Wegetariańskie dziecko

... , szparagi, szpinak, buraki). Niedobór żelaza może powodować anemię u dzieci. Dieta wegetariańska nie musi nieść tego zagrożenia, jeżeli w diecie znajdzie się również witamina C, która ułatwia wchłanianie ...

dawno temu

Niepowtarzalny keks i inne bożonarodzeniowe przepisy finalistki MasterChefa, czyli sposób na smaczne święta

... z buraka (kolor czerwony), wodę z mrożonego szpinaku (kolor zielony) lub kurkumę (kolor żółty). Przepis na domowy likier jajeczny 58071 Aby przygotować 1 l Advocatu, będziesz potrzebować: 200 g ...

dawno temu

Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Szybkie przepisy na smaczne "małe co nieco"

... oraz pokrój 300 gramów pieczarek, które po kolei wrzucisz do kaszy. Następnie dodaj garść świeżego szpinaku, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, kilka oliwek oraz ulubione przyprawy i zioła ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego witamina K jest potrzebna dzieciom i dorosłym?

... takich jak witamina K występowanie jest bardzo powszechne. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, takich jak na przykład: brukselka szpinak jarmuż seler naciowy szparagi botwinka awokado ogórki ...

dawno temu

Zdrowe włosy i piękna skóra

... ) i ciemnozielonych (brokuły, szpinak). O wyglądzie włosów i cery decydują w dużej mierze mikroelementy, których brakuje u tych dzieci i dorosłych, którzy spożywają żywność wysokoenergetyczną ...

dawno temu

Niedokrwistość

... się w chudym mięsie i wątróbce, a także w zielonych liściastych warzywach, np. szpinaku. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza z produktów do organizmu, więc warto uwzględnić w diecie także owoce i warzywa ...

dawno temu

Jak zwiększyć odporność?

... , natka pietruszki, szpinak, brokuły, wątróbka, żółtko),witaminę C (porzeczki, cytrusy, truskawki, maliny, kapusta),selen (kukurydza, pomidory, grzyby, kiełki pszenicy, otręby),cynk (mleko, chude mięso ...

dawno temu

Holistyczna metoda odchudzania

... Otyłości VIMED. Test na Indywidualny Kod Metaboliczny Wielu z nas pamięta z dzieciństwa, jak rodzice kazali nam jeść znienawidzony szpinak, albo owsiankę, przekonując, że jest zdrowa. Tymczasem ...

dawno temu

Metabolizm na najwyższych obrotach

... , szpinak, a także skorupiaki. Możesz też skorzystać z żelaza w pastylkach. Więcej białka i wapnia, mniej tłuszczu Badania potwierdzają, że białko w diecie może przyspieszyć metabolizm nawet o 35 proc ...

dawno temu

Żywność dla zestresowanych

... sytuacje. Jedzmy: ananasy, banany, brokuły, jagody, owoce cytrusowe, morele, kiwi, winogrona, śliwki, owoce suszone, fasolę, kalarepę, szpinak, kukurydzę, paprykę, pomidory, selera, sałatę, soczewicę ...

dawno temu

Nie tylko na przeziębienie

... w tę witaminę są kapusta, szpinak, brokuły i kalafior czy brukselka. Mięso (z wyjątkiem wątroby) i mleko są jej prawie pozbawione, tylko niektóre napoje mleczne są specjalnie wzbogacane w witaminę C ...

dawno temu

Skóra sucha i wrażliwa – jak o nią dbać latem?

... nadmiernemu rogowaceniu naskórka i chroni przed przesuszeniem. Bogatym źródłem witaminy A jest marchew, szpinak, morele, wątróbka, żółtka jaj i sery. Drugim ważnym składnikiem jest witamina E. Występuje ...

dawno temu

Witamina B6

... uzależnionych od alkoholu oraz u palaczy. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku i drożdżach. Wśród źródeł warzywnych wymienić należy kapustę, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak i ziemniaki. ...

dawno temu

Wzmocnienie organizmu

... A, która zmienia się w organizmie ludzkim w witaminę. Prowitaminę A można znaleźć w marchwi, liściach brokułu, słodkich ziemniakach, szpinaku, dyni, kapuście warzywnej. Inną witaminą wpływającą korzystnie na układ ...

dawno temu

Co jeść, aby przytyć?

... pekińskiej, papryki i ogórka. Przykładowy podwieczorek:kromka chleba z szynką, ogórkiem i sałatą, kefir i jabłko; omlet z trzech jaj na słodko z tartym jabłkiem. Przykładowa kolacja:omlet z 2 jaj ze szpinakiem, czosnkiem i serem mozzarella, ...

dawno temu

Witaminy na paznokcie

... paznokcia. Można je znaleźć w czerwonym mięsie, zielonych warzywach (np. w szpinaku, szparagach, brokułach, zielonym groszku). Witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, B2, B6, również wpływają ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... – natka kolendry czy tajska bazylia. Ale również szpinak, masło, mleko, śmietana, pomidory, wino gronowe, kawa, ziemniaki, szparagi czy po prostu chleb. Kurczak w cieście ze stolicy Stolicą Wietnamu ...

dawno temu

Magdalena i Tomasz Olszewscy „Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody” Zdrowie ukryte w liściach. Jak zostać mistrzem zielonych koktajli?

... napojów z niewielką ilością zielonych liści. Z czasem zaczniemy zmieniać proporcje i wrzucać do blendera coraz więcej szpinaku, jarmużu, a nawet pokrzywy! Macie odwagę wypróbować koktajl z koperkiem ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... tradycji kulinarnej w kuchni podlaskiej mamy dużo potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, mięs i grzybów. Do pierwszej grupy nie sposób nie zaliczyć babki ziemniaczanej. To danie z zapiekanych ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... kukurydzianej, zapiekane banany nazywane platanos, a także frijoles, czyli smażoną czerwoną fasolę. Dodatkowo, na stołach pojawić się może chuchitos przygotowywane z masy kukurydzianej, kawałków mięsa ...

dawno temu

Kuchnia niezgody

... z risotto z łososiem? Od razu sytuacja ta kojarzy się z nieszczęsną przesoloną zupą, więc pierwszą myślą jest: ratuj się kto może! Pakować manatki i uciekać gdziekolwiek, nawet tam, gdzie pieprz rośnie. Mówi ...

dawno temu

Co to znaczy porcja warzyw lub owoców?

... na śniadanie można podać jajecznicę z pomidorami i żółtym serem, połową bułki posmarowanej masłem lub miękką margaryną, do picia sok owocowy 100 proc. Na drugie śniadanie kajzerka wieloziarnista z łososiem ...

dawno temu

Codzienna troska o zdrowie najlepszą dietą

... . z łososiem czy pożywną pastą kanapkową i jajkiem. Można też zjeść musli na mleku lub – jeszcze lepiej – na jogurcie. Wybierając musli, decydujmy się na produkty pełnoziarniste, o możliwie prostym składzie ...

dawno temu

Dieta 1500 kalorii

... co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Unikaj ryb takich jak makrela i miecznik, ponieważ są bogate w rtęć. Zamiast nich zdecyduj się na ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, np. na łososia ...

+ Pokaż więcej