Łazanki - przepis, któremu się nie oprzesz

... więc pieczarki. Umyj je i pokrój w plasterki. 2. Posiekaj teraz cebulę i przysmaż ją na łyżce masła. 3. Po chwili dodaj grzyby i smaż je 3 minuty. 4. Nalej wodę do garnka i ugotuj makaron do łazanek ... formę do zapiekania masłem i posyp bułką ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... : 50 g masła naturalnego300 ml mleka3 łyżki mąkisólpieprzmagiichiliłyżeczkę chrzanu tartego lub musztardy sarepskiej Krok 1 Ten przepis na sos beszamelowy zrealizujesz naprawdę bardzo szybko. Zastanów ... się tylko do czego dodasz taką pyszność. ...

dawno temu

Jak zrobić zupę-krem?

... przez ciebie warzywa na maśle. Krok 3 Kiedy delikatnie przysmażysz warzywa, podlej je bulionem i ugotuj. Krok 4 Zestaw garnek z ognia i blenderem zmiksuj zupę. Dopraw do smaku. Rady: Jeśli chcesz, by ... twoja zupa-krem miała mniej kalorii, nie ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... wieprzowiny (bez kości),150g kiełbasy,100g fasoli,4 buraki,2 ziemniaki,150ml śmietany,50g masła,koperek, natka pietruszki, czosnek, cukier, sól, pieprz Jak ugotować barszcz ukraiński? Fasolę płuczemy ... na tarce, na dużych oczkach. Boczek i ...

dawno temu

Dipów ciąg dalszy

... i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Ostry dip cebulowy  400ml śmietany 30%,50g masła,1 duża cebula,pieprz cayenne,sól, cukier   Cebulę bardzo drobno kroimy, po czym wrzucamy na patelnię, na rozgrzane ... masło. Gdy cebula się zeszkli zmniejszamy ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... śmietany 18%,25g masła,sól, pieprz   Szpinak zostawiamy na całą noc, do rozmrożenia. Odciskamy ze szpinaku nadmiar płynu. Następnie wrzucamy go do garnka i podsmażamy przez 2 minuty na maśle. Czosnek ... jeszcze 3 minuty, po czym dodajemy ...

dawno temu

Owocowe przekąski poniżej 200 kalorii

... dobry. Do przyrządzenia słodkiego śniadania wykorzystaj soczyste jabłka. Smak babcinego jabłecznika przywołasz, smarując pieczywo pełnoziarniste masłem orzechowym oraz dodając plasterki rumianego owocu ... posypane cynamonem. Przekąska, która ...

dawno temu

Zupy owocowe nie tylko na słodko

... %,50g masła,2 cytryny,sól, cukier Bulion wstawiamy na duży ogień i czekamy do momentu zagotowania. Następnie wsypujemy do niego ryż i gotujemy do miękkości. Cytrynę sparzamy, ocieramy z niej skórkę ... i wyciskamy sok. Otartą skórkę i wyciśnięty ...

dawno temu

Dwie propozycje na jesienne smakołyki

... piekarnik do 175° C. Naczynie, w którym będziesz piekła chleb, wysmaruj masłem i posyp mąką. Cukier, olej, jaja i dynię zmiksuj i przełóż do miski. Dodaj następnie mąkę, goździki, sól, cynamon, gałkę ... . Ostry ser cheddar uzupełnia delikatny ...

dawno temu

Dyniowych przysmaków ciąg dalszy - czas na deser!

... : Dyniowy farsz (ok. 45 g) 2 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka skondensowanego Cynamon – 2 łyżeczki Sól 25 g masła Bułka tarta Cukier puder Cukier waniliowy 25 g mąki Rodzynki Skórka pomarańczy 1 ... łyżeczka proszku do pieczenia Migdały ...

dawno temu

20 pomysłów na przekąski Sylwestrowe

... z ciasta francuskiego z szynką i z serem. 5. Śledzie pod pierzynką. 6. Sałatka z tuńczykiem. 7. Pieczone chipsy tortilla. 8. Sałatka meksykańska. 9. Grzanki czosnkowe. 10. Sałatka gyros. 11. Roladki ...

dawno temu

Surówka z pomidorów

... od nas tak samo niewiele wysiłku. Do umytych i pokrojonych w ćwiartki zielonych owoców dodajemy oliwę czosnkową albo czosnek i zwykłą oliwę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, a także posypujemy świeżymi ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... na myśli rybę po grecku, ale przecież równie smaczne są ryby w sosie pomidorowym, koperkowym, śmietanowym, czosnkowym, a nawet szpinakowym. Co więcej, przyglądając się bliżej przepisom kulinarnym ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... składniki należy pokroić w małe kawałki, wymieszać ze sobą i polać sosem czosnkowym. Taki farsz do tortilli ma tę zaletę, że idealnie nadaje się jako letnia przekąska lub nawet danie obiadowe ...

dawno temu

Pyszne kiełki na zdrowie

... ją do mięsno–warzywnej mieszanki. W następnej kolejności dodaje się odsączoną wcześniej fasolkę czerwoną i kukurydzę, a potem całość doprawić posiekanym koperkiem i szczyptą soli oraz pieprzu. Do tak przyrządzonej sałatki świetnie pasować będzie ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Potrawę należy wyjąć, gdy ser całkowicie się rozpuści, a składniki będą miękkie, więc warto na bieżąco sprawdzać postępy pieczenia. Zapiekanka z ziemniakówświetnie będzie komponować się ...

dawno temu

Mięso gyros

... można polać sosem czosnkowym lub podać z tzatzikami. W punktach gastronomicznych oferujących dania na wynos często można spotkać gyros pod postacią pokaźnych rozmiarów kanapki. Kawałki mięsa wkłada ...

dawno temu

Lekka dieta na dobry nastrój w upalny dzień

... powstałą czosnkową oliwą polewamy pieczywo i pieczemy je w piekarniku około 15 minut, na złocistobrązowo. Na wierzch sałaty układamy kopczyk z grzanek. Na „zboczach” kopczyku układamy plastry mięsa ...

dawno temu

Lekkie dania na czerwcowe upały

... obieramy z łupin i blendujemy go dokładnie z oliwą, solą i pieprzem. Tak oto powstałą czosnkową oliwą polewamy pieczywo i pieczemy je w piekarniku około 15 minut, na złocistobrązowo. Na wierzch sałaty ...

dawno temu

Sałatka z fetą i sałatą

... włoskimi i sosem składającym się z oliwy z oliwek, a także octu winnego. Ciekawą propozycją jest także sałatka przygotowana na bazie sałaty lodowej, ziaren słonecznika, sera feta, świeżej papryki i jogurtowego sosu czosnkowego. Pamiętajmy ...

dawno temu

Sałatka z makaronem ryżowym

... i świeżą miętą. Kolejnym krokiem jest ułożenie kawałków mięsa i skropienie całości sokiem z połowy limonki. Kawałkami owocu ozdabiamy potrawę. Jeżeli chcemy, aby sałatka była bardziej treściwa, możemy dodać do niej czosnkową oliwę. Smacznego!   ...

dawno temu

Właściwości lecznicze czosnku

... świetnie sprawdza się sos czosnkowy. Dobrym pomysłem na to, jak nieco złagodzić bardzo wyrazisty zapach czosnku jest wcześniejsze zanurzenie kilku jego ząbków we wrzątku. Warto jednak pamiętać ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... smakować z bagietką lub czosnkowymi grzankami. Świetnie komponuje się też podane z białym winem. Zaletą tego dania jest to, że można spożywać je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Odgrzewane ...

dawno temu

Czas na makaron – czyli o pastach słów kilka

... z sosem serowo – paprykowym1 czerwona papryka,1 zielona papryka,1 żółta papryka,1 cebula,100g sera mascarpone,180g makaronu capelli d'angelo (anielskie włosy),40g masła,natka pietruszki,sól, pieprz ... , zioła prowansalskie Rozgrzewamy masło na ...

+ Pokaż więcej