Kurczak ze szpinakiem

... kurczaka ze szpinakiem bądź zapiekane naleśniki ze szpinakiem. Poza tym niezwykle dobrze komponuje się z zapiekankami, sałatkami, a nawet ciastem francuskim albo półkruchym. Co więcej, połączenie ... go z awokado i miętą pozwoli na zrobienie ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... z ziemniaków, mąki, oraz z rosnących w klimacie umiarkowanym warzyw i owoców. Zdecydowanie mniej tradycyjnych przepisów poświęconych jest przygotowaniu ryb morskich lub owoców cytrusowych. Czeskie jedzenie ... potrawami są knedle po czesku, zupa ...

dawno temu

Kosmetyki z piwa. Zafunduj sobie Oktoberfest!

... , które są bogate w witaminy z grupy B – poprawiające między innymi kondycję włosów i skóry. Płukankę piwną przygotujesz, mieszając 3 szklanki piwa z 1 szklanką wody. Wypłucz w tym roztworze włosy po wcześniejszym ...

dawno temu

Przepis na grzane piwo

... już pić alkohol na ciepło, choć proponuję dodać najpierw miód do smaku. 8. Jeśli mimo twoich usiłowań żółtko się zetnie, przecedź grzańca piwnego przez sitko.   ...

dawno temu

Jaki jest fototyp Twojej skóry?

... ochronne powyżej 20. 3.Szatyni, bruneci lub ciemni blondyni o jasnobrązowej skórze i najczęściej piwnych oczach. Te osoby opalają się silnie, lecz również muszą uważać na działanie słońca, grożą ...

dawno temu

Nietolerancja laktozy u dzieci

... śmietany,lody,torty,czekoladę,budyń,ptasie mleczko,majonez,naleśniki,suchary, herbatniki i ciasteczka maślane.Należy również uważać na otoczkę niektórych leków, syropy i inne produkty, które zawierają ... mlecznych. Warto pamiętać, że duże ...

dawno temu

Zdrowe drugie śniadanie dla ucznia

... zdrowego, zbilansowanego posiłku dla dziecka. W idealnie skomponowanej diecie nie powinno zabraknąć owoców, warzyw, nabiału, ryb oraz chudego mięsa. 34382 Pamiętaj, że pierwsze śniadanie powinno zawierać ... drugie śniadanie są naleśniki z serem ...

dawno temu

Kasztany jadalne

... rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są ciekawym i niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne dary natury mogą zmienić ...

dawno temu

Niedokrwistość

... jadłospis. Źródłem witaminy B12 są jajka, sery żółte i ryby. Kwas foliowy znajdziemy natomiast w warzywach liściastych, pomidorach, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach i drożdżach piwnych. Dla kobiet ...

dawno temu

Cynk - pierwiastek niezbędny dla zdrowej skóry

... to także kiełki pszenicy, grzyby, drożdże piwne, ryby, mięso drobiowe, zwłaszcza z indyka, jajka i pieczywo z pełnego przemiału ziarna. Warzywa i owoce są na ogół ubogie w cynk, więc na niedobór ...

dawno temu

Dlaczego potrzebujemy selenu

... morza, ryby morskie, podroby wieprzowe, wołowe i cielęce oraz żółtka jaj. Duże ilości selenu zawierają również drożdże piwne. Z produktów roślinnych oprócz orzechów brazylijskich najwięcej selenu ...

dawno temu

Opryszczka wargowa

... lub przeciwnie – uaktywniać wirusa Herpes simplex. Namnażanie wirusa opryszczki zmniejsza aminokwas o nazwie lizyna. Największa ilość lizyny znajduje się w mleku, drożdżach piwnych, mięsie ryb i kurczaków ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... się spożywać: mięsa wieprzowego, gęsiego, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... , powinni spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... , kawioru i łososia wędzonego. ...

dawno temu

Jak zwiększyć odporność?

... , migdały, mąka, płatki owsiane),żelazo (wątróbka, płatki zbożowe, jaja, orzechy, mięso, wędliny),magnez (pestki dyni, kakao, kasza),białko (nabiał, produkty zbożowe, mięso, ryby, rośliny strączkowe ... , jajka),węglowodany (rośliny strączkowe, ...

dawno temu

Jak nie przytyć w pracy?

... . serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, papryka) i ze szczypiorkiem;sałatka z wędzoną rybą – sałata, papryka, pomidor, liście szpinaku, kiełki, ryba. Wszystkie składniki pokroić w kostki, przyprawić ...

dawno temu

Potrawy z oscypkiem

... w artystycznie rzeźbionej drewnianej foremce, którą nazywa się oscypiorką. Ten wędzony ser powstaje z mleka owczego. Jest ono najpierw przelewane przez lniane płótno, by pozbyć się źdźbeł trawy. Następnie ... dodaje się do niego sproszkowaną ...

dawno temu

Uwaga! Facet gotuje...

... być kucharką, przecież On także mógłby ugotować obiad. Tak miało być w sobotę. Obiecał, że będzie kucharzyć i zrobi mi królewskie naleśniki. Miałam odpocząć, poczytać, pogapić się w monitor i w ekran ... . Niestety... Z kuchni dobiegały, bardzo ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Smaki Francji - kulinarna podróż po kraju wina i sera

... Królestwo naleśników Kulinarną podróż po Francji rozpoczniemy w Bretanii, gdzie można zasmakować tamtejszych crêpes, czyli - zdaniem Bretonów - najlepszych naleśników na świecie. Przygotowane z mąki ... popularnością cieszą się naleśniki ze ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... . Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami. Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek ... krakersów poprzez posmarowanie ...

dawno temu

Sushi, czyli co Japończycy zawdzięczają Chińczykom

... tej oryginalnej potrawy? Początków sushi należy doszukiwać się w południowo-wschodniej Azji około IV wieku przed naszą erą. Solona ryba z ryżem była świetnym źródłem protein, a dobrze zakonserwowana nadawała ... się do dłuższego przechowywania. ...

dawno temu

Tłuszcze nienasycone

... przede wszystkim w rybach i owocach morza, natomiast kwasy omega-6 są jednym ze składników olejów roślinnych. Powinniśmy zatem często sięgać nie tylko po wędzoną makrelę albo łososia, lecz również po pestki słonecznika ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... rodzaju konserwacji należy zaliczyć: mrożenie, suszenie, kiszenie, wędzenie, solenie, cukrzenie, pasteryzację, peklowanie, a także chłodzenie. Naturalne jest zatem, aby przechowywanie produktów ... żywnościowych dostosowane było do sposobu ich ...

dawno temu

Przesolone

... wędzonej ryby (łososia, makreli, węgorza) wędlin, zwłaszcza importowanych (salami węgierskiego, szynki parmeńskiej), a także serów (fety, parmezanu, większości żółtych serów) wystarczy by pokryć całkowicie ...

+ Pokaż więcej