Dieta na urodę
MARGERITA • dawno temu • 1 komentarzWiele się mówi o wpływie odżywiania na zdrowie organizmu. Prawidłowo zbilansowana dieta wpływa pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale też na to, jak wyglądamy. Wszystkie pragniemy mieć piękną cerę, mocne paznokcie i lśniące włosy, więc kupujemy przeróżne kosmetyki pielęgnacyjne. Niestety często zapominamy o tym, że dobrze zbilansowana dieta jest skuteczniejsza w przywracaniu blasku urodzie niż kosmetyki najdroższych firm. Podpowiadamy, jakie produkty bogate w witaminy i minerały włączyć do jadłospisu, aby wydobyć swój wewnętrzny blask.
Tajemnica młodości i pięknego wyglądu tkwi we właściwie skomponowanym jadłospisie. Aby zdrowe odżywianie było skuteczne, musi zawierać witaminy i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Krzem, chrom, witamina E, beta-karoten czy koenzym Q w połączeniu z innymi substancjami mogą cię odmłodzić nawet o kilka lat!
Dieta na zdrową cerę
Aby utrzymać zdrowy i ładny wygląd skóry, musisz jeść produkty bogate w witaminę A. Jej źródło stanowią jaja i wątroba, szczególnie wołowa. Jej roślinny odpowiednik to beta-karoten, który blokuje szkodliwe działanie promieniowania UV. Najwięcej znajduje się go w szpinaku, morelach i dyni. Witamina E – zwana witaminą młodości, pomoże przywrócić blask zszarzałej cerze, neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed starzeniem. Jako antyutleniacz wspomaga odnowę komórek oraz tworzenie kolagenu. Znajdziesz ją głównie w brokułach, migdałach, pestkach słonecznika, awokado i tłuszczach roślinnych. Bogate źródło witaminy C stanowią owoce cytrusowe, truskawki, czarne porzeczki i czerwona papryka. Witaminy A, E i C to antyutleniacze, które są niezbędne dla zdrowego i promiennego wyglądu skóry.
Witaminy z grupy B są potrzebne, aby wokół ust nie tworzyły się zmarszczki, usta były gładkie, a zajady nie stanowiły problemu. Zapobiegają również powstawaniu zaskórników i przetłuszczaniu się skóry. Występują w zielonych warzywach liściastych, pełnoziarnistym pieczywie, ziemniakach, bananach, orzechach, nasionach strączkowych, chudym mięsie i jajach.
Dieta na zdrowe włosy i paznokcie
Kiedy twoje włosy są matowe, słabe, rozdwojone na końcach i zaczynają wypadać, a paznokcie się łamią, to sygnał, że brakuje ci krzemu. Jego bogate źródło stanowi rzodkiew, buraki, ogórki, pomidory, pieczarki, otręby, ryż, pestki słonecznika, cebula i czosnek. Bardzo dużo tego pierwiastka zawiera skrzyp polny – bardzo popularny składnik kosmetyków wzmacniających włosy i paznokcie.
Biotyna (witamina H) utrzymuje skórę we właściwym stanie i zapobiega wypadaniu włosów. Wzmacnia również paznokcie i jest niezbędna do zabliźniania ran. Źródło biotyny stanowią drożdże, jaja, wątroba, pomarańcze, nasiona strączkowe, płatki owsiane i, co powinno ucieszyć łasuchów, czekolada.
Selen, cynk, miedź i siarka są w równym stopniu potrzebne skórze, włosom i paznokciom. Przed wolnymi rodnikami chroni selen, a dostarczysz go do organizmu jedzącryby morskie, jaja, grzyby, czosnek i pełne ziarna zbóż. Cynk wspomaga proces budulcowy tkanki łącznej i kolagenu. Znajduje się w pestkach dyni, sezamie, soczewicy oraz w niektórych serach. Siarka zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia. Jej źródło stanowią jaja, sery, brokuły i groszek. Miedź znajduje się w orzechach, sezamie, pestkach słonecznika i groszku.
Dieta dla urody pozwoli cieszyć się piękną skórą, lśniącymi włosami i mocnymi paznokciami. Odpowiednio zbilansowany jadłospis zapobiegnie przedwczesnemu starzeniu oraz różnym chorobom. Warto zatem pomyśleć o zmianie złych nawyków żywieniowych, bo nie jesteś tylko „tym co jesz”, ale także „wyglądasz tak, jak jesz”.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze