Potrawy z buraków

... Przeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy ... propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. ...

dawno temu

2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry

... i gotuj przez 10 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem, łyżką jogurtu greckiego i odrobiną kolendry.   ... do twojej kuchni. Poniżej znajdziesz dwa oryginalne przepisy na aromatyczne ...

dawno temu

Polub kaszę!

... Pod względem wartości odżywczych kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy E. Zawierają też składniki mineralne ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

Schab w kawie

... smakowało, a zwłaszcza miłośnikom mięsa i kawy. Do tego wystarczy ryż i smaczna surówka. Naprawdę robi wrażenie. ... smakowało, a zwłaszcza miłośnikom mięsa i kawy. Do tego wystarczy ryż i smaczna surówka. Naprawdę robi wrażenie. Przygotuj: ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ... do wszystkiego, to się okaże, że emocje, jakie ...

dawno temu

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

... Masz ochotę na mięciutkiego i delikatnego kurczaka z dodatkiem zielonych warzyw? Chcesz szybko sporządzić zdrowy obiad? Zapiekany kurczak ze szpinakiem do danie dla ciebie! Sprawdź, w jak prosty sposób go przyrządzić. ... Masz ochotę na ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki ... gotowane, najlepiej przetarte warzywa ...

dawno temu

Zdrowe rozmrażanie

... Kiedy czasu brak, gotowanie sprowadza się do rozmrażania gotowych dań. Mrożonki to wprawdzie nie to samo co świeże owoce i warzywa, ale z braku laku muszą nam poza sezonem wystarczyć. Chyba ... ugotować mrożone warzywa, wrzuć je bezpośrednio na ...

dawno temu

Dynia smaczna i zdrowa!

... Warzywo, o którym dziś będzie ten artykuł, pochodzi z Ameryki Środkowej i liczy sobie 760 gatunków. Inkowie uprawiali je już 4000 lat p.n.e.! Jest cudowne na jesienne, zimne wieczory. Odpowiednio ... jest smacznym i odżywczym warzywem. Do ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne witamin warzywa. ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... Jeśli zastanawiasz się jaka temperatura w lodówce jest najlepsza, to zaraz poznasz odpowiedź. Dowiesz się także jak przechowywać w niej warzywa, aby dłużej pozostawały świeże i co zrobić, by tłuszcz ... nie powinna spaść poniżej 4 stopni ...

dawno temu

Kurczak w panierce - pysznej, wyjątkowej, oryginalnej panierce

... . A co byś powiedziała na kurczaka w sezamowej panierce? A czy próbowałaś użyć ryżu zamiast bułki? Przekanaj się jakie to smaczne. ... można także obtoczyć w ryżu, trzeba go tylko najpierw ugotować. Do panierowania świetnie nadaje się również ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Domowy makaron

... Każda gospodyni wie, że makaron to niezastąpiony produkt nadający się do przygotowania pysznych posiłków dla niespodziewanych gości. Gotuje się znacznie szybciej niż ziemniaki, kasza lub ryż ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

dawno temu

Kluski śląskie

... Makaron, ryż i ziemniaki – to jedzone przez nas produkty skrobiowe, których spożycie jest jak niekończąca się mantra. Nawet największemu amatorowi jedzenia kartofli może w końcu się znudzić ... gdy taka sama ilość spożytego makaronu albo ryżu to ...

dawno temu

Jak przyrządzić aromatyczną marchew?

... Marchew to zdrowa, chrupiąca przekąska na zimno i idealny dodatek obiadowy na ciepło. To wszechstronne warzywo jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i urody, dlatego warto włączyć je do diety ... , moczowy i naczynia krwionośne. Marchew ...

dawno temu

Soki z warzyw leczą i oczyszczają

... Nie warto kupować tych w kartonach, bo zazwyczaj są słodzone i zawierają konserwanty. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, samodzielnie wyciśnięte lub zmiksowane w blenderze. Możesz je sama ... przyrządzić. Ważne, by warzywa pochodziły z ...

dawno temu

Piramida żywienia

... Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa chronią nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, otyłością, osteoporozą i cukrzycą. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie dominują produkty pochodzenia ...

dawno temu

Surówka z papryki

... chipsów bądź też odmówimy sobie kieliszka wina. Kluczową sprawą jest całkowita zamiana dotychczasowych potraw na pełne witamin warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie dania możemy wyczarować ... , bazując na jednym warzywie. ...

dawno temu

Smaki Kanady - syrop klonowy

... Oprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z kuchnią kanadyjską. Syrop klonowy, czyli maple syrup, jako pierwsi wyprodukowali Indianie. ... Oprócz żurawiny i dzikiego ryżu to podstawowa rzecz, która kojarzy się z ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... jest dodanie do nich ryżu i smażenie go przez kilka minut. Wino oraz bulion powinny zostać podgrzane. Kiedy ryż już się trochę zeszkli, trzeba dodać do niego 150 ml ciepłego wina, a gdy się ono trochę ... zredukuje, szklankę bulionu. Ryż trzeba ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kurczak w jesiennej odsłonie

... Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – również w kuchni. Jesień to doskonała okazja, aby wypróbować smaczne i zdrowe sezonowe warzywa oraz owoce. Pachnące, ciepłe przysmaki dobrze połączyć ... na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. ...

+ Pokaż więcej