Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... . w regionie Emilia-Romania są to faszerowane pierożki, w Valle d’Aosta fondue, na Sycylii oraz w Siennie wspaniałe desery, w Turynie kurczak, a we Florencji befsztyk oraz wiele innych dań mięsnych. Nie sposób ...

dawno temu

Pora na rozgrzewkę : jesienno-zimowy grzaniec

... nam cieszyć się gorącym smakiem piwa. Możecie też spróbować przyrządzić grzańca z przyprawami korzennymi, goździkami, imbirem, a nawet grzankami! A zalety? Grzaniec wyśmienicie rozgrzewa, walczy ...

dawno temu

Sałatka z winogronami

... następujących składników: 1 pierś z kurczaka, 1 mała cebula czerwona, 1 mała sałata lodowa, 10 dag sera feta, kiść ciemnych winogron, garstka łuskanych orzechów włoskich, garść grzanek ... włoskimi i grzankami. Do sałatki dodajemy również umyte ...

dawno temu

Surówka z sałaty lodowej

... na niewielkie ćwiartki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie grzanek. Chleb kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100°C do czasu, aż staną się chrupkie ... . Kolejnym krokiem jest dodanie do ...

dawno temu

Oryginalny sos sambal belacan

... , najlepiej z limonek. Najczęściej jest to sos serwowany na zasadzie przystawki razem z czosnkowymi grzankami lub makaronem. Gotowysambal belacan jest drogi zarówno na targach w swojej ojczyźnie ... . Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki. ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... śmietaną. Zupę z ziemniakami połączymy dopiero na talerzu. Z grzankami – takie rozwiązanie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na przyrządzenie np. tradycyjnych uszek. Chrupiące kawałki chleba nadadzą ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub maślanymi grzankami... koniecznie udekorowany listkami natki z pietruszki! Czy taka angielska zupa będzie miała szansę gościć na Waszych stołach równie często, jak nasz polski rosół? ...

dawno temu

Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?

... napoje z miętą, przetwory z miętą, sałatki i sosy z miętą. Mięta świetnie komponuje się także z daniami z grilla, zapiekankami i grzankami.   ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... lub świeżym koperkiem. Brukselka z grzankami –zupa Składniki: 2 kostki rosołowe z kury z pietruszką i lubczykiem, 4 łyżki oliwy , 1 średni por pokrojony w talarki,  300 g brukselki oczyszczonej i pokrojonej ... w ćwiartki,  150 ml śmietanki ...

dawno temu

Przepis na gazpacho

... . Przed serwowaniem dobrze jest wstawić ją na 2-3 godziny do lodówki, aby się "przegryzła”. Najlepiej podawać wraz z chlebowymi grzankami lub pokrojonymi w kostkę warzywami. Polecam! ...

dawno temu

Zupa dyniowa z imbirem

... . Do tego dynia jest źródłem beta-karotenu, więc jej systematyczne spożywanie pomaga uzyskać ładny koloryt skóry i wzmacnia układ krwionośny. Zupa z dynibędzie świetnie smakować podana z grzankami chlebowymi np. serowymi. Smacznego! ...

dawno temu

Naukowcy odkryli nową korzyść wynikającą z jedzenia szpinaku. Zobacz, jak smacznie włączyć go do diety!

... prostych w przygotowaniu i smacznych potraw ze szpinakiem! Kupiłaś szpinak, ale nie wiesz, co z nich zrobić? Zobacz kilka smakowitych propozycji: naleśniki ze szpinakiem i fetą, grzanki ...

dawno temu

Żelazo – przyjaciel kobiety

... . Dlatego też dobrze jest jadać np. befsztyk z surówką z kiszonej kapusty lub kanapki z wędliną obficie ozdabiać natką pietruszki. Wykazano również, że produkty bogate w witaminę C zjadane razem z małymi ...

dawno temu

Smażone udka w pysznej zalewie

... marynatę do udek oraz mięso przelej do głębokiej patelni i smaż na maśle tak długo, aż wyparuje 2/3 płynu. Udka powinny być złociste z obu stron. Krok 3 Smażone udka podawaj z grzankami natartymi czosnkiem lub z masłem czosnkowym. Smacznego!   ..

dawno temu

Jak zrobić zupę szczawiową?

... szczawiowa była bardziej gęsta możesz wlać do niej żółtka. Krok 5 Zielona zupa ze szczawiu jest już prawie gotowa. Teraz musisz ją przecedzić i wlać do talerza, gdzie czekają już na nią rumiane grzanki.   ...

dawno temu

Warzywne chipsy idealną dietetyczną przekąską? Wcale nie!

... warzyw z dodatkami zawiera mnóstw kalorii. Grzanki, ulepszacze smaku, dressing… To zdecydowanie nie jest najlepsze rozwiązanie dla tych z nas, które dbają o linię. 30023 Smoothies Dopóki wiemy ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... i gotuj 5 minut. Krok 5 Teraz wszystko zmiksuj i dopraw. Pamiętaj też o zagęszczeniu zupy grzybowej śmietaną. Krok 6 Zupa z podgrzybków gotowa. Krok 7 Ale to miała być też pyszna zupa z serem feta. Wlej ją więc do talerza i ozdób grzankami oraz ...

dawno temu

Przepis na pyszną zupę krem z dyni, czyli ulubione smaki jesieni

... i gałki muszkatołowej. Na patelni upraż pestki dyni i posyp nimi krem. Danie podawać możesz także z grzankami. Zupę warto przygotować w odpowiednim naczyniu, np. garnku ze szkła borokrzemowego TERMISIL ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... tartych ziemniaków lub frytek oraz sosu tatarskiego. Smażony ser jest ciepły (rozpływa się w ustach), pyszny i sycący; zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Knedliki (knedlíky) Czeskie ...

dawno temu

„Zagubiony kosmonauta”, Daniel Kalder

... podręcznik w języku tatarskim. Dzięki Kalderowi mamy tę wyjątkową szansę. Niektóre fragmenty książki zasługują na najwyższą notę. Kiedy Kalder przybywa do Republiki Udmurcji, postanawia znaleźć kogoś, kto ...

dawno temu

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

... sos grecki przygotowany z zielonych oliwek i czosnku z dodatkiem świeżych ziół: kolendry i bazylii, stosowany do tradycyjnych potraw greckich. Grzanki wzbogacone oliwkowym sosem uzyskują niezwykły ... oliwki. Po wyjęciu sosu z lodówki dodać ...

dawno temu

Czas na przełom

... , ale wolałabym, gdybyś wzięła moją stronę… Skumulowały się te świąteczne kwiatki… W drugi dzień świąt moja przyjaciółka, zamieszkała na stałe w Kanadzie, zaprasza nas do restauracji na befsztyki. Jesteśmy ... momencie:). Nie chciał befsztyka? ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... płomienia tak, aby szczaw nie stracił koloru. Szczawiowo – imbirowe pierogi są wyśmienite z sosem czosnkowym, sosem tatarskim, lub z dobrze usmażoną cebulą.  Farsz z łososiem, rzodkiewką i czerwoną cebulą ...

dawno temu

Nietrafiony prezent?

... („sałatka to nie befsztyk”, znacie?) w zjedzenie czegoś zielonego z wędzonym kurczakiem pokrojonym w drobną kosteczkę i przez pierwsze trzy kęsy byłam pewna, że to… wędzone tofu, obsmażone na plancie ...

+ Pokaż więcej