Sałatki z owocami

... kroimy je w kosteczkę i usuwamy pestki. Cykorie dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę i fenkuła kroimy w nieduże półplasterki. Składniki wrzucamy do salaterki, polewamy sosem i dokładnie ... mieszamy.   Sałatka Hawajska6 bananów,5 liści ...

dawno temu

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść?

... , gdy są czymś posypane i ozdobione. Możesz dodawać je do wszystkiego – do musu jabłkowego, jogurtu, owoców, ciastek, sera, warzyw…wszystkiego! Krok 2: Sosy Do możliwie każdego dania serwuj sosy ... . Zanurzenie kawałka kurczaka w sosie to ...

dawno temu

Kuchnia chińska

... bulionu warzywnego,1 łyżka jasnego sosu sojowego,1 łyżka mąki kukurydzianej,sól, pieprz,olej   Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je w kostkę. Środki wyrzucamy. Dymkę drobno siekamy. Rozgrzewamy wok ... wlewamy do woka bulion i całość ...

dawno temu

Warzywa w mleku kokosowym (danie tajskie)

... lub brokuł, papryka, pieczarki,400 ml mleka kokosowego,trawa cytrynowa,1-1,5 łyżki sosu rybnego,2 łyżki sosu sojowego,liście kolendry lub dymka,pieprz,pół limonki,ryż jaśminowy.Przygotuj warzywa ... przez chwilę i dodaj warzywa. Przesmaż je ...

dawno temu

Co na drugie śniadanie dla dziecka?

... , lizakami, ciastkami, pączkami i coca colą trudno konkurować szynce, kiełbasie czy żółtemu serowi. Niestety, wróżę przegraną. To, co może czasem boli rodziców, to wyposażenie szkolnych sklepików ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego witamina K jest potrzebna dzieciom i dorosłym?

... takich jak witamina K występowanie jest bardzo powszechne. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, takich jak na przykład: brukselka szpinak jarmuż seler naciowy szparagi botwinka awokado ogórki ...

dawno temu

Nie tylko na przeziębienie

... w tę witaminę są kapusta, szpinak, brokuły i kalafior czy brukselka. Mięso (z wyjątkiem wątroby) i mleko są jej prawie pozbawione, tylko niektóre napoje mleczne są specjalnie wzbogacane w witaminę C ...

dawno temu

Wzmocnienie organizmu

... jest witamina C, którą można znaleźć w owocach cytrusowych (pomarańcze, grejpfruty, kiwi, ananas), papryce, brukselce. Równie ważna dla organizmu jest witamina A. Niedobór witaminy A obniża odporność ...

dawno temu

Co jeść przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

... w goitrogeny, które szkodzą tarczycy. Obgotowane są dobre, ale surowe należy jeść rzadko. Są to: brokuły, brukselka, kapusta czy kalafior a także rzepa, brukiew, soja, gorczyca orzeszki ziemne ...

dawno temu

Pączki domowe

... serowe. Jednak największa różnorodność związana jest z nadzieniem, jakie dodamy do naszych wypieków. Obok marmolady owocowej może być ona wykonana z róży. Równie pyszne pączki to te z budyniem ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... curry. Ale to już inna historia...   Serowy omlet z curry  3 jajka,1 dymka,50ml mleka,25g sera żółtego (najlepiej cheddara)natka pietruszki,sól, pieprz, curryolej   Dymkę i natkę pietruszki drobno ...

dawno temu

Dieta obniżająca ciśnienie

... ułatwiają wydalenie sodu z organizmu. Doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi, są brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, a wśród owoców szczególnie banany ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... i jego przetworów, ryb, kapusty, szpinaku, brukselki czy suszonych owoców. Od września do kwietnia warto wspomagać organizm witaminą D, która ułatwia przyswajanie cennego minerału. Jeśli właściwie ...

dawno temu

Dieta przed ciążą

... pietruszki, brukselce, kapuście, sałacie i w pomidorach. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, sezamowym, lnianym i słonecznikowym, w margarynie roślinnej, orzechach i awokado. Przygotowanie ...

dawno temu

Jesienna dieta

... w zielonym brokule. Kapusta pekińska dostarcza kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu, żelaza i potasu. Brukselka podobnie, z wyjątkiem żelaza i potasu. W kapuście czerwonej znajdziemy duże ilości ...

dawno temu

Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

... . Żeby urozmaicić nieco formę podawanych warzyw, pokrój je i wrzuć na patelnię, a otrzymasz smaczną potrawę: grillowane warzywa. Najlepiej nadają się do tego brukselka, brokuły, kalafior i marchewka ...

dawno temu

Zestaw do sushi dla dwojga

... , a chyba najbardziej mają na to wpływ te chińskie figurki. Powyższe akcesorium kuchenne idealnie nadaje się na prezent dla znajomych. W skład zestawu wchodzą dwa talerzyki z miejscem na sos oraz cztery ... pałeczki (po dwie na zestaw). Wszystko ...

dawno temu

Danie na walentynki - łosoś i sałatka

... łyżki sosu sojowegołyżkę świeżej kolendry3 łyżki olejuA na sałatkę do łososia: szklankę kaszy kuskus1 żółtą paprykę1 czerwoną cebulę1 świeżego ogórka50 g kiełków3 łyżki oliwyłyżkę octu z białego ... winasólpieprz1. Najpierw zrób marynatę do ...

dawno temu

Sałatka zimowa - do patrzenia i do jedzenia

... ziaren kukurydzymarynowaną czerwoną paprykę10 marynowanych nadziewanych oliwekmarchew2 ząbki czosnku5-6 łyżek majonezu3 łyżki olejusok z połowy cytrynyłyżkę sosu sojowegosólpieprzKrok 1 Przygotowanie ... warzywa, a świeżą marchewkę pokrój w ...

dawno temu

9 sposobów na zdrowe oczy

... . Jednak jeszcze większe korzyści twoim oczom przyniosą luteina i zeaksantyna, znajdujące się m.in. w ciemnych, liściastych warzywach, brokułach, cukinii, brukselce i groszku. Kolejnym powodem, dla którego kawę warto ...

dawno temu

Czy wiesz, co jesz? Dieta na trądzik

... A) są świeże, zielonolistne warzywa oraz żółte i pomarańczowe owoce – pomarańcze, morele, brzoskwinie, marchewka, brokuły, papryka, brukselka, pomidory, sałata, szpinak. Witaminy z grupy B znaleźć ...

dawno temu

Jak dbać o skórę twarzy

... z moczem. Źródła witaminy C to: owoce róży (pij codziennie herbatkę z owoców róży), papryczka chili zielona, nać pietruszki, czarna pietruszka, papryka, koperek zielony, brukselka, jarmuż, truskawki ...

dawno temu

Zupki dla niemowląt

... , których będziesz potrzebować: brokuł, 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka średniej cebuli, 1/4 pora, plaster selera, 5 brukselek, 2 ziemniaki, wywar z rosołu, sól i pieprz. Jak przygotować zupkę? Na osolony ...

dawno temu

Eliksir młodości czy trucizna?

... zawierających beta-karoten – czyli drugą, nietoksyczną formę witaminy A. Są to np. szpinak, brukselka, sałata. Bogatym źródłem tokoferolu (związki chemiczne z tej grupy określamy wspólną nazwą witaminy E ...

+ Pokaż więcej