Pierogi na pięć sposobów

... , którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od czasu ...

dawno temu

Cynk w jedzeniu

... była znikoma. Obecnie, liczne badania potwierdzają ważną rolę cynku. Pierwiastek współuczestniczy w metabolizmie komórkowym, wpływa na pracę enzymów trawiennych, wspomaga gojenie ran, leczy depresję, zmniejsza agresję. Cynk można znaleźć w ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... , że na nic innego nie miało się już ochoty. Chrupiący chleb lub pyszne słodkie bułeczki to niemal najczęściej spożywane produkty, o których często wiemy naprawdę niewiele. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jaką rolę odgrywa jedzenie pieczywa w ...

dawno temu

Makaron z jabłkami

... zajęcie. Latem możemy również zmienić nieco swoją dietę, bo z łatwością sięgniemy po świeże owoce czy warzywa. I tak jak zima w kuchni stoi głównie pod znakiem kiszonej kapusty, ogórków konserwowych ... . Takie letnie przekąski są znacznie ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. Mowa oczywiście o tradycyjnych ziemniakach, kalafiorze czy kapuście. Jest jednak jeszcze jedno warzywo – może nie zawsze doceniane – bogate w błonnik, witaminę K i ...

dawno temu

Tuńczyk: właściwości

... z tuńczykaPrzygotuj: 2 jajka ugotowane na twardo,dużego pomidora,kapustę pekińską,tuńczyka konserwowego w sosie własnym,ananasa pokrojonego w kostkę (świeży lub z puszki),kukurydzę konserwową,kiełki rzodkiewki ... (lub inne),majonez light lub ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... pierogów z kapustą i grzybami bądź tarciu ziemniaków na placki po węgiersku. Wystarczy znaleźć ciekawy i prosty w wykonaniu przepis, którego efektem będzie danie zdecydowanie różne od kupowanych w pracy ... . Chyba każdy z nas pamięta z ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos gulaszowy czy sucha, chrupiąca panierka – cokolwiek się nie wymyśli, mięso z kurczaka doskonale się wkomponuje. A co powiecie na pyszne mięsko z duszonymi śliwkami podane z gorgonzolą? Moim zadaniem ...

dawno temu

Kotlet szwajcarski

... . Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców, a coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe bądź gruszki w occie. Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz nasz apetyt ... tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... , aby na zawsze zdobyły uznanie naszych podniebień. Na początku tym, którzy jeszcze nie próbowali albo już mają za sobą pierwsze doświadczenie z krewetkami proponujemy usmażyć je w chrupiącej panierce. Jeżeli ... należy zanurzyć w cieście, ...

dawno temu

7 błędów w odchudzaniu. Jak ich uniknąć?

... , że decydujemy się na krótkotrwałe diety cud. Wszystkie te diety bazują na jedzeniu pokarmów o obniżonej zawartości energetycznej lub spożywaniu jednego rodzaju produktu (np. kaszy, kapusty, jabłek ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ...

dawno temu

Zupa makowa

... smak bigosu, zupy rybnej albo kapusty wigilijnej. Nie oznacza to jednak, że nie można wskazać pewnej stałej grupy wigilijnych potraw. Jedne z nich nadal cieszą się dużym powodzeniem, o istnieniu ... ma mak w kuchni. Potrawy z makiemJedzenie maku ...

dawno temu

Mięsne potrawy z owocowym akcentem

... odżywczych. Sałatka z homarami i pomarańczą – ten owoc morza możemy wykorzystać w połączeniu z kapustą pekińską, ogórkiem żółtym, porem, selerem i suszonymi pomidorami. Całość warto udekorować szczypiorkiem ... . To tylko kilka przykładów na to, ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... . I choć tradycjonaliści nie potrafią wyobrazić sobie piersi kurczaka bez chrupiącej panierki i dodatku ociekających tłuszczem frytek, to jednak czasami warto wyzbyć się uprzedzeń i spróbować poznać ...

dawno temu

Pomyśl o bezdomnych zwierzętach zimą

... Dla nas to piękny czas, padający śnieg, sanki, święta pachnące choinką, chrupiący mróz za oknem i uciecha z lepienia bałwana. Nie dla wszystkich jednak jest to szczęśliwa pora. Nadchodzą ...

dawno temu

Sałatka grecka - przepisy

... . Opcjonalnie można wykorzystać także oliwki. Sałatka grecka z kapustą pekińską Podobnie można przyrządzić sałatkę grecką z wykorzystaniem kapusty pekińskiej. Pozostałe składniki w tym przypadku nie zmieniają ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... główny składnik naszego obiadu obok innych standardowych jego elementów, jakimi są surówki i ziemniaki. Pomysłem na odświeżenie i unowocześnienie przyrządzanych dań jest nieco mniej popularne ...

dawno temu

Karkówka z grilla

... Lato to nie tylko sezon świeżych truskawek, soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia na zewnątrz ... . Do piwa najlepiej jest zrobić chrupiące ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ...

dawno temu

Co kryją w sobie orzechy

... zabraknąć w zbilansowanej diecie zarówno dzieci, jak i starszych osób. Można sięgać po nie zawsze, gdy najdzie nas ochota na chrupanie, zastępując w ten sposób niezdrowe chipsy. ...

dawno temu

Dania z brokułami

... kilka ciekawszych potraw. Jakie rozwiązania kulinarne wykorzystujące brokuły sprawdzą się znakomicie na letnie napady głodu? Oto dwie propozycje, które warto podawać wraz z pożywną surówką. ...

+ Pokaż więcej