Indeks glikemiczny

... , truskawki, wiśnie,30 – buraki surowe czerwone, czosnek, dżem słodzony sokiem owocowym, grejpfrut, gruszka, makaron chiński, mandarynki, marakuja, marchewka, marmolada bez cukru, mleko odtłuszczone ... – bób niegotowany, fasola z puszki, figi ...

dawno temu

Poznaj najskuteczniejsze przyprawy na przyśpieszenie metabolizmu

... metaboliczne, które zachodzą w organizmie. Tę przyprawę możesz dodać do zup, gulaszy z mięsa, zapiekanych tortilli, tofu, zapiekanek, makaronu, a nawet do domowych sosów. Imbir 53714 Czy wiedziałaś ... , warzyw, makaronów oraz gulaszy z mięsa ...

dawno temu

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

... . Wraz z innymi produktami z tej rodziny, czyli brokułem, kapustą i brukselką, dostarcza organizmowi związków siarki, które są pomocne w walce z nowotworami, budowaniu mocnej tkanki kostnej i utrzymaniu ...

dawno temu

Zamiast słodyczy wybierz warzywa!

... ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka Papryka - 19 kcal/ sztuka Rzodkiewka – 10 kcal/ 100 g   Już na pierwszy rzut ...

dawno temu

Alergia a karmienie piersią

... ziemniaczana, mąka i kaszka kukurydziana, kasza jaglana. Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, borówki, morele. Warzywa: marchew, ziemniaki, buraki, brokuły, dynia. ...

dawno temu

Naleśniki z warzywami

... się podczas podsmażania naleśników ładnie połączy składniki i zapobiegnie ich wypadaniu.   Naleśniki wegetariańskie   Ugotowane i drobno posiekane warzywa, takie jak: marchew, pietruszka, brokuły łączymy wraz ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Co przyspiesza metabolizm?

... , który może trafić do żołądka w określonej temperaturze. Staraj się wybierać produkty z dużą zawartością błonnika, takie jak jabłka, brokuły, gdyż błonnik działa jak naturalny popychacz resztek ...

dawno temu

Zamień słodycze na warzywa

... Pączek - 200 kcal/ sztuka Ptyś ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka ...

dawno temu

Zupa ze szpinakiem

... , do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów lub marchewki.  ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin. Przygotuj: 40 dag mrożonych warzyw (marchewka, kalafior, brukselka, brokułu, fasolka szparagowa)2 jajka2 duże ...

dawno temu

Walka z wirusami. Co jeść?

... przeciwwirusowych:
     •    glutation (awokado, szparagi, brokuły, arbuz),     •    lentinan (grzyby shiitake),     •    kwercetyna (cebula, czerwone winogrona),     •    inhibitory proteazy (fasola, kukurydza).   ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie przygotujesz niezwykle szybko. Przygotuj: 50 dag warzyw mrożonych (brokuły, brukselka, kalafior ...

dawno temu

2 pomysły na zdrową pierś z kurczaka

... . Następnie odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu włóż pierś z kurczaka do parowaru razem z fasolką szparagową oraz brokułem. Będziesz zaskoczona, jak niezwykle soczyste i smaczne ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... do nich drobno pokrojone marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Delikatnie podsmaż. Krok 3 Do warzyw dolej rosół z kostki i grzyby. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Krok 4 Na koniec wrzuć różyczki brokuła ...

dawno temu

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

... makaronu, i zastawiasz się, co z tym zrobić, ten przepis na zupę będzie w sam raz dla ciebie. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1 mała dynia, obrana i pokrojona w kostkę, 2 ... czarny pieprz, 3 pomidory pokrojone w kostkę, ...

dawno temu

Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe

... odpowiednie pieczywo, ryż czy makaron, korzyści dla organizmu są ogromne. Choć wartość kaloryczna wyrobów razowych i pszennych często jest podobna, ilość składników mineralnych w tych pierwszych ...

dawno temu

Piramida żywienia

... . Dlatego dietetycy podzieli żywność na cztery grupy, tworząc piramidę żywieniową. Jeszcze do niedawna jej podstawą, a więc głównym składnikiem diety były produkty zbożowe, czyli pieczywo, makaron, ryż i kasza. Dopiero ... i nerwowy. Powinnaś ...

dawno temu

Oryginalny sos sambal belacan

... , najlepiej z limonek. Najczęściej jest to sos serwowany na zasadzie przystawki razem z czosnkowymi grzankami lub makaronem. Gotowysambal belacan jest drogi zarówno na targach w swojej ojczyźnie ... . Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki. ...

dawno temu

Ciekawe pomysły, co zrobić z cukinią

... roku. Na rynku można też spotkać cukinię kiszoną oraz marynowaną. Coś dobrego z cukiniąCukinia, grzyby i makaron na patelni Składniki: 1 średnia cebula, 2 średnie cukinie (pokrojone), 250 g ... świeżych grzybów, 2 ząbki czosnku (zmielonego), ½ ...

dawno temu

Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

... , a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych. Czym zastąpić ...

dawno temu

Żelazo w diecie

... warzywach, takich jak brokuły, papryka, szpinak, natka pietruszki. Poza tym żelazo znajduje się w suszonych owocach (np. suszonych figach), nasionach sezamu. Na stopień przyswajalności żelaza korzystnie ... , kapustę kiszoną, ziemniaki, buraki, ...

dawno temu

Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety

... Do niedawna podstawą piramidy prawidłowego odżywiania były produkty z ziarna, takie jak kasza, płatki, pełnoziarnisty chleb czy makaron. Najmniej polecano wszelkiego rodzaju tłuszcze. Teraz ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... . Źródła wapnia to: jogurty, sery, zielony groszek, brokuły, szprotki, sardynki. W wieku dwudziestu paru lat kobiety zachodzą w ciążę. Żeby dziecko rozwijało się bezproblemowo, należy spożywać kwas ... foliowy (pieczywo pełnoziarniste, kasza ...

+ Pokaż więcej