Dieta 1500 kalorii
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJeżeli szukasz sposobu na zmianę stylu życia na zdrowszy, wypróbuj zbilansowaną dietę, która przyniesie ci korzyści w postaci dobrej kondycji całego organizmu. Dieta 1500 kalorii to wszystko, czego potrzebujesz, aby dostarczyć wystarczającej ilości kalorii i cukrów do normalnego funkcjonowania ciała. Jedyne, co musisz zrobić to zmienić sposób, w jaki jesz, a rezultaty pojawią się same. Sprawdź, co należy spożywać, a czego unikać na diecie 1500 kalorii i jakie niesie korzyści dla organizmu.
Zalety diety 1500 kalorii
Dieta 1500 kalorii polega na podejmowaniu właściwych decyzji żywieniowych. Jeżeli spożywasz za dużo tłuszczów, cukrów i kalorii, naturalną reakcją organizmu jest produkcja glukozy. Tymczasem osoba, która odżywia się w konsekwentny i zdrowy sposób, może przyczynić się do osiągnięcia właściwych proporcji między każdą z tych wartości odżywczych i poprawić dobrostan organizmu. Dieta 1500 kalorii dostarcza ci stałych pokładów energii i doświadczysz witalności, jakiej się po sobie nie spodziewałaś. Jedyne, co musisz zrobić, aby osiągnąć ten cel, to wybrać odpowiedni zestaw artykułów spożywczych, stawiając przede wszystkim na produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
Co jeść na diecie 1500 kalorii?
Stosując się do zaleceń diety 1500 kalorii, bardzo szybko zyskasz więcej energii, a z czasem zbudujesz dobre samopoczucie i poprawisz stan swojego organizmu. Pamiętaj, że nie chodzi o ilość zjadanego pożywienia, a o jego jakość. Gdy zapewnisz organizmowi odpowiednią porcję wartości odżywczych, liczenie kalorii przestanie być problemem. Dieta 1500 kalorii kładzie nacisk na:
- zdrowe węglowodany
Najkorzystniej na organizm wpływają węglowodany, które znajdziesz w warzywach i owocach. Poza tym, ważne jest także spożywanie produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i niskotłuszczowych produktów mlecznych.
- tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone
Część tłuszczów jest bogata w kalorie, tak że należy zachować ostrożność i w jadłospisie uwzględnić tłuszcze wartościowe, które znaleźć można w oliwkach, awokado, orzechach włoskich, migdałach, oliwie z oliwek oraz oleju z orzechów ziemnych i canola. Wymienione produkty pomogą ci obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- produkty bogate w błonnik
Są one ważnym składnikiem diety pozwalającym na regulację poziomu cukru we krwi i wpływającym na dobrą kondycję serca. Szczególnie bogate w błonnik są: orzechy i rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola), owoce i warzywa, otręby i mąka pełnoziarnista.
Niektóre ryby są świetną alternatywą dla mięs (które mają niekorzystny wpływ na serce) i powinny być spożywane co najmniej 2–3 razy w tygodniu. Unikaj ryb takich jak makrela i miecznik, ponieważ są bogate w rtęć. Zamiast nich zdecyduj się na ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, np. na łososia, śledzia, ewentualnie na tuńczyka lub halibuta. Pamiętaj jednak, aby ryby nie smażyć – dużo korzystniejsze jest grillowanie, gotowanie lub lekkie podsmażanie na niewielkiej ilości zdrowego oleju.
Produkty wymienione powyżej można dowolnie dobierać, aby skomponować zróżnicowaną i wartościową dietę. Typowy plan żywieniowy dla diety 1500 kalorii jest następujący:
- śniadanie: jedna filiżanka mleka 1%, owoc (np. banan, jabłko, winogrona lub pół grejpfruta), 2 naleśniki pełnoziarniste,
- obiad: pół filiżanki soku, kawałek grillowanego tuńczyka lub piersi kurczaka, pół szklanki gotowanych na parze brokułów, pół szklanki gotowanego ryżu,
- przekąska: pół filiżanki świeżych owoców z przyprawami wolnymi od sodu, pół tuzina chipsów kukurydzianych,
- kolacja: 1 filiżanka mleka 1%, warzywa gotowane na zdrowym oleju (marchew, brokuły itp.), 1 filiżanka ugotowanego makaronu przyprawionego czosnkiem.
Czego unikać na diecie 1500 kalorii?
Równie ważne co spożywanie odpowiednich produktów jest unikanie innych. Wymienione poniżej składniki diety nie tylko zniweczą wszystkie korzyści, które przynosi dieta 1500 kalorii, ale mogą mieć wpływ na pogorszenie stanu zdrowia. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć:
Staraj się wykluczyć z diety sód, jeżeli nie występuje naturalnie w danym produkcie. Unikaj solenia potraw, gdyż ten składnik wpływa na podniesienie ciśnienia tętniczego krwi. Dzienna dopuszczalna ilość spożywanej soli wynosi 2000 mg.
- cholesterol
Nie powinnaś spożywać więcej niż 200 mg cholesterolu dziennie. Dlatego też pozbądź się z lodówki bogatych w tłuszcz białek zwierzęcych, nabiału, skorupiaków, mięs z narządów zwierzęcych (np. wątróbka). Unikaj także żółtek jaj.
- tłuszcze nasycone i tłuszcze trans
Tłuszcze nasycone znajdziesz przede wszystkim w białkach zwierzęcych (tłuste mięsa – boczek, kiełbasa, czerwone mięso) i produktach mlecznych. Z kolei tłuszcze trans w największych ilościach występują w maśle, margarynie i przetworzonych, pakowanych przekąskach. Ogólne dzienne spożycie tłuszczów nasyconych powinno być nie wyższe niż 7% dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu, a tłuszcze trans najlepiej całkowicie wykluczyć z diety.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze