Mięso z dziczyzny

... , niż z tym pochodzenia wieprzowego. Mniejsza wartość energetyczna sprawia, że ten typ mięsa jest często polecany w dietach odchudzających. Wskazane jest zwłaszcza to pochodzące z dzikiego ptactwa ...

dawno temu

Kotlety w kilku odsłonach

... . Sprawdzą się tutaj świetnie np. pieczarki – Mniam Mniam Bardzo wytworną propozycję, którą bez wątpliwości możemy zaimponować gościom jest kotlet wieprzowy z kością z bardzo pomysłowymi dodatkami - Eat ...

dawno temu

Praca, która zjada życie

... wykreśliła z swojego słownika. Urlop? Nie ma mowy, nie ma za co, nie ma kiedy. Dobrze, że były mąż czasami zabierze małą na wakacje. 17835 U Asi i Andrzeja wcale nie jest lepiej. Odkąd pojawiło ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... ?   Porkolt wieprzowy  600g łopatki wieprzowej bez kości,150g wędzonki,3 papryki,2 cebule,1 pomidor,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek   Wieprzowinę obieramy dokładnie ze wszystkich błonek ...

dawno temu

Deser z galaretką

... zadowalający rezultat. I chociaż większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiedzialnym za jej właściwości elementem jest żelatyna wieprzowa, to jednak prawdziwy skład galaretkimoże ... być dla nas dość sporym zaskoczeniem. ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... o zamiłowaniu Brazylijczyków do jedzenia czerwonej fasoli. Nie jest to jednak jedzenie wskazane dla wegetarian, ponieważ w jego skład wchodzi także suszone mięso, wędzone ozory oraz wieprzowe nóżki ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... , opakowanie wieprzowego mięsa mielonego, przecier pomidorowy, suszone pomidory, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy, 2 jajka, szklanka pokrojonych w małe cząstki ananasów w syropie, 40 dag sera żółtego ...

dawno temu

Jedzenie fast food

... i małowartościowego mięsa pochodzenia wieprzowego drobiem. Ciężką i kaloryczną śmietanę można zaś zamienić na jogurt naturalny, a olej do smażenia na o wiele zdrowszą oliwę z oliwek. Niezdrowego procesu ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Sen emigranta

... inne życie. Jeżeli mogłabym wybierać ponownie: zostać czy wrócić? Zostałabym. Bez chwili wahania. Bo mój sen się spełnił. Pakt z diabłem Historia Asi brzmi niemal jak bajka. Przywraca wiarę ... w marzenia i zachęca do ich realizacji. Historii ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Zupa z kurek

... od razu. Oprócz kurek smażonych z cebulą, kurek w sosie śmietanowym, z łatwością możemy przygotować z ich dodatkiem pysznego omleta czy też dodać je jako element farszu do zrazów wieprzowych. Kurki dobrze ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... wieprzowego,mała puszka pomidorów,ser żółty,bułka tarta,1 cebula,świeże liście bazylii,sok z cytryny.Sposób przygotowania: Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Kolejnym krokiem ...

dawno temu

Naleśniki meksykańskie

... na talerz sos pomidorowy z dodatkiem oregano i gotowe. Jeżeli chcesz, aby danie to było bardziej treściwe, możesz dodać do farszu podsmażone mięso wieprzowe albo drobiowe mielone, pieczarki albo kukurydzę, a całość doprawić papryczką chilli. ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... ” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni ...

dawno temu

Grecka musaka

... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni greckiej to: 1,5 kg bakłażanów, 60 g ziemniaków, pół kilo pomidorów, opakowanie mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego, koncentrat pomidorowy oraz oregano, a także olej ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... mięsa mielonego wieprzowego, sos sojowy, sos tabasco, zielony sos tabasco, 1 biała cebula, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, olej rzepakowy, koper, 2 zielone ogórki, 100 g śmietany 18%, cytryna, sól ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... do niego wskazane produkty wraz ze śmietaną, tartym serem, jajkiem i ulubionymi przyprawami. Dorsz zmieni swoje dotychczasowe oblicze, jeżeli zrobisz z jego mięsa pyszne roladki z dodatkiem włoskich ...

dawno temu

Dekalog zimnych zasad

... produkt przed wypłukaniem cennych składników i utratą smaku. Rozmrożone musi być jak najszybciej ugotowane, upieczone lub usmażone.mięso wieprzowe i wołowe można przechowywać w zamrażalnikach do 3 ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... , mięsie wieprzowym, wątróbce oraz nerkach, a także w mleku, żółtkach i jajkach. Jej niedobór oznacza przemęczenie, niechęć do jedzenia, problemy neurologiczne oraz trudności z trawieniem. Witamina B6 ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... albo podduszone mięso wieprzowe. Wydaje się, że leczo w takiej formie może być naprawdę smaczne i nie wymaga żadnych ulepszeń, jednak warto, bazując na nim, próbować przygotować chociażby leczo z pieczarek ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... potrzebowała: 1 kg schabu wieprzowego bez kości,20 dag suszonej żurawiny,soli,pieprzu,świeżego rozmarynu,2 ząbków czosnku,1 łyżki miodu,2 łyżek musztardy Dijon.Sposób przygotowania: Suszoną żurawinę ...

dawno temu

Mydła naturalne

... robioneDawniej do produkcji mydła używano tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza tłuszczu ze smalcu wieprzowego i łoju z bydła domowego. Tego typu tłuszczów było dużo, poza tym każdy miał do nich dostęp ...

+ Pokaż więcej