Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Krewetki

... i chcielibyście odtworzyć ich smak we własnej kuchni? Krewetki to rarytas, który pasuje do zup, sałatek, makaronów, ryżu. Można je smażyć, grillować, gotować. Albo jeść bez dodatków. No, nie zaszkodzi kieliszek ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... Kuchnia rodem z Meksyku reprezentuje ten typ jadła, który zbawiennie wpływa na sylwetkę, choć może z pozoru tak wcale nie wygląda. Pikantne przyprawy sprawiają, że poprawia się nam przemiana materii, a bukiet warzyw nie czyni uszczerbku na ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

dawno temu

Mesclun - sałaty w ziołach

... Czy ty także masz dziś ochotę na świeże warzywa? Chodzą za tobą? Widzisz je wszędzie? Wprawdzie jest środek zimy, ale może uda ci się zdobyć mieszankę sałat. Wiem, że ten przepis na surówkę ... musztardę i oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Na ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... nie genetyczny retusz niektórych gatunków roślin, plony byłyby niższe,  infekcje częściej atakowałyby uprawy, owoce i warzywa nie byłyby tak dorodne, pięknie wybarwione i aromatyczne. 1. “Rybne ... nie ingerencja w jej materiał genetyczny – ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... szczyptą chilli i soli i grilluj w piekarniku, ...

dawno temu

5 urządzeń, które musisz mieć w swojej kuchni!

... Spragniona nowych wrażeń w kuchni? Każdy z nas potrzebuje czasem odrobinę nowych inspiracji do przygotowania posiłków. Zbliżający się sezon na pierwsze jesienne warzywa i owoce to doskonała okazja ... ilości tłuszczu, a obniżysz kaloryczność ...

dawno temu

Piramida żywienia

... Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa chronią nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, otyłością, osteoporozą i cukrzycą. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie dominują produkty pochodzenia ...

dawno temu

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

...   Jej chrupiące liście nadają się prawie do każdej sałatki, dodają jej jednocześnie mocy i witamin. Poszatkowaną możesz zestawiać z mięsem, warzywami czy rybą. Jak brzmi przepis na sałatkę ... Jej chrupiące liście nadają się prawie do każdej ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... makaronu typu penne,15 pomidorków koktajlowych,½ szklanki startego parmezanu.Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na dużą patelnię wrzucić wszystkie warzywa i polej oliwą z oliwek ... być ugotowany al dente. Gdy warzywa będą już ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc ...

dawno temu

Wstydzisz się, że jesteś Polakiem?

... Od paru dni nic nie można załatwić, co jest nieomylnym znakiem, że oto mamy majowy długi weekend. Większość Polaków korzysta z uroków corocznego nicnierobienia. Grillujemy i siedzimy na działkach ... myślę o ludziach, którzy uchwalili nam mądrą ...

dawno temu

Szaszłyki dla dzieci

... Dzieci chętnie sięgają po owoce, trudniej jest z warzywami. Jeśli chcesz przemycić do diety dziecka owoce i warzywa skup się na sposobie ich podania. Możesz skomponować z nich kolorową sałatkę lub... przyrządzić smaczne szaszłyki!  ... Dzieci ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... Coraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła ... , dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną ...

dawno temu

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy?

... porcji owoców i warzyw, przy czym jedną z nich można zastąpić sokiem. Jednak czy dostępne w sklepach soki są na pewno zdrowe i pozbawione substancji chemicznych? Jeśli na rynku napój występuje ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Pieczony łosoś teriyaki

... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki jest w Polsce mało znany. A szkoda, bo cudownie podkreśla smak pieczonej albo grillowanej ryby lub mięsa. Trochę słony, trochę słodki, bogaty w różne smaki ... Artykuł sponsorowany Japoński sos teriyaki ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... produktów, do których przez wiele lat przyzwyczaiły się nasze żołądki. Bez względu na to, czy takie radykalne postępowanie jest nam bliskie czy też nie, zwykle intuicyjnie sięgamy po świeże warzywa ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

+ Pokaż więcej