Ryba w sosie śmietanowym

... , to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe ... . Z jednej strony mamy do czynienia z ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... z najbardziej popularnych potraw jest góralska kwaśnica. Zdarza się, że widzi się w niej bliską kuzynkę znanego w Polsce kapuśniaku, jednak entuzjaści kwaśnicy podhalańskiej mogliby gwałtownie sprzeciwić się temu ... kiszonej,1 ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ...

dawno temu

Dziecko przeklina

dawno temu

Zapiekanka z tuńczykiem

... możliwość dodania do nich dowolnego farszu sprawia, że za każdym razem będą smakować zupełnie inaczej. I tak, dodatkiem do zapiekanek jest z reguły kurczak, mięso mielone, brokuły, pomidory czy ser ...

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... kulinarnych, a część z nich jest doskonale znana polskiej kuchni. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o możliwość ich ugotowania i podania razem z mięsem albo sadzonym jajkiem. Jedyną alternatywą ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... znaleźć wśród nich także ciężkie propozycje z majonezem albo tłustym mięsem. Spotkać możemy jednak również sałatki lekkie, smaczne i dietetyczne, gdzie tradycyjne produkty zastąpione są jogurtem i warzywami ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... zauważyć, że nawet najprostsze dania potrzebują choć jednego kurzego jajka, by nabrać odpowiedniej konsystencji albo smaku. Wskazać trzeba tu nie tylko ciasta, ale także sałatki albo mięsa. Nie ulega ...

dawno temu

Torcik wiśniowy z chrupiącym spodem bez pieczenia – Wodzisław

... daniami na bazie mięsa i ryb, a do słodyczy nie mają cierpliwości. Przydałby się jednak deser jako ukoronowanie obiadu dla przyjaciół? Nic prostszego – wystarczy zawsze mieć pod ręką zestaw ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

... i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Zdrowe surówki

... i samopoczucie są w dobrej formie. Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie, wskazać można trzy jego elementy składowe. Pierwszym z nich jest mięso pieczone albo smażone, drugim gotowane ziemniaki, które królują ...

dawno temu

Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci

... – ludzie – powinniśmy tego zielonego zjadać jak najwięcej, w postaci warzyw i owoców, unikając nadmiaru mięsa. Jeżeli chcemy wypróbować działanie chlorofilu w postaci skondensowanego suplementu diety, wybierzmy gotowy preparat firmy Alter ...

dawno temu

Zupa strogonow

... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego ... , a także kroimy ją w drobną kostkę. ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową ... z mięsa i przygotowanie ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Tradycyjna kartoflanka czy kapuśniak zyskają ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... do pasztetów czy sera. Jeżeli jednak tego typu zmiana w jadłospisie jest dla nas zbyt drastyczna, wystarczy, że przygotujemy dobrze znane warzywa, owoce albo mięsa w zupełnie niespotykany dotychczas sposób ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... , wieprzowina, wołowina oraz grzyby. Ze względu na swą bogatą historię zaobserwować można w niej wpływy polskie, ale też azjatyckie. Najbardziej typowym daniem obok kapuśniaku, słoniny wieprzowej ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... się na przygotowaniu głównego składnika naszego obiadu, lecz także zadbać o to, by obok ziemniaków i mięsa pojawiła się sałatka wydobywająca z całości smak. Niestety zazwyczaj sięgamy po gotowe produkty ...

dawno temu

Dobre trawienie

... . Chyba najpopularniejszymi z nich są zupa kapuśniak i zupa grochowa. Oprócz tego, niektóre składniki dań powodują, że czujemy się po nich wzdęci, co dotyczyć może zwłaszcza surowych warzyw i owoców ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... i kapuśniak. W różnorodności propozycji znajdą się także takie, które zaspokoją gusta wegetarian, bowiem równie pyszna jest kapusta kiszona z grzybami lub chociażby pierogi z kapustą. Aby wskazane dania ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... . Jako uzupełnienie używane są także w różnego rodzajach zup, np. ogórkowej, kapuśniaku. W zależności od przygotowywanej przez nas potrawy, należy wybrać odpowiednią odmianę kartofli. A wyróżniamy dwie ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... do owsianek, grzańców czy ciast. Ponadto lepiej kupować nieco droższy, ale bardziej wartościowy cynamon cejloński. Kