Golonka w piwie

... do jogurtów albo piersi kurczaka gotowanej na parze. Wybór bardziej kalorycznych dań jest jak najbardziej naturalny zwłaszcza wtedy, kiedy następuje znaczne ochłodzenie. Dobrze zatem wiedzieć, w jaki ... dwa ubóstwiane przez mężczyzn produkty, ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... witaminy C, a także nieco witamin z grupy A, B i witamina PP. Ziemniaki pieczone, ziemniaki w mundurkach czy ziemniaki gotowane na parze? Sposób przyrządzenia ziemniaków jest bardzo ważny, ponieważ ... zawartego w nich tłuszczu jest naprawdę ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki

... Spędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś ... , jeśli po wyrośnięciu do odpowiedniej ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę

... Mięso z dziczyzny jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowe, dlatego liczba miłośników posiłków przygotowanych na jego bazie stale rośnie. Aromat dań przyrządzonych na ich bazie jest nieoceniony! A jakby tak rozpocząć poranek pyszną jajecznicą ...

dawno temu

Dania w sam raz na upały

... swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Ciężkie, tłuste potrawy i góry mięsiwa należy warto zastąpić warzywami, owocami i innymi delikatnymi i bogatymi w witaminy daniami. Oto przepisy:     Sałatka królewska   8 ... mięsa i boczku. Całość polewamy ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... Ojczyzną kukurydzy jest Peru, jednak w naszym kraju pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją do Europy. Dziś gotowana kolba kukurydzy to wakacyjna ... kcal, ale zjedzenie gotowanej kolby ...

dawno temu

Smaki Armenii – cz. II

... , a stragany zapełniły się warzywami i owocami na nowo. Trzeba więc zmienić swoje menu. Oto moje propozycje na wiosenny obiad. Rodem z Armenii.   Sałatka Ormiańska  4 pomidory,2 ogórki,2 papryki,1 cebula ... solą, pieprzem, posypujemy posiekaną ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... . Mięso i boczek podsmaż na oleju. Następnie ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Sunday roast

... Sunday roast to tradycyjne brytyjskie danie obiadowe serwowane w niedzielę zazwyczaj wczesnym popołudniem, składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków z dodatkami, takimi jak sos, warzywa oraz Yorkshire pudding.  ... pieczeniowym (gravy). ...

dawno temu

Zalety kapusty

... i dwunastnicy.Potrawy z kapustą w roli głównej Kapusta świetnie nadaje się do sałatek czy dań mięsnych. Można zatem ją spożywać na surowo lub dusić, smażyć czy gotować. Dobrym pomysłem ...

dawno temu

Dania greckie

... już przystawek grillowych, takich jak warzywna sałatka w majonezie czy talerz pomidorów z cebulką. Jakie greckie dania można wykorzystać podczas wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu? ... już przystawek grillowych, takich jak warzywna ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... . Cynk także wpływa na wygląd skóry. Zarówno ...

dawno temu

Najzdrowsza WODA to ta Z KRANU. Pij zamiast mineralnej i nie gotuj

... dla zdrowia. Świadczy jedynie o obecności związku magnezu i wapnia. Dlatego proces gotowania zubaża wodę w cenne składniki mineralne. Podobnie mogą działać niektóre filtry. Akcja „Piję wodę z kranu” cieszy ...

dawno temu

Parówki w cieście naleśnikowym

... Twój maluch patrzy niechętnie na parówki? Nie chce już jeść tych gotowanych, nawet wykręconych w śmieszne ośmiorniczki? Ukryj je w pysznym cieście naleśnikowym! Nowe danie z pewnością zaciekawi małego niejadka. ... Twój maluch patrzy niechętnie ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... mięsa w długich podróżach morskich. Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem znacznie się różni od innych owoców. Posiada około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, około 2 ...

dawno temu

Roladki mięsne

...   Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta ... powinna być tak dobrana, żebyśmy ...

dawno temu

Fartuch kucharza ze ściągawką

... Fartuszek przy gotowaniu to rzecz niezbędna. Nawet jeśli gotujesz od święta, warto sobie taki sprawić, aby nie musieć potem wyrzucać ulubionych ubrań. A jeśli gotujesz rzeczywiście z rzadka, przyda ... się, że nie znamy się zbyt dobrze na ...

dawno temu

Wielkanocne smakołyki i ich kaloryczność, czyli jak odchudzić święta?

... Jaja z majonezem, półmiski wędlin, białe pieczywo, rzeżucha, sałatki z nutą ostrego chrzanu i ciasta - to część z produktów na wielkanocne śniadanie, które tradycyjnie pojawiają się w polskich domach ... zwrócić największą uwagę, przygotowując ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

+ Pokaż więcej