Mało znane fakty na temat jedzenia

10. Wiedza czasami szokuje
                                                    10. Wiedza czasami szokuje
                                                                                                            Miłośnicy jedzenia są dumni z tego, że mają duży zasób wiedzy na temat różnych kuchni i potraw. Jednak nie wszystkie informacje są zadowalające. W pogoni za faktami dotyczącymi jedzenia, natknęliśmy się na takie, które są nieco zastanawiające. Właściwie są tak niepokojące, że ciężko jest je w pełni pojąć. Oto 9 faktów na temat jedzenia, w które nie chce się wierzyć.
Zdjęcie autorstwa sharonang / CC BY

10. Wiedza czasami szokuje

10. Wiedza czasami szokuje
Miłośnicy jedzenia są dumni z tego, że mają duży zasób wiedzy na temat różnych kuchni i potraw. Jednak nie wszystkie informacje są zadowalające. W pogoni za faktami dotyczącymi jedzenia, natknęliśmy się na takie, które są nieco zastanawiające. Właściwie są tak niepokojące, że ciężko jest je w pełni pojąć. Oto 9 faktów na temat jedzenia, w które nie chce się wierzyć.

9. Pizza hawajska została wynaleziona przez Kanadyjczyka
                                                    9. Pizza hawajska została wynaleziona przez Kanadyjczyka
                                                                                                            Sam Panopoulos, Kanadyjczyk z miasta London w prowincji Ontario, wynalazł pizzę w 1962 roku – przynajmniej tak twierdzi on i Wikipedia.
Zdjęcie autorstwa nonfeel / CC BY

9. Pizza hawajska została wynaleziona przez Kanadyjczyka

9. Pizza hawajska została wynaleziona przez Kanadyjczyka
Sam Panopoulos, Kanadyjczyk z miasta London w prowincji Ontario, wynalazł pizzę w 1962 roku – przynajmniej tak twierdzi on i Wikipedia.

8. Parmezan nie jest wegetariański
                                                    8. Parmezan nie jest wegetariański
                                                                                                            Jak i wiele innych serów. Wiele rodzajów sera wytwarza się za pomocą zwierzęcej podpuszczki – enzymu, który pochodzi z żołądka zwierząt takich jak krowy czy kozy. Jeśli więc nie chcesz jeść produktów pochodzenia zwierzęcego, wypróbuj inne rodzaje sera.
Zdjęcie autorstwa THOR / CC BY

8. Parmezan nie jest wegetariański

8. Parmezan nie jest wegetariański
Jak i wiele innych serów. Wiele rodzajów sera wytwarza się za pomocą zwierzęcej podpuszczki – enzymu, który pochodzi z żołądka zwierząt takich jak krowy czy kozy. Jeśli więc nie chcesz jeść produktów pochodzenia zwierzęcego, wypróbuj inne rodzaje sera.

7. Migdały to pobratymcy brzoskwiń
                                                    7. Migdały to pobratymcy brzoskwiń
                                                                                                            Migdały są owocami w grubej skorupce, które rosną na drzewach. Drzewa te należą do rodzaju śliwy, pod który przypadają też drzewa brzoskwini czy wiśni. Po głębszym zastanowieniu, migdały wyglądają trochę jak pestki brzoskwini, prawda?
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Migdały to pobratymcy brzoskwiń

7. Migdały to pobratymcy brzoskwiń
Migdały są owocami w grubej skorupce, które rosną na drzewach. Drzewa te należą do rodzaju śliwy, pod który przypadają też drzewa brzoskwini czy wiśni. Po głębszym zastanowieniu, migdały wyglądają trochę jak pestki brzoskwini, prawda?

6. Miód nigdy się nie psuje
                                                    6. Miód nigdy się nie psuje
                                                                                                            Miód można przechowywać w nieskończoność. Może on oczywiście krystalizować się lub zmienić kolor z biegiem czasu, jednak zawsze będzie bezpieczny do spożycia.
Zdjęcie autorstwa PollyDot / CC BY

6. Miód nigdy się nie psuje

6. Miód nigdy się nie psuje
Miód można przechowywać w nieskończoność. Może on oczywiście krystalizować się lub zmienić kolor z biegiem czasu, jednak zawsze będzie bezpieczny do spożycia.

5. Masło orzechowe może zawierać sierść gryzoni i odłamki owadów
                                                    5. Masło orzechowe może zawierać sierść gryzoni i odłamki owadów
                                                                                                            Przykro to słyszeć, jednak to prawda. W maśle orzechowym może być średnio 30 lub więcej odłamków owadów na 100 gramów, oraz średnio 1 lub więcej włosów gryzoni na 100 gramów. Podobno, jak podają oficjalne instytucje, te dodatki godzą tylko w poczucie estetyki. Serio?
Zdjęcie autorstwa deborahmiller56 / CC BY

5. Masło orzechowe może zawierać sierść gryzoni i odłamki owadów

5. Masło orzechowe może zawierać sierść gryzoni i odłamki owadów
Przykro to słyszeć, jednak to prawda. W maśle orzechowym może być średnio 30 lub więcej odłamków owadów na 100 gramów, oraz średnio 1 lub więcej włosów gryzoni na 100 gramów. Podobno, jak podają oficjalne instytucje, te dodatki godzą tylko w poczucie estetyki. Serio?

