Słodycze - złudna osłoda stresu i smutku

... są kasze (gryczana, jaglana, komosa ryżowa) lub ryż brązowy a także nasiona roślin strączkowych. "Często najwięcej słodyczy jedzą osoby, w których diecie brakuje tych produktów, a w zamian są drobne kasze ...

dawno temu

5 najlepszych i 5 najgorszych posiłków przed snem

... , która stymuluje wytwarzanie hormonów snu. Poza tym, dostarcza ona mnóstwo białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości przez całą noc. Przed snem warto uraczyć się również roślinami strączkowymi. Dostarczają ...

dawno temu

Białko w diecie

... źródłem białka są również ryby i owoce morza. Drugą grupę stanowią produkty zawierające białkopochodzenia roślinnego. Na szczególną uwagę zasługują tutaj zwłaszcza rośliny strączkowe. Białko ...

dawno temu

Dieta wegańska

... wykluczonych z kuchni wegańskiej należy wymienić te, jakie pozostały na liście jedzonych przez nich potraw. Wskazać tu należy: warzywa, owoce, grzyby, zboża i wszelkie rośliny strączkowe. Współczesne ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... strączkowa często wykorzystywana w rożnych kuchniach świata. Nie zawsze jednak cieszyła się tak dużym uznaniem, ponieważ do czasów wielkich odkryć geograficznych nie była znana większemu gronu smakoszy ...

dawno temu

Dieta a okres

... i biegunki, dlatego wskazana jest dieta lekkostrawna. Ogranicz potrawy smażone i wzdymające (m.in. warzywa strączkowe, fast foody, tłuste mięso), natomiast zwiększ ilość spożywanych płynów, najlepiej wody i soków owocowo-warzywnych.   ...

dawno temu

Paella hiszpańska

... strączkowe, czyli groszek czy fasolka.Przepis na paellę z dodatkiem kurczaka i małżami Najlepszym rozwiązaniem do tego typu dania będzie użycie średnioziarnistego ryżu, który doskonale wchłania sok ...

dawno temu

Wegetarianizm - za i przeciw

... zwierzęcych. Dobrym źródłem białka i żelaza są nasiona roślin strączkowych, które w diecie wegetariańskiej „zastępują” mięso. Osoby eliminujące mleko i jego przetwory muszą wiedzieć, że są to produkty ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... warto wprowadzić rośliny strączkowe: Na szczególną uwagę zasługuje: soczewica, ciecierzyca, fasola oraz groch. Białko odgrywa podstawową rolę w utrzymaniu idealnej sylwetki. Wspomaga ono budowę ...

dawno temu

CO TO SĄ ANTYOKSYDANTY?

... stanowiące źródło witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A oraz CLA, nasiona roślin strączkowych bogate w cynk oraz orzechy bogate w selen. Aby uzupełnić dietę w antyoksydanty ...

dawno temu

Jak schudnąć bez diety? Zmień podejście do jedzenia i odstaw szkodliwe nawyki już dziś

... orzechy, rośliny strączkowe oraz jaja. Odchudzanie bez diety – pij wodę i wychodź na spacery Pilnowanie odpowiedniego nawodnienia organizmu wpływa na skuteczność odchudzania bez diety. Woda ...

dawno temu

Czego potrzebują twoje włosy, by być zdrowe i piękne?

... zbożowymi, ziemniakami, a także wraz z mięsem i wędliną (polecamy ją, ale ze sprawdzonych źródeł). Cynk – by go dostarczyć możesz jeść na przykład nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso ... bogate są brzoskwinie, rodzynki, zielona ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... strączkowych, orzechów, zbóż oraz nabiału. Nie wszyscy jednak uświadamiają sobie dobroczynną dla ich organizmu rolę jaj, które przecież są składnikiem ciast, makaronów, lodów, chleba i które, lepiej ...

dawno temu

„Mądrość Toskanii”, Ferenc Máté

... Toskańczyków dotyczy także ich zdrowia. Mieszkańcy tej niezwykłej krainy spożywają potężne ilości warzyw, roślin strączkowych, owoców oraz makaronu i ryb. Poza tym dawno już pozbyli się samochodów ...

dawno temu

Dieta, fitness i wiek

... prawidłowej wagi. Ponieważ organizm potrzebuje 1700 kcal dziennie, ważne jest umiejętne komponowanie posiłków. Zaleca się w tym okresie jeść warzywa strączkowe, pokarmy bogate w selen ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... znajduje się też w warzywach strączkowych, produktach zbożowych z pełnego przemiału, orzechach (ziemnych, pekanowych), pestkach słonecznika i dyni, kiełkach pszenicy. Warzywa gotowane tracą dużo ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... nie trzeba wcześniej namaczać, jak zdecydowanej większości roślin strączkowych. Wystarczy tylko, że włożymy ją do dużej ilości wody, by po upływie kilkudziesięciu minut móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem ...

dawno temu

Dieta na cholesterol

... znajdują się: mleko, kefir, jogurt, twaróg. Oprócz mięsa, w trzeciej grupie występują ryby, jaja i nasiona strączkowe. Wśród tłuszczów znajdziemy oliwę i olej. Codziennie należy uwzględnić w jadłospisie ...

dawno temu

Witaminy na cerę

... , włosów i paznokci. Poprawiają ukrwienie skóry. Chronią przed zapaleniami skóry, zapaleniami warg i języka. Witaminę B1 znajdziemy w mięsie, wątrobie, jajach, drożdżach, owocach strączkowych, chlebie ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... ), roślinach strączkowych, ciemnozielonych warzywach, ziarnach zbóż, orzechach, płatkach śniadaniowych wzbogaconych w żelazo. Żeby nie dopuścić do niedokrwistości u dzieci, kobiety w ciąży powinny jeść ...

dawno temu

Przepis na zupę fasolową

... , marchew czy cukinia, a nawet odrobina pora. Dzięki takim warzywom zupa nabierze wyrazistego smaku. Taka daniowa propozycja to idealne rozwiązanie dla tych, którzy są miłośnikami roślin strączkowych ...

dawno temu

Zdrowe posiłki

... wprowadzenie do diety warzyw strączkowych, które są cennym źródłem witaminy B (jej niedobór powoduje rozdrażnienie i kłopoty ze snem). Nienasycone kwasy tłuszczone znajdziemy natomiast w rybach ...

dawno temu

Dieta na zdrowe zęby

... morskie. Do tego warto w menu wkomponować także rośliny strączkowe i chude mięso, które jest bogate w białko. W naszym codziennym jadłospisie nie może także zabraknąć wapnia, bo pierwiastek ten w głównej ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A oraz CLA, nasiona roślin strączkowych bogate w cynk oraz orzechy w selen. Aby uzupełnić dietę w antyoksydanty można stosować suplementy ...

+ Pokaż więcej