśniki po meksykańsku

... znamiennych dla omawianej tradycji kulinarnej zaliczyć można kukurydzę, różne odmiany roślin strączkowych, a także paprykę, zarówno słodką, jak i bardzo ostrą odmianę chilli. Meksykańska kuchnia ...

dawno temu

Jak zadbać o cerę?

... (która należy do witamin z grupy B) powodują charakterystyczne matowe i niezdrowe zabarwienie skóry. Witaminy z grupy B znajdują się w roślinach strączkowych, migdałach, orzechach włoskich, drożdżach piekarskich, żółtkach jaj, kaszy gryczanej, ...

dawno temu

Soja - nie tylko dla wegetarian

... . Soja, podobnie jak fasola, soczewica czy groch, jest rośliną strączkową. Istnieje wiele - łącznie ponad 100 - odmian soi, które mogą się dość znacznie od siebie różnić. Odmienny może być kolor ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... , lucerny, rzodkiewki, kukurydzy, sałaty, pszenicy, roślin strączkowych, sezamu, sałaty. Kanapka lub sałatka z kiełkami skutecznie zastąpi łykanie suplementów diety w tabletkach. Będzie taniej i zdrowiej ...

dawno temu

Badanie USG

... do USG jamy brzusznej. W przeddzień badania należy odstawić surowe warzywa, a przede wszystkim warzywa powodujące wzdęcia (warzywa strączkowe, kapusta, cebula). Zaleca się spożycie lekkiej kolacji ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... strączkowe. Jeśli chodzi o przyprawy, często stosuje się bazylię czy aromatyczne oregano. Podstawowym składnikiem wielu potraw jest tortilla, czyli okrągły, bardzo cienki pszenny lub kukurydziany placek ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Odporność na stres – jak ją budować?

... , że z występowaniem nadmiernego napięcia powiązany może być niedobór magnezu. Zaleca się zatem spożywanie dużej ilości orzechów, roślin strączkowych, kakao lub gorzkiej czekolady. Warto ...

dawno temu

Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii ...

dawno temu

Najlepsze pomysły na zdrową przekąskę

... czy fasolę Jaś na ostro marki KonexFoods. Pamiętaj, że warzywa strączkowe, takie jak fasola, dostarczają organizmowi białka (20%), witamin z grupy B, witaminy E, cynku, żelaza, fosforu, wapnia, potasu ...

dawno temu

Dzienne zapotrzebowanie na białko

... sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica ...

dawno temu

Dieta bogatoresztkowa

... . Najwięcej błonnika można znaleźć w: produktach zbożowych z pełnego ziarna, do których zalicza się razowe mąki, pieczywo, owies, pszenicę, orkisz etc.warzywach, głównie nasiona roślin strączkowych ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... dyniowate, zaliczyć do nich można dynię, melon, ogórek itp.,warzywa rzepkowate, zaliczyć do nich można brukiew, rzepę, rzodkiewkę itp.,warzywa strączkowe, zaliczyć do nich można soję, fasolę, groch ...

dawno temu

Źródła magnezu

... można znaleźć w kaszy gryczanej, ciecierzycy, soi, warzywach strączkowych, płatkach owsianych i orzechach laskowych, jak i pestkach dyni. Ponadto w rybach typu dorsz, łosoś, pstrąg, makrela można znaleźć ...

dawno temu

Nietolerancja laktozy u dzieci

... mlecznych. Warto pamiętać, że duże ilości wapnia znajdują się też w rybach, warzywach strączkowych, orzechach, migdałach, żółtkach jaj. ...

dawno temu

Senność w ciąży

... , wątroba zwierząt, żółtko jaja, rośliny strączkowe, zielone warzywa, suszone figi, nasiona sezamu. Energii dodają też ćwiczenia w ciąży. Aktywność fizyczna wpływa na samopoczucie i pomaga pozbyć ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... i mięso ze strusia. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, powinny zapobiegać niedoborom białka. W codziennym jadłospisie muszą zamieścić przetwory mleczne i nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... świata. Zawsze przecież można wprowadzić zastępniki, tak jak robią to  wegetarianie dla swych dzieci. Wybieraj produkty bogate w białko – jajka kurze, warzywa strączkowe (fasola, soczewica, soja), kasze ...

dawno temu

Sposób na piękne nogi

... na kończynach dolnych. Dlaczego? Otóż jadłospis ubogi w białko może powodować obrzęki. Aby temu zapobiec, warto więc włączyć do diety chude mięso czy rośliny strączkowe, a także produkty na bazie soi ...

dawno temu

Witaminy z grupy B

... . Znajdziesz ją m.in. w wieprzowinie, produktach zbożowych, wędlinie, rybach i warzywach strączkowych. Witamina B2 (ryboflawina) Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów i białek ...

dawno temu

Piękne znaczy zdrowe

... wynikiem niedoboru żelaza we krwi. Dlatego warto w swojej diecie uwzględniać szpinak, mięso cielęce, warzywa strączkowe i orzechy. Ponieważ witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, należy również jeść ...

dawno temu

Piękne usta

... szybkie ustąpienie tej przykrej dolegliwości. Najlepszym źródłem ryboflawiny są produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, przetwory mleczne, orzechy, a także wątróbka i jaja. Szczególnie bogate ...

dawno temu

Jestem za chuda! Jak to zmienić? List do dietetyka

... posiłku znalazło się "coś" białkowego. Do produktów zawierających pełnowartościowe białko należą: ryby, mięso drobiowe, mięso wołowe, jagnięcina, jaja kurze, orzechy, nabiał, warzywa strączkowe. Ważne ...

+ Pokaż więcej