10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10. Drób i jajaNa surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być zakażone przez odchody kur. Przed spożyciem warto sparzyć skorupkę jajka gorącą wodą.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Drób i jaja
Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być zakażone przez odchody kur. Przed spożyciem warto sparzyć skorupkę jajka gorącą wodą.

9. Surowe mleko i sokiZ reguły mleko oraz soki poddaje się procesom pasteryzacji, w czasie których ginie ok. 99% obecnych w nich bakterii. Z tego względu większość produktów tego rodzaju nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Jednak produkty niepasteryzowane, zakupione bezpośrednio od rolnika, mogą być źródłem bakterii E. coli odpowiedzialnej za zakażenia przewodu pokarmowego.
Zdjęcie autorstwa Breville USA / CC BY

9. Surowe mleko i soki
Z reguły mleko oraz soki poddaje się procesom pasteryzacji, w czasie których ginie ok. 99% obecnych w nich bakterii. Z tego względu większość produktów tego rodzaju nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Jednak produkty niepasteryzowane, zakupione bezpośrednio od rolnika, mogą być źródłem bakterii E. coli odpowiedzialnej za zakażenia przewodu pokarmowego.

8. KonserwyW obrębie nieprawidłowo zakonserwowanej żywności z puszki mogą się rozwijać pałeczki jadu kiełbasianego. Zatrucie jadem kiełbasianym należy do niezwykle rzadkich zjawisk. Stanowi ono jednak poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Nie należy spożywać konserw przeciekających, o nieprzyjemnym zapachu oraz tych znajdujących się w nienaturalnie wybrzuszonej puszce.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

8. Konserwy
W obrębie nieprawidłowo zakonserwowanej żywności z puszki mogą się rozwijać pałeczki jadu kiełbasianego. Zatrucie jadem kiełbasianym należy do niezwykle rzadkich zjawisk. Stanowi ono jednak poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Nie należy spożywać konserw przeciekających, o nieprzyjemnym zapachu oraz tych znajdujących się w nienaturalnie wybrzuszonej puszce.

7. TatarW obrębie jelita grubego bydła zamieszkują pałeczki E. coli. Z tego względu wołowina jest mięsem szczególnie narażonym na zakażenie tą bakterią. W szczególności, gdy mięso jest podawane w postaci zmielonej – bakterie mogą się wtedy szybciej rozprzestrzeniać. Z tego względu tatar należy spożywać jedynie wtedy, gdy mamy 100% pewności co do źródła, z którego pozyskano mięso.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

7. Tatar
W obrębie jelita grubego bydła zamieszkują pałeczki E. coli. Z tego względu wołowina jest mięsem szczególnie narażonym na zakażenie tą bakterią. W szczególności, gdy mięso jest podawane w postaci zmielonej – bakterie mogą się wtedy szybciej rozprzestrzeniać. Z tego względu tatar należy spożywać jedynie wtedy, gdy mamy 100% pewności co do źródła, z którego pozyskano mięso.

6. Zielone warzywaWarzywa mogą być zakażone bakterią E. coli na skutek działania nawozów stosowanych do ich uprawy. W szczególności dotyczy to zielonych warzyw, np. zielonego szpinaku. To bardzo ważne, aby przed spożyciem szpinaku czy sałaty umyć osobno każdy liść pod bieżącą wodą.
Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / CC BY

6. Zielone warzywa
Warzywa mogą być zakażone bakterią E. coli na skutek działania nawozów stosowanych do ich uprawy. W szczególności dotyczy to zielonych warzyw, np. zielonego szpinaku. To bardzo ważne, aby przed spożyciem szpinaku czy sałaty umyć osobno każdy liść pod bieżącą wodą.

5. Niepasteryzowane produkty nabiałoweZe względu na wysoką tolerancję różnorodnych temperatur, bakteria L. monocytogenes może się również rozwijać przy niskiej temperaturze w lodówce oraz profesjonalnych zakładach mleczarskich. Bardziej podatne na rozwój tego mikroorganizmu są produkty niepasteryzowane. Z tego względu, wybierając mleko, twaróg czy inne produkty z grupy nabiałowej, lepiej sięgnąć po wersję pasteryzowaną.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

5. Niepasteryzowane produkty nabiałowe
Ze względu na wysoką tolerancję różnorodnych temperatur, bakteria L. monocytogenes może się również rozwijać przy niskiej temperaturze w lodówce oraz profesjonalnych zakładach mleczarskich. Bardziej podatne na rozwój tego mikroorganizmu są produkty niepasteryzowane. Z tego względu, wybierając mleko, twaróg czy inne produkty z grupy nabiałowej, lepiej sięgnąć po wersję pasteryzowaną.

