Marokańskie specjały

... z soku cytrynowego, ziół, czosnku i kminku. Couscous: granulowana kasza manna, serwowana zarówno jako dodatek do rosołu, jak i do warzyw, duszonego mięsa, sałatek oraz ziemniaków. Leems: cytryny ... marynowane w wodzie, soli i soku z cytryny. To ...

dawno temu

Osteoporoza – cichy zabójca

... o witaminie D, zwłaszcza poza okresem letnim (witamina D najczęściej występuje w produktach bogatych w wapń, najlepszym jej źródłem są: łosoś, sardynki, tuńczyk), zaleca się przyjmowanie 400-800 ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... , by wykorzystać te produkty do wykonania bardziej niecodziennych potraw. Być może ciebie i twoją rodzinę zainteresują roladki z sosem bolognese lub lasagne z tuńczykiem? By przygotować specjalne ...

dawno temu

8 najskrytszych sekretów szczupłych kobiet

... , skup się na chudym białku – np. jajach, rybie, kurczaku i tuńczyku. Naukowcy zauważyli, że wysokobiałkowe śniadanie zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąskę późnym wieczorem ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Fakty i mity na temat zdrowego jedzenia. Co jeść, a czego unikać na co dzień?

... , warto pamiętać, że nie każda z nich jest rzeczywiście zdrowa. Uważaj szczególnie na tuńczyka, ponieważ często może zawierać w sobie metale ciężkie, natomiast łosoś bywa karmiony antybiotykami. Chcąc ...

dawno temu

Solidarność jajników razy trzy

... przy Skorupki, wskakuje do czekoladowego kabrioleta, odjeżdża z piskiem – opon i lasek. Strażniczki przełażą leniwie po pasach i dorywają się do czosnkowej babuleńki. Pouczenie, zbrodnia, kara ...

dawno temu

Idealne pesto w 5 prostych krokach!

... przez siebie ilości. Myślisz, że pesto wyszło zbyt mdłe? Dodaj czosnku i soli. Teraz jest zbyt czosnkowe? Wrzuć więcej sera. Stało się zbyt ziołowe? Posłuż się orzechami. Nic prostszego. Uniwersalny ...

dawno temu

Zupa z kurek

... w zupie. Następnie należy dodać do niej odrobinę śmietany z rozrobioną w ½ szklanki wody łyżką mąki. Pod koniec do zupy dodajemy sól i pieprz do smaku, a także świeży posiekany koperek. Zupę z kurek możemy serwować z pieczywem czosnkowym, ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

... z pieczarkami i ziemniakami. Co więcej, duże pole do popisu daje nam również możliwość przygotowania sosów, do których zaliczyć można takie ich rodzaje, jak koperkowy, czosnkowy, paprykowy ...

dawno temu

Oryginalny sos sambal belacan

... , najlepiej z limonek. Najczęściej jest to sos serwowany na zasadzie przystawki razem z czosnkowymi grzankami lub makaronem. Gotowysambal belacan jest drogi zarówno na targach w swojej ojczyźnie ...

dawno temu

Pomysł na szybki obiad

... . Tym sposobem lazania ze szpinakiem stanie się bardziej wyrazista w smaku. Dobrze w tym przypadku sprawdzi się sos czosnkowy lub pomidorowy.Domowe hamburgery o zredukowanej kaloryczności Zamiast ...

dawno temu

Dania z brokułami

... serem, a wierzch udekorować listkami bazylii. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie do takiego dania sosu. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się czosnkowy czy pomidorowy. Równie wyśmienicie "zda ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... , który rozpuszczając się pod wpływem wysokiej temperatury nada jej większej gęstości i wytwornego smaku. Taka zupa szparagowadoskonale będzie smakować z grzankami czosnkowymi lub ziołowym pieczywem. Na większy apetyt ...

dawno temu

Sos grecki

... jako dodatek do kanapek, bagietek podawanych na ciepło lub tostów. Ten sos czosnkowy wyśmienicie smakuje też podany do młodych ziemniaczków czy placków przyrządzonych na ich bazie. Prawdziwym rarytasem ...

dawno temu

Placki z otrębami

... i łatwo można było uformować placki. Po zdjęciu ich z ognia można je serwować z sosem czosnkowym czy jogurtowym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że taki dodatek znacząco zwiększy kaloryczność posiłku ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... i chrupiącą skórkę. Najlepiej podawać je z kefirem lub sosem czosnkowym lub serwować jako dodatek do mięsa czy ryb. Wyśmienicie będą także komponować się z pomidorkami koktajlowymi. ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... pietruszki, jarmużu, kukurydzy, selerze, chrzanie, czosnku, marchwi, rybach. Magnez. Niedobór objawia się zawrotami głowy, drętwieniem kończyn, wypadaniem włosów, łamaniem paznokci, próchnic zębów ... i chorobom układu krążenia. Znajduje się w: ...

dawno temu

Jak zwiększyć odporność?

... , natka pietruszki, szpinak, brokuły, wątróbka, żółtko),witaminę C (porzeczki, cytrusy, truskawki, maliny, kapusta),selen (kukurydza, pomidory, grzyby, kiełki pszenicy, otręby),cynk (mleko, chude mięso ... , jajka),węglowodany (rośliny ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... zawierała gluten. W przyrodzie występują też produkty naturalnie pozbawione glutenu. Należą do nich: ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, ziemniaki, tapioka, fasola, groch, amarantus, komosa ryżowa ... można też: grykę, ryż, kukurydzę, proso oraz ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... lub bryndzy, kukurydzę z puszki, sos Napoli, tymianek, sól oraz pieprz. Mięso przed wymieszaniem z ryżem należy usmażyć na patelni, a pod koniec tego procesu zalać sosem Napoli wymieszanym w 1/3 ... się z pozostałymi składnikami. Do tego ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... truskawek na Grenlandii i to na świeżym powietrzu, a nie pod szkłem czy folią…? 2. Złoty ryż i multiwitamina w kukurydzy Pozbawione osłonek ziarenko ryżu jest mleczno-białawe. Jeśli ma inny kolor ... A to podstawa naszego dobrego widzenia. ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... , zapiekanka z brukwi lub marchewki oraz sałatka z czerwonych buraków. Portugalia Będąc na Święta w Portugalii nie można nie zjeść Rabadanas– tradycyjnych grzanek na słodko. Podawane są na gorąco, posypane ... innymi dodatkami), zawinięte w ...

dawno temu

Specjały amerykańskiej kuchni

... tej kuchni. Na wschodzie popularne są przede wszystkim potrawy z ryb oraz owoców morza, podczas gdy mieszkańcy środkowego zachodu preferują wołowinę oraz kukurydzę. Jak wiadomo, kuchnia amerykańska ... , a do tego kawa lub sok pomarańczowy – coś ...

+ Pokaż więcej