Kapusta kiszona

... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem lepszy dodatek do ryby niż surówka zrobiona z ukwaszonej kapusty? I tak jak dla kuchni włoskiej znamienne są pomidory, tak niemożliwe jest poznanie polskiej ...

dawno temu

GMO - kukurydza z genami świni

... Karp z ryżem z ludzkimi genami, sałata z genem szczura, pomidory z genem ryby. To nie jest fantastyka naukowa. To rzeczywistość. Czy to się nie wymknie spod kontroli? Czy nastąpi mutacja ... genami, sałata z genem szczura, pomidory z genem ryby. ...

dawno temu

Neptek kulinarny

... , że to pasta chilli, opis produktu był po chińsku!), niejadalnym zwarzonym sosem jogurtowym do kurczaka, koszmarnie kwaśną rybą i kilkoma innymi „rewelacyjnymi potrawami”. Ale praktyka czyni mistrza... ... przyprawami, diabelnie ostrym sosem do ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej ...

dawno temu

Potrawy z porem

... ze smażonym porem, a całość polej sosem pieczarkowym. Ryba z porem – pasuje do łososia czy pstrąga. Wystarczy rybę zapiec w piekarniku z cebulką i porem (lekko podsmażonym wcześniej na patelni z odrobiną cukru i soli). Udanego kucharzenia i mocy ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... . Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to: pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka z jabłkami, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż ... . Znane w polskiej kuchnipotrawy z ...

dawno temu

Najsmaczniejsze przepisy na zdrową i sycącą sałatkę z tuńczykiem

... Bez wątpienia połączenie ryby z sałatką umożliwi ci przyrządzenie niezwykle zdrowego i sycącego posiłku. Tuńczyk stanowi bowiem źródło pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych ...

dawno temu

Moje Mui Ne

... kolorowe grobowce. Powietrze mimo lekkiego deszczu siąpiącego z grafitowych chmur wiszących nisko nad naszymi głowami było lepkie od upału. Koła grzęzły w piasku. Minęliśmy sosnowy las, jezioro ... i wspięliśmy się na wydmy. Wokół ani żywego ...

dawno temu

Ryż po japońsku

... O tym, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe przekonaliśmy się na własnej skórze dopiero wtedy, gdy w naszym kraju zapanowało prawdziwe szaleństwo na punkcie sushi, będącego jednym z najbardziej znanych ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... ryby, sery fermentowane oraz owoce morza. Stosowany w tym czasie sposób przygotowania powinien opierać się na duszeniu, gotowaniu na parze, pieczeniu w piekarniku, ale również smażeniu z dużą ... strączkowych, czerwonego i białego mięsa, ...

dawno temu

Olej z pestek winogron

... miażdżycą bądź chorobą wieńcową. Dzięki stosowaniu oleju z pestek winogron do sałatek bądź smażenia sprawimy, że do naszego organizmu zostaną dostarczone witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ...

dawno temu

Szyszki ryżowe

... albo puszystych pączków z nadzieniem z róży, które tak znakomicie smaży nasza mama. Niestety nie zawsze mamy możliwość poznania receptury przyrządzania tych przysmaków, a nawet wiedząc, w jaki sposób powstają ...

dawno temu

Masa makowa

... . Bez względu jednak na to, skąd pochodzimy, wskazać można szereg cech charakterystycznych dla świątecznej kuchni w całej Polsce. Po pierwsze obowiązkowo powinna pojawić się ryba w kilku postaciach ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... wegetariańska dopuszcza jedzenie ryb, z kolei weganie nie wezmą mięsa ryb do ust. Tymczasem w rybach znajdują się pokłady jodu (niezbędnego do prawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy), witaminy D ... (która przeciwdziała zrzeszotnieniu ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... tłuszczowe. Dieta śródziemnomorska zawiera bardzo małe ilości tłustych produktów zwierzęcych, za to dużo wartościowych tłuszczów roślinnych. Istotne miejsce zajmują tu także ryby i owoce morza ... ryby zawierają duże ilości wapnia i fosforu, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... w galarecie lub właśnie smażenie, są i inne, zdrowsze warianty potraw z tej ryby. Karp ze względu na swoją delikatną naturę doskonale nadaje się do przyrządzania dań zgodnie z filozofią slow food ... Karp jest tłusty i niezdrowy? To mit Karp ...

dawno temu

Wakacjowstręt!

... się dudniącą dyskoteką, molo nad jeziorem przypomina wybieg dla gwiazd, dzika plaża zmienia się w dzikie wysypisko. Człowiek z małego miasteczka nagle musi zmagać się z ulicznymi korkami, wdychać ... zmasowany najazd turystów w atrakcyjne ...

dawno temu

Co jeść, by utrzymać sprawność umysłową?

... , kurczak, chuda wołowina.Odradzane: spaghetti, pizza, frytki, kanapki z masłem kakaowym, herbatniki.Kolacja Zalecane: łosoś lub inna ryba z rusztu, zielone warzywa, pomidory, owoce.Odradzane: smażone na tłuszczu befsztyki, pieczone ziemniaki ...

dawno temu

Surówka z sałaty lodowej

... I chociaż na widok surowej obranej marchewki zwykle wcale nie musimy się opamiętywać, by powstrzymać się od jej zjedzenia, to już dodanie jej do ryby po grecku zupełnie zmienia nasze podejście ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Tak jak nasze posiłki bazują na ziemniakach i mięsie, tak w Japonii ich miejsce zajmuje ryż albo soja, frutti di mare oraz ryby bogate w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Warto wspomnieć ... niektórych produktów. Otóż smaży się je ...

dawno temu
+ Pokaż więcej