Jedzenie z grilla a kaloryczność

... 1770230 Mięso powinniśmy grillować powoli, spokojnie, na małym ogniu, kaszankę powinniśmy owinąć folią aluminiową, a pieczywo nie powinno być za bardzo przypalone. Jeśli grillujemy kiełbasę ... , to najlepiej wieprzową, a nie żadną biesiadną, ...

dawno temu

Kotlet z próbówki?

... Od 2007 roku, holenderscy naukowcy próbują stworzyć sztucznie hodowane mięso wieprzowe, poprzez wyabstrahowanie komórek macierzystych tkanki mięśniowej świni i stymulowanie komórek do dojrzewania ... . Teraz, media podały, że na Eindhoven ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... Kiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba ... ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... i dodaj liść laurowy, pieprz, obraną włoszczyznę oraz cebulę. 2. Kiedy mięso będzie prawie gotowe, dodaj szczyptę ostrej papryki. Możesz także doprawić wywar jarzynką. 3. Przecedź teraz wywar ... przez sitko. Z filetów powinny powstać małe ...

dawno temu

5 sposobów na czystą kuchnię

... warzywa na sałatkę z zielonym ogórkiem. Zdrowe gotowanie to podstawa! Jak sprzątać, aby przy okazji nie nabrudzić?Po sporządzeniu posiłku zawsze wycierasz dokładnie blat? Pamiętaj, że resztki pokarmów ... domu powinna mieć do dyspozycji więcej ...

dawno temu

Makaron a zdrowie

... podkreślają, że to nie makaron jest tuczący a dodatki do makaronu. Z drugiej strony makaron gotowany zbyt długo wchłania większą ilość wody i może rozpychać żołądek. Im mniej rozgotowany jest makaron ... . Co więcej, unikaj kolorowych makaronów, ...

dawno temu

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry

... Starzeniu się sprzyjają m.in. cukier, mocno przypieczone mięsa czy paczkowane wędliny. ... na jej głębokie warstwy. Glukoza powoduje twardnienie kolagenu i elastyny, czego konsekwencją jest wczesne powstawanie zmarszczek. Dietetycy nie polecają ...

dawno temu

Niezastąpione noże w Twojej kuchni

... Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. ... , ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila. Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, ...

dawno temu

Jak przyrządzić aromatyczną marchew?

... na marchew z piekarnika Upieczone warzywo wspaniale komponuje się z sałatkami, daniami obiadowymi i jako przekąska. Aby je przyrządzić, będziesz potrzebować: 4 średnich, rozdrobnionych ząbków czosnku ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

... Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem ... masz dość jedzenia kurczaka, choćby był ...

dawno temu

Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. ... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie ...

dawno temu

Kurczak po hawajsku

... I chociaż dziś, udając się do sklepu, możemy kupić dowolny gatunek mięsa, to właśnie drób jest najczęściej przez nas wybierany. Trzeba przyznać, że niektórzy nawet obawiają się jego powszechnej ... strukturę drobiu oraz jego subtelny smak. Inni ...

dawno temu

Dania z parówek

... zwolenników, którzy mnożyli sposoby wykorzystania parówek i chwalili ich smak, a także niską cenę oraz przeciwników, uważających, że nie mają one za wiele wspólnego z mięsem. Istnieje wiele rodzajów ...

dawno temu

Pomysł na niedzielny obiad, czyli 7 dni dylematów pani domu

... Co na obiad? Im bardziej się zastanawiam nad tym prostym pytaniem, które towarzyszy mi niemal codziennie, tym więcej budzi się wątpliwości. Chciałabym, żeby gotowanie przynosiło mi radość, a nie napięcie i poczucie winy. ... . Jaki zresztą sens ...

dawno temu

Obiadek dla niemowląt

... Kiedy maluszek skończy 7 miesięcy, możesz powoli wprowadzać do jego diety mięsko z kurczaka, indyka lub królika. Początkowo jako dodatek do papek warzywnych i zupek. Pamiętaj, aby gotować je ... w osobnym garnuszku, bez kości i skóry. Po 8. ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... Gotowanie domowych posiłków dla całej rodziny sprawia wielu z nas wielką przyjemność. Jednak nieuchronnie wiąże się z koniecznością zmycia sterty brudnych naczyń. Dlatego też warto raz na jakiś czas ... mięso. Gotuj przez 5 minut lub dopóki nie ...

dawno temu

Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko

... Są takie desery, bez których nie mogłybyśmy się obejść. Wszelkie ciasta, ciasteczka i sałatki owocowe zawsze są smacznym udekorowaniem obiadu lub lunchu. Przepisy na ulubione desery próbujemy ... szklanki gorącej wody galaretkę czerwoną, a ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Makaronów ciąg dalszy

... się na naszych termometrach. Cóż, nie dziwota, że ludziom odechciewa się mięsa, kiedy magiczna granica 30 stopni zostaje przekroczona... I to jest właśnie czas, aby zasięgnąć ze skarbnicy wiedzy i mądrości, jaką jest kuchnia śródziemnomorska. A ...

dawno temu

Gramy w żółte!

... Graliśmy już w czerwone, a dziś zagramy w żółte. Namawiałam do sezonowego gotowania i korzystania z obfitości kolorowych warzyw i owoców, pod którymi uginają się stragany. ... gotowane w (nieosolonej!) wodzie, podane z masłem to pochwała ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek nadziewany. Propozycją dla wegetarian jest kabaczek faszerowany warzywami, podczas gdy dla miłośników mięsa idealnie nada się kabaczek faszerowany mięsem mielonym ... . Możemy także połączyć te pomysły, ...

dawno temu

Różne rodzaje sałaty

... bardzo różne zastosowania. Cykoria ma lekko gorzkawy smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek. Rukola ma lekko pieprzny smak i świetnie smakuje z twarogiem i jajkami. Najpopularniejsza w Polsce ... jest sałata masłowa, która dodawana jest do ...

+ Pokaż więcej