Surówka z papryki

... chipsów bądź też odmówimy sobie kieliszka wina. Kluczową sprawą jest całkowita zamiana dotychczasowych potraw na pełne witamin warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie dania możemy wyczarować ... , bazując na jednym warzywie. ...

dawno temu

Właściwości pomidora

... Stanowi podstawowy składnik wiosennych kanapek. Chętnie stosujemy go jako dodatek do twarożku ze szczypiorkiem lub warzywnej sałatki. A czy wiemy, jakie bezcenne dla zdrowia składniki znajdziemy w pomidorze? Oto krótki opis tych najważniejszych. ...

dawno temu

Letnie desery

... popołudnie z przyjemnością zjemy na świeżym powietrzu kolorową owocową przystawkę, zwłaszcza jeśli wokół roznosi się aromat potrawy z grilla. Kusząco brzmi także propozycja odświeżającej sałatki z pomarańczy ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kurczak w jesiennej odsłonie

... Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – również w kuchni. Jesień to doskonała okazja, aby wypróbować smaczne i zdrowe sezonowe warzywa oraz owoce. Pachnące, ciepłe przysmaki dobrze połączyć ... na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć ... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

dawno temu

Sałatki wczesnowiosenne

... Moda na sałatki nie przemija i chyba nigdy nie przeminie. Równie chętnie jadamy je w domu, jak ina mieście (co spowodowało ich pojawienie się nawet w fast-foodach). Są one smaczne, zdrowe i szybkie ... i wykładamy na 4 talerze. 6 łyżek majonezu ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... Początek tygodnia, a tobie już skończyły się pomysły na obiad. Spróbuj czegoś nowego. Co powiesz na kotlety z kalafiora? Jeśli lubisz to warzywo, takie danie na pewno będzie ci smakowało ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... - w paski. Warzywa osobno przesmażyć na oliwie. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem. Zalać sosem beszamelowym. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 40 ... godziny. Wyjąć i piec w temperaturze ...

dawno temu

Danie z tuńczykiem

... . Sałatka z tuńczykiem – świetnie będzie smakować, jeśli tę rybę zestawimy z ryżem i warzywami. Możemy tu użyć np. kukurydzę w puszce, zielony groszek i czerwoną fasolkę. Dla osłodzenia smaku świetnie ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... przyrządzania ratatouille to podstawa jego smaku jest niezmienna. Znajdziemy więc to pomidory, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażany (te ostatnie warto wcześniej posypać solą i pozostawić, aby warzywo ... się lekko „przegryzło” i nabrało ...

dawno temu

Faszerujemy się nimi codziennie. Jak pozbyć się metali ciężkich?

... i warzywach. Ich nadmiar powoduje chroniczne bóle mięśni, migreny, osłabia pamięć, a także wpływa na jakość snu. ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... Kto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6 ... , takie jak koperek i kminek, to najczęściej ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Czy słyszałaś o diecie warzywnej?

... warzyw i owoców. Istnieją różne odmiany tego typu diety. Warzywa są produktami jednocześnie niskotłuszczowymi i sycącymi. W ciągu dnia jadłospis ułożony według diety warzywnej dostarcza zaledwie 600 kcal. Osoba będąca na diecie, mimo tak małej ...

dawno temu

Zobacz, jaką potrawę ze szpinakiem najbardziej lubią twoi sąsiedzi i jak ją przyrządzić!

... Znasz wszystkie zalety płynące z jedzenia szpinaku? Przypomnę ci kilka z nich. Otóż warzywo to jest niskokaloryczne oraz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym witaminy A i C oraz kwasu ... ze szpinakiem. Jak więc widać, lubimy ...

dawno temu

Top 10 niskokalorycznych owoców

... . Rezygnujemy ze słodyczy, smażonych potraw, słodkich napojów, a zajadamy się warzywami na parze i koktajlami z owoców. Sprawdź, które owoce mają najmniej cukru. ... . Rezygnujemy ze słodyczy, smażonych potraw, słodkich napojów, a zajadamy się ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów na przetwarzanie owoców i warzyw, abyśmy mogli się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Jednymi z najczęściej przygotowywanych ... na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, ...

dawno temu

Arbuzowe rewolucje

... wakacyjnych, spontanicznych imprezek – owocowe sałatki, sorbety, lody, drinki i tak dalej. W książkach kucharskich i własnych domowych recepturach z pewnością masz mnóstwo różnych przepisów na to, co można zrobić z owocami. A masz pomysł, jak ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

+ Pokaż więcej