Co robić, a czego unikać podczas biegunki?
10. Mam biegunkę - co robić?
W przypadku wystąpienia biegunki konieczna jest eliminacja żywności oraz napoi, które mogą być skażone drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ograniczenie tych produktów jest szczególnie istotne w przypadku przyspieszenia procesu zdrowienia w momencie wystąpienia biegunki, a także w celu jej zapobiegania.
9. Unikaj surowych warzyw i owoców
Na surowych warzywach i owocach mogą bytować drobnoustroje odpowiedzialne za wywołanie biegunki. Z tego względu lepiej unikać spożywania tego rodzaju żywności. Dopuszczalne jest jedzenie owoców, które można obrać ze skóry, np. bananów i awokado.
8. Unikaj wody z kranu
W momencie wystąpienia biegunki lepiej unikać wody z kranu oraz przyrządzonych przy jej użyciu napoi. W szczególności dotyczy to krajów rozwijających się w Afryce, Azji czy Ameryce Łacińskiej.
7. Spożywaj tylko i wyłącznie wodę butelkowaną
Bezpiecznym źródłem płynów w krajach rozwijających się jest woda mineralna butelkowana. To ważne, aby w momencie wystąpienia biegunki spożywać duże ilości takiej wody, aby zapobiec odwodnieniu organizmu.
6. Myj zęby przy użyciu wody butelkowanej
To zaskakujące, ale objawy towarzyszące biegunce mogą wystąpić albo nasilić się na skutek mycia zębów skażoną wodą. Z tego względu osoby przebywające w krajach rozwijających się powinny myć zęby przy użyciu wody butelkowanej.
5. Jedz dobrze dopieczone i dogotowane mięso
Surowe mięso może być źródłem bakterii odpowiedzialnych za wystąpienie biegunki. To ważne, aby w celu zapobiegania biegunce bądź łagodzenia objawów jej towarzyszących spożywać dobrze przyrządzone, dopieczone czy dogotowane mięso.
4. Uważaj na niepasteryzowane produkty mleczne
W produktach mlecznych, które nie zostały poddane pasteryzacji, mogą rozwijać się bakterie odpowiedzialne za wystąpienie biegunki. Z tego względu lepiej ich unikać.
3. Unikaj alkoholu
Spożycie alkoholu prowadzi do zwiększenia ilości oddawanego w ciągu dnia moczu. To z kolei sprawia, że organizm szybciej traci płyny. Z tego względu w trakcie biegunki należy unikać napoi alkoholowych, gdyż mogą one doprowadzić do odwodnienia.
2. Jedz krakersy
W momencie zaostrzenia objawów towarzyszących biegunce można spożywać krakersy. To bezpieczne źródło energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, sól znajdująca się na krakersach zatrzymuje wodę w organizmie, a to z kolei zabezpiecza nas przed odwodnieniem.
1. Unikaj produktów pełnoziarnistych
Żywność pełnoziarnista jest bogatym źródłem błonnika, który może nasilać biegunkę. Z tego względu w momencie jej wystąpienia lepiej unikać tej grupy produktów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze