Węgierskie specjały cz. II

... , bez obierania. Soczewicę gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki i warzywa obieramy i fasonujemy przez prasę, aby otrzymać puree. Żółtka z jaj ucieramy z masłem, dodajemy ziemniaki, soczewicę ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek, pomidorów, rzodkiewek ... , orzechy włoskie i orzeszki ziemne, ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... powinny za to unikać wieprzowiny i drobiowego mięsa (poza indykiem), owoców morza, orzechów i pestek, soczewicy, kukurydzy, gryki, żyta, pszenicy i jęczmienia (oraz przetworów z nich), dyni, oliwek ... w ograniczonych ilościach, orzechy włoskie ...

dawno temu

Nie popełniajmy błędów naszych matek!

... ). Ja nie wychowuję męża, bo on już został ukształtowany, gdy miskę z surówką, kotletem i puree podsuwała mu matka na stole, gdy układała mu rzeczy w pokoju, sprzątała po nim, prała skarpety i prasowała ...

dawno temu

Sposoby na resztki z Halloween - potrawy z dyni

... muszkatołowa, cynamonDynięgotujemy do miękkości, odciskamy z wody i blendujemy ze śmietaną na puree. Dodajemy parmezan i jajka i dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy solą, dodajemy ćwierć łyżeczki gałki ...

dawno temu

Domowe fast-foody

... gotujemy ryż, aż będzie miękki. Tak samo postępujemy z fasolą (chyba, że używamy puszkowej). Jak fasola będzie już miękka dokładnie ją blendujemy i dodajemy do niej sól, pieprz i kumin. Następnie mieszamy kurczaka, ryż i puree z fasoli z ...

dawno temu

Roladki mięsne

... z cykorii i puree ziemniaczanym.   Cordon Bleu  4 piersi z kurczaka,8 plasterków chudej szynki ,8 plasterków sera żółtego (najlepiej emmentalera),4 jajka,mąka,bułka tarta,sól, pieprz   Piersi ...

dawno temu

Modne pasemka na włosach

... włosy, wybierz kolor kasztanowy i ciemny odcień brązu, co sprawi, że włosy nabiorą objętości i będą wyglądały na gęstsze. Kolory włosówJeżeli masz siwe włosy, by uzyskać dynamikę i głębię koloru ...

dawno temu

Chińskie desery

... , aż skorupki popękają. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skorupek. Mielimy kasztany i formujemy kulki. Następnie mieszamy cukier z cynamonem i dokładnie obtaczamy w nim kasztanowe kulki. Z kasztanów ...

dawno temu

Łosoś na dwa sposoby

... sosem. Najlepiej smakuje z marchewkowym puree, lub polentą.   Łosoś z melonem, chili i czarnymi oliwkami  150g łososia w jednym kawałku,100g plaster melona,1 papryczka chili,6 wydrylowanych czarnych ...

dawno temu

Zielona zupa? Bo z groszkiem!

... przygotowujesz chłodnik wcześniej, przed podaniem przechowuj puree z groszku bez śmietany, a dopiero podając, zmiksuj je ponownie ze śmietaną. Krok 4Rozlej zupę do filiżanek lub miseczek i posyp posiekanymi listkami mięty. Smacznego! ...

dawno temu

Polacy źle się odżywiają

... podkreślają, że starają się jeść coraz więcej warzyw, owoców i pić wodę mineralną. Większość z nas, bo aż 96% jada mięso, najczęściej mięso drobiowe z kurcząt i wieprzowinę. Lubimy nabiał, dlatego chętnie ...

dawno temu

Sos rybny

... są fermentacji. Zwykle dodaje się go do dań rybnych, lecz również wieprzowiny, drobiu i owoców morza. Rybne sosy różnią się jednak między sobą. Mogą być one przygotowywane z surowych albo suszonych ryb ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... zgęstnieje. Sos czosnkowo – śliwkowy jest doskonałym uzupełnieniem schabu, wieprzowiny i kaczki.   Sos imbirowo – pomarańczowy  4-centymetrowy kawałek korzenia imbiru,2 pomarańcze,50ml cointreau,sól ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... podstawę zupy z czerwonej kapusty i świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Wystarczy przypomnieć sobie smak wieprzowiny z czerwoną kapustą albo sporządzanej z jej udziałem potrawki z kurczaka. ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... , które należy dodać do miski z bananowym puree. Dodaj jajko, żurawinę, cynamon, sól i dobrze wymieszaj widelcem. Dodaj mąkę i cukier, po czym mieszaj wszystko do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Teraz ...

dawno temu

Przepis na paluszki rybne

... , który rozpuszczając się pod wpływem temperatury stworzy smakowitą powłokę. Jako przystawkę można wykorzystać puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Równie dobrze sprawdzi się także kuskus lub jogurtowy dip ...

dawno temu

Jak bezpiecznie jeść mięso?

... w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... nasycone to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Znajdują się w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczaku. Tłuszcze nasycone występują też w śmietanie i maśle oraz oleju kokosowym. To one ...

dawno temu

Kurczak po meksykańsku

... się od tradycji polskich kulinariów. Te odmienności wynikają z kilku przyczyn, jednak najważniejszą z nich wydaje się dostępność niektórych produktów. W Polsce na stołach króluje kiszona kapusta, wieprzowina ...

dawno temu

Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... są idealnym dodatkiem do ciast, wieprzowiny, wołowiny oraz grzanego piwa lub wina. Anyż gwiazdkowy zarazem nadaje potrawie specyficznego aromatu i wspaniale zdobi przyrządzaną potrawę ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... mniej kaloryczne niż kiełbaski czy wieprzowina. Takie szybkie dania idealnie sprawdzają się, gdy ma się ograniczony czas na przygotowanie posiłków.Faszerowane bakłażany z grilla Nie ma wątpliwości ...

+ Pokaż więcej