4. Surowe warzywa i owoceNa powierzchni owoców i warzyw mogą się znajdować bakterie z grupy Listeria monocytogenes, które powodują wystąpienie listeriozy. Jest to choroba zakaźna, w szczególności groźna dla kobiet ciężarnych, gdyż może ona sprowokować poronienie. To bardzo ważne, aby dokładnie myć przed spożyciem warzywa i owoce. Skórę cytrusów warto dodatkowo sparzyć przy użyciu wrzątku.
Zdjęcie autorstwa Suzette - www.suzette.nu / CC BY

4. Surowe warzywa i owoce
Na powierzchni owoców i warzyw mogą się znajdować bakterie z grupy Listeria monocytogenes, które powodują wystąpienie listeriozy. Jest to choroba zakaźna, w szczególności groźna dla kobiet ciężarnych, gdyż może ona sprowokować poronienie. To bardzo ważne, aby dokładnie myć przed spożyciem warzywa i owoce. Skórę cytrusów warto dodatkowo sparzyć przy użyciu wrzątku.

3. Gotowe sałatki, kanapki i ciastaZakupione w sklepie różnorodne gotowe sałatki, kanapki czy ciasta mogą być źródłem gronkowca, jeżeli przygotowywała je osoba zakażona tym szczepem bakterii. Z tego względu lepiej unikać tego rodzaju produktów w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni co do źródła odpowiedzialnego za ich przygotowanie.
Zdjęcie autorstwa Erich Ferdinand / CC BY

3. Gotowe sałatki, kanapki i ciasta
Zakupione w sklepie różnorodne gotowe sałatki, kanapki czy ciasta mogą być źródłem gronkowca, jeżeli przygotowywała je osoba zakażona tym szczepem bakterii. Z tego względu lepiej unikać tego rodzaju produktów w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni co do źródła odpowiedzialnego za ich przygotowanie.

2. Surowe ostrygiOwoce morza mogą zostać zanieczyszczone przez bakterie Vibrio vulnificus, które bytują w ciepłej, morskiej wodzie. Powodują one zakażenie układu pokarmowego u ludzi, a w szczególności groźne są dla osób z osłabionym układem odpornościowym, gdyż mogą spowodować zakażenie krwi. Z tego względu lepiej spożywać jedynie skorupiaki dokładnie przegotowane.
Zdjęcie autorstwa Laurel F / CC BY

2. Surowe ostrygi
Owoce morza mogą zostać zanieczyszczone przez bakterie Vibrio vulnificus, które bytują w ciepłej, morskiej wodzie. Powodują one zakażenie układu pokarmowego u ludzi, a w szczególności groźne są dla osób z osłabionym układem odpornościowym, gdyż mogą spowodować zakażenie krwi. Z tego względu lepiej spożywać jedynie skorupiaki dokładnie przegotowane.

1. Mięsne gulasze i sosyW momencie niewłaściwego przechowywania gulaszów i sosów może dojść do ich zakażenia bakteriami z grupy Clostridium perfringens – w szczególności, gdy nie były one przechowywane w niskiej temperaturze. Bakterie te mogą spowodować wystąpienie silnego zakażenia układu pokarmowego.
Zdjęcie autorstwa jeffreyw / CC BY

1. Mięsne gulasze i sosy
W momencie niewłaściwego przechowywania gulaszów i sosów może dojść do ich zakażenia bakteriami z grupy Clostridium perfringens – w szczególności, gdy nie były one przechowywane w niskiej temperaturze. Bakterie te mogą spowodować wystąpienie silnego zakażenia układu pokarmowego.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Żarłoczność psychiczna Ajurweda – orientalny sposób na urodę Menopauza Nie chrap, kochanie Żywność genetycznie modyfikowana Odchudzające właściwości zielonej kawy Idealny przepis na jesienną herbatę Masaż stopami Maseczki kosmetyczne Jedzenie, które poprawia pracę mózgu Sprawdź, jak opóźniasz swój metabolizm Depresja to choroba, pomóżmy w walce