Jak zwiększyć odporność?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuPrzesilenie wiosenne sprzyja katarowi, kaszlowi i bólom gardła. Czy można się przed tym ustrzec? Walkę z bakteriami i wirusami można wygrać. Aby układ immunologiczny mógł skutecznie chronić przez całe życie, należy wzmacniać odporność już od dziecka. Dzieci chorują częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy kształtuje się do 12 roku życia. Do tego czasu można go wspierać. Warto to robić przez cały rok.
Przesilenie wiosenne sprzyja katarowi, kaszlowi i bólom gardła. Czy można się przed tym ustrzec? Walkę z bakteriami i wirusami można wygrać. Aby układ immunologiczny mógł skutecznie chronić przez całe życie, należy wzmacniać odporność już od dziecka.
Najczęstszą chorobą wieku dziecięcego są choroby górnych dróg oddechowych. Cierpi na nie aż 15% dzieci w wieku przedszkolnym. Wyczerpany częstymi infekcjami organizm ma coraz mniej siły na walkę i dziecko po wyleczeniu się z jednej choroby, zapada w następną. Dzieci chorują częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy kształtuje się do 12 roku życia. Do tego czasu można go wspierać. Warto to robić przez cały rok.
Jak pomagać organizmowi w walce z infekcjami?
Zadbaj o właściwą dietę bogatą w:
witaminę A (marchew, dynia, morela, natka pietruszki, szpinak, brokuły, wątróbka, żółtko),witaminę C (porzeczki, cytrusy, truskawki, maliny, kapusta),selen (kukurydza, pomidory, grzyby, kiełki pszenicy, otręby),cynk (mleko, chude mięso, migdały, mąka, płatki owsiane),żelazo (wątróbka, płatki zbożowe, jaja, orzechy, mięso, wędliny),magnez (pestki dyni, kakao, kasza),białko (nabiał, produkty zbożowe, mięso, ryby, rośliny strączkowe, jajka),węglowodany (rośliny strączkowe, ziemniaki, zboże, kukurydza, owoce),wapń (ser, mleko, soja, czekolada mleczna, szproty wędzone),ksylitol (naturalna substancja słodząca obecna w truskawkach i porzeczkach).
Wprowadzaj do jadłospisu dziecka:
czosnek, cebulę, kapustę, kiszone ogórki, które naturalnie wzmacniają odporność organizmu (zbyt duże ilości niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy),dużą ilość płynów (woda mineralna, soki, herbaty ziołowe),kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby, tran, olej lniany),probiotyki (najlepiej sięgnąć po gotowe z apteki), które wzmacniają odporność, obniżają ryzyko alergii i wspomagają prawidłową pracę jelit.
Co możesz zrobić, by dziecko było bardziej odporne na choroby?
karm piersią, bo mleko matki wzmacnia naturalną odporność dziecka,dopilnuj potrzebnych szczepień,staraj się, aby dziecko nie przyjmowało zbyt często antybiotyków,nie narażaj dziecka na bierne palenie,unikaj przegrzania i zmarznięcia,systematycznie wietrz mieszkanie i dbaj o właściwe nawilżenie,zadbaj, aby dziecko unikało przeciągów,zadbaj o właściwą ilość ruchu i spacery na świeżym powietrzu,staraj się czasami zmieniać klimat,zadbaj o właściwą higienę, ważne jest częste mycie rąk,ostrzeż je przed piciem ze wspólnego kubka z kolegami,unikaj zatłoczonych miejsc, zwłaszcza w okresach najczęstszej zachorowalności,nie lekceważ nawet błahych oznak przeziębienia,postaraj się ograniczyć napoje gazowane i cukier, który osłabia apetyt,pomóż dziecku unikać stresu i przemęczenia, ważna jest odpowiednia ilość snu.
Zdaniem specjalistów medycyny chińskiej skutecznym sposobem wzmacniania odporności jest akupresura, która polega na masowaniu tzw. punktów ogólnych. Może być stosowana nawet u małych dzieci. Podstawową zasadą, która musi być spełniona, aby pojawiły się rezultaty jest cierpliwość i wytrwałość.
Co zmniejsza odporność na infekcje?
niedobór masy ciała,zmęczenie,długotrwałe infekcje,częste stosowanie antybiotyków,stres,poważne choroby typu: cukrzyca, nowotwór.
Należy pamiętać, że najlepszym i najskuteczniejszym sposobem wzmacniania odporności jest leczenie naturalne, na które składa się odpowiednia dieta, leki roślinne, probiotyki i zdrowy styl życia. We wszystkim trzeba kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem i pamiętać o stałym kontakcie z pediatrą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze