Slow food

... . Ciasto wyrabia się w minutę, trochę więcej czasu zajmuje lepienie pierogów, ale jeżeli możesz kogoś poprosić o pomoc, będzie szybciej. Nie rezygnuj z robienia domowych przetworów (ogórki, przeciery pomidorowe, dżemy). Kupuj produkty krajowe. ..

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... kryterium podziału jest kształt nadawany ciastu makaronowemu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że forma, w jakiej makaron jest podawany nie ma większego znaczenia, jednak gdy postaramy się zamienić ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... składowym kasz, mąk, olejów a także syropów, z których produkowany jest szereg innych popularnych potraw. Trudno bowiem wyobrazić sobie ciasto, naleśniki, racuchy albo pączki bez mąki. Zanim poznamy ...

dawno temu

Owoce leśne

... . Także poziomki znakomicie sprawdzają się w rozmaitych potrawach i często dodawane są do ciast owocowych, jogurtów i lodów. Oprócz tego zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne możemy zaspokoić ...

dawno temu

Uzależnienie od słodyczy

... bez cukru, a zjedzenie jednego kawałka pysznego domowego ciasta będzie aż nadto. Krok czwarty – zacznij ćwiczyć.Każda aktywność fizyczna typu: poranny jogging, skakanie na skakance, pływanie, fitness ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... torty, ciasta, lody i desery. Kwiaty bowiem to doskonały składnik wielu dobrze nam znanych dań, choć rzadko zdajemy sobie sprawę, że mamy do czynienia z omawianą rośliną. Wystarczy wspomnieć ...

dawno temu

Dwie propozycje na jesienne smakołyki

... muszkatołową i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli decydujesz się na orzechy, nie miksuj ich, tylko dodaj posiekane. Będą smacznie chrupać. Wyłóż teraz ciasto ...

dawno temu

Masło orzechowe

... do momentu, aż staną się niemal jednolitą masą. Do powstałego masła dodajemy zgodnie z naszymi upodobaniami sól i cukier. Powstałe masło orzechowe trzeba spożyć w przeciągu miesiąca, co nie jest trudne, zważywszy na to, że może być dodawane do ...

dawno temu

Ser bryndza

... , to otrzymany z owczego mleka bundz, kruszy się, ugniata na gładką masę tak jak ciasto i kładzie w ciepłym miejscu, aby dojrzał. Czas takiego leżakowania sera wynosi około 2 tygodni. W Polsce bardzo ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... ważne, w procesie przygotowywania ciasta. Przegryzki te dzięki temu zabiegowi będą bardziej miękkie, a także łatwiej będzie można usunąć z nich skórkę. Dobrym pomysłem jest także blanszowanie pieczarek ...

dawno temu

Kasza w diecie

... . Kasza manna może być składnikiem ciast lub stanowić dodatek do zupy mlecznej. Kasza jaglana – polecana osobom na diecie bezglutenowej. Posiada w swoim składzie sporo białka oraz skrobi ...

dawno temu

Historia frisbee (2)

... z frisbee wymyślili amerykańscy studenci, rzucając metalowymi foremkami po ciastach firmy „The Frisbie Company”. Typowe frisbee ma kształt talerza o średnicy ok. 20-25 cm i jest wykonane z tworzywa ...

dawno temu

Jak rozmawiać, by zostać mistrzem pogaduszek?

... -hop, niech nic co ludzkie nie będzie ci obce. Krok siódmy Poszerzaj swoje horyzonty. Wróć do domu inna trasą. Spróbuj sushi. Zagraj w paintballa. Upiecz ciasto. Każdego dnia zrób coś nowego. Krok ...

dawno temu

Piramida żywienia

... i biodrach. Zrezygnuj zupełnie z pszennych wypieków, bułek, ciast i słodyczy. Raz w tygodniu zjedz ziemniaki, makaron, ryż i czerwone mięso. ...

dawno temu

Co kryją w sobie orzechy

... może powodować apatię, kłopoty z zaśnięciem oraz depresję. Mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz cukierniczym. Są składnikiem lodów, ciast, budyniów, marcepanów, a także tortów ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... się jabłka, śliwki i gruszki. Potrawy jesienne z ich udziałem to nie tylko ciasta, lecz również stanowią one świetny dodatek do dań mięsnych, jak na przykład pieczonego schabu. Omawiana pora roku to czas ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... na słodko. I tak zazwyczaj jest to krem albo galaretka owinięta w biszkoptowe ciasto. Stwierdzić zatem można, że miano rolady odnieść można raczej do wyglądu i sposobu przygotowania, a więc zawijania ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... bądź też pieczarki smażone w piwnym cieście. Te niezwykłe grzyby równie dobrze sprawdzają się w roli dodatku do zapiekanek ziemniaczanych bądź makaronowych. Trudno tu nie wspomnieć o marynowanych pieczarkach ...

dawno temu

Naleśniki po meksykańsku

... jednolitą konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na posmarowanej tłuszczem patelni. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. W tym czasie na oleju podsmażamy posiekany czosnek ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... na najważniejszy składnik mleka – wapń. Co więcej, mleko można przecież spożywać w różnej formie. Przecież to właśnie ono stanowi nieodzowny składnik wielu ciast czy naszych ulubionych naleśników. Innym ...

dawno temu

Masaż Shantala

... tak, jak przy gnieceniu ciasta. Masaż twarzy początkowo może być dla dziecka nieprzyjemny i maluch będzie bronił się przed nim. Z czasem maluch przyzwyczai się do niego. ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... tartych to głównie placki ziemniaczane bądź babka ziemniaczana. Oprócz tego ziemniaki nierzadko pełnią rolę różnego rodzaju dodatków. Mowa tu przede wszystkim o farszu do pierogów ruskich albo cieście ...

dawno temu

Ciasteczka z wróżbą

... waniliowego i olejem. Ze wszystkich tych składników trzeba wygnieść dość twarde ciasto, które powinno zostać cienko rozwałkowane. Kolejną czynnością, jaką trzeba wykonać, jest wykrojenie niewielkiej ...

dawno temu

Zmysł smaku

... i zdabiających je dodatków. Jak można zaobserwować, zarówno lody, ciasta czy słodycze, jak i pieczenie, ryby bądź warzywa, ozdabia się kolorowymi ziołami lub polewa wzbogacającymi ich smak sosami. Zatem ...

+ Pokaż więcej