Krokiety z pieczarkami

... trzeba usmażyć naleśniki. Pieczarki należy umyć, obrać i drobno posiekać. Zanim zaczniemy je dusić, należy zeszklić na patelni cebulkę. Pieczarki powinny zostać dodane do cebuli i duszone ...

dawno temu

Smażone grzyby

... mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne ... z odrobiną soli i liściem laurowym, by ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... , niezależnie od statusu społecznego i materialnego. To także historyczna potrawa, znana już za czasów faraonów i przez nich podobno ulubiona. Mówiąc pokrótce, jest to wolno duszona fasola fava zalana ... świeżej wody, aby pokryła składniki na ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... ryby, sery fermentowane oraz owoce morza. Stosowany w tym czasie sposób przygotowania powinien opierać się na duszeniu, gotowaniu na parze, pieczeniu w piekarniku, ale również smażeniu z dużą ... potrawy, warto pamiętać, aby warzywa gotować ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... i spożywa się jedynie ich ramiona.Pomysły na potrawy kulinarne z ośmiornicą Ośmiornicę można gotować na parze, smażyć, dusić czy nawet piec lub grillować. Chcąc pójść o krok dalej ... . Mięso ośmiornicy wymaga jednak bardzo długiego duszenia na ...

dawno temu

Dżem z jabłek

... na plasterki, usuwając pestki. Zalej je szklanka wody i gotuj przez godzinę. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kawałki. Duś na małym ogniu do czasu powstania musu ...

dawno temu

Sałatka z kurczaka

... soku z cytryny2 łyżki białego wytrawnego winałyżkę sosu worcestersól1. Pierś z kurczaka podlej osoloną wodą i duś razem z obraną marchewką i cebulą. 2. Po wyjęciu z wody pokrój kurczaka w kostkę ...

dawno temu

Sezon na kurki

... Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania z kurek z autorskich blogów: Duszone kurkiSałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokadoFingerfood z kurkamiPappardelle z kurkami w sosie szafranowymZapiekanka z kurkami ...

dawno temu

Piłeczka antystresowa na USB

... . A wystarczyłoby mieć właściwą piłeczkę antystresową. Piłeczkę tą (a właściwie coś na kształt kręgla), podłącza się do komputera poprzez łącze USB. Potem można już piłeczkę ściskać, wyginać, dusić i robić z nią ...

dawno temu

Morskie cuda na talerzu

... uzależnionych od ich ubarwienia. Małże – świetnie smakują podawane z winem i warzywami takimi jak marchewka i pietruszka. Można je dusić i smażyć, trzeba jednak pamiętać o starannym umyciu ich z wodorostów ...

dawno temu

Potrawka z kurczaka

... , a następnie przełóż do garnuszka. Rosół z kury połącz z mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i przelej do kurczaka. Dopraw solą i cukrem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Potrawkę możesz podawać osobno, z ryżem lub ...

dawno temu

Jakie afrodyzjaki znajdziesz we własnej w kuchni?

... . do sałatek, zup i duszonych warzyw. Żeń-szeń – dodaje energii i pobudza zmysły. Pasuje do warzywnych mieszanek np. risotto. Cynamon – o silnym aromacie i lekko piekącym w język smaku. Działa ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... . Włóż do garnka pomidory i cytrynę. Dopraw cukrem i oregano. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 40 minut lub do momentu zgęstnienia sosu. Wrzuć oliwki. Dopraw solą ... mięso. Gotuj przez 5 minut lub dopóki nie ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... się dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie. Marchewkę i pietruszkę dodajemy do potrawy po obraniu i pokrojeniu w kostkę. W razie potrzeby dolewamy do całości odrobinę wody. Jeżeli wszystkie składniki ... potrawy staną się miękkie, dodajemy do ...

dawno temu

Zupy owocowe nie tylko na słodko

... . Całość smażymy 2 – 3 minuty, po czym zmniejszamy płomień i dusimy, aż zmiękną. Następnie wlewamy na patelnię bulion, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą i gotujemy pod przykryciem 5 – 6 minut ... dynię i pomidory. Całość dusimy jakieś 5 ...

dawno temu

Proste danie niesłychanie – 4 pomysły na potrawy z kurczaka

... wcześniej podsmażamy lekko na patelni wraz z cebulką. Mięso ma być chrupiące i ładnie zarumienione, a cebulka musi się zeszklić i nabrać złocistego odcienia. Można tu także dodać duszone pieczarki. Ryż ... . paprykę, sparzony wcześniej pomidor, ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane ... drewnianą wykałaczką. Zrazy ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... ) i podsmażamy grzyby, podlewając wywarem i dusimy ok. 20 min. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego grzyby i cebulkę, całość polewamy czerwonym winem, lub koniakiem i dodajemy śmietany ... , aby powstał smaczny krem i znów dusimy. W ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... do dekoracji). Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w około 2-centymetrowe paski. Następnie dusimy ją na masełku (pod przykryciem) do miękkości. Kalarepę dodajemy do wywaru, dodajemy sól i pieprz ... i drobno pokrojone grzyby. Sos dusimy jakieś 4 ...

dawno temu

Kotlety z cukinii

... z cukinii i mięsa mielonego albo cukinia faszerowana zapiekana z serem. Cukinia także świetnie komponuje się z makaronami, o czym możemy się przekonać, dodając jej plasterki do spaghetti. Bardzo ...

dawno temu

Ryba w sosie śmietanowym

... sobie szansę i zobacz, jak zrobić rybę zapiekaną w sosie śmietanowym. Przepis na rybę w sosie śmietanowymDo przygotowania ryby w sosie śmietanowym będziesz potrzebowała: 4 filetów z ryby morskiej ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... ostygnie, dodajemy do niej żółtka. Do nasmarowanej masłem blachy wkładamy szparagi, a następnie polewamy je przyrządzonym sosem doprawionym odpowiednio solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy starty ser i zapiekamy całość przez 15 minut w ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... cholesterol. Takie rozwiązanie ma tę zaletę, że podczas procesu pieczenia mięso wytopi zbędny tłuszcz, a więc nie stanie się przyczyną nadwagi. Kukurydzę warto zapiekać zaś w folii aluminiowej ...

dawno temu

Naleśniki z twarożkiem

... się ją z twarogiem ubijając całość widelcem. Gotowe nadzienie wkłada się do naleśników, posypuje mozzarellą i zapieka kilka minut w piekarniku. Przed podaniem można udekorować placki natką pietruszki.     ...

+ Pokaż więcej