4. Logo restauracji fast food może wpłynąć na zachowanie
                                                    4. Logo restauracji fast food może wpłynąć na zachowanie
                                                                                                            Sam fakt zobaczenia logo restauracji fast food lub stosowanych przez nią opakowań może wpłynąć na nasze zachowanie. Może stymulować odczucie niecierpliwości i prowadzić do obniżonej możliwości rozkoszowania się przyjemnym doświadczeniem. Okazuje się więc, że fast food dostarcza kolejnego powodu, dla którego lepiej z niego zrezygnować.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

4. Logo restauracji fast food może wpłynąć na zachowanie

4. Logo restauracji fast food może wpłynąć na zachowanie
Sam fakt zobaczenia logo restauracji fast food lub stosowanych przez nią opakowań może wpłynąć na nasze zachowanie. Może stymulować odczucie niecierpliwości i prowadzić do obniżonej możliwości rozkoszowania się przyjemnym doświadczeniem. Okazuje się więc, że fast food dostarcza kolejnego powodu, dla którego lepiej z niego zrezygnować.

3. Liczba rzędów w kolbie kukurydzy zawsze jest parzysta
                                                    3. Liczba rzędów w kolbie kukurydzy zawsze jest parzysta
                                                                                                            Co takiego? Jak to możliwe? Zakładając umiarkowane środowisko, liczba rzędów będzie parzysta, ponieważ ziarna pochodzą od zapylonych kwiatów, a te z kolei występują w parach.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

3. Liczba rzędów w kolbie kukurydzy zawsze jest parzysta

3. Liczba rzędów w kolbie kukurydzy zawsze jest parzysta
Co takiego? Jak to możliwe? Zakładając umiarkowane środowisko, liczba rzędów będzie parzysta, ponieważ ziarna pochodzą od zapylonych kwiatów, a te z kolei występują w parach.

2. ½ kanapek sprzedawanych we Francji to hamburgery
                                                    2. ½ kanapek sprzedawanych we Francji to hamburgery
                                                                                                            Dobrze przyrządzony hamburger jest pyszny, jednak ciężko zrozumieć, w jaki sposób może on pokonać wszystkie inne cuda kuchni francuskiej. To dość oburzające, że połowa kanapek sprzedawanych we Francji to burgery, zwłaszcza że wiele z nich pochodzi z popularnej fastfoodowej restauracji.
Zdjęcie hamburgera / Shutterstock

2. ½ kanapek sprzedawanych we Francji to hamburgery

2. ½ kanapek sprzedawanych we Francji to hamburgery
Dobrze przyrządzony hamburger jest pyszny, jednak ciężko zrozumieć, w jaki sposób może on pokonać wszystkie inne cuda kuchni francuskiej. To dość oburzające, że połowa kanapek sprzedawanych we Francji to burgery, zwłaszcza że wiele z nich pochodzi z popularnej fastfoodowej restauracji.

1. Większość łososia, którego spożywamy jest barwiona na różowo
                                                    1. Większość łososia, którego spożywamy jest barwiona na różowo
                                                                                                            Mięso dzikiego łososia jest różowe ze względu na jego pożywienie – kryl (rodzaj skorupiaka). Jednak hodowany łosoś, czyli około 2/3 spożywanej przez nas ryby, jest karmiony granulatem, który sprawia, że mięso łososia jest różowe, a naturalnie byłoby szare.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

1. Większość łososia, którego spożywamy jest barwiona na różowo

1. Większość łososia, którego spożywamy jest barwiona na różowo
Mięso dzikiego łososia jest różowe ze względu na jego pożywienie – kryl (rodzaj skorupiaka). Jednak hodowany łosoś, czyli około 2/3 spożywanej przez nas ryby, jest karmiony granulatem, który sprawia, że mięso łososia jest różowe, a naturalnie byłoby szare.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Poznaj 10 powszechnych alergenów Niestrawność, czyli problem dnia następnego Przeproś się z imbirem Zmarszczki na szyi Poprawni optymiści, niepocieszeni podjadacze... Jaki masz styl życia? Botoks w ciąży Kolczyki z elementów czernionych Magiczny olej arganowy Idealna waga Ćwiczenia na grzbiet - scyzoryk Spacer dla zdrowia i urody "Zdrowie kobiety" - dodatek do Gazety Wyborczej