Więcej soków i surówek
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuCoraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła, dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną porcję witamin. Pamiętajmy, że regularne spożywanie warzyw i owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.
Zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika w poszczególnych warzywach i owocach:
warzywa liściaste — zawierają makro- i mikropierwiastki, szczególnie żelazo, miedź, mangan, potas oraz witaminy E i kwas foliowy;porzeczki, truskawki, kiwi, warzywa kapustne i marchew są źródłem witaminy C oraz prowitaminy A, które wraz z witaminą E wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich wypłukiwana jest lub ulatnia się z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny poziom tej witaminy, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki.
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na ustrój człowieka, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, a także wpływa na dobre samopoczucie. Jedna porcja powinna być równoważna z co najmniej 80 g owoców lub warzyw albo szklanką (ok. 150 ml) soku owocowego lub warzywnego.
Dbajmy o to, aby zapewnić sobie odpowiednią porcję witamin. Pomyślmy również o naszych pociechach, dając im do szkoły owoc, warzywo do kanapki i butelkę soku. Warzywa, owoce oraz soki cechują się wysoką wartością odżywczą i regulacyjną – przede wszystkim ze względu na zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zawarte w warzywach, owocach i sokach witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy A i C oraz β-karoten wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Niestety dzieci zwykle niechętnie jadają warzywa i owoce. W szkolnych stołówkach najczęściej na talerzach pozostają nie zjedzone surówki. Świadomość wagi właściwego odżywiania powinna przełożyć się na zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców w różnych postaciach poprzez pokazanie im odpowiedniego wzorca, czyli wspólne zjadanie zdrowych produktów.
Źródło: www.5porcji.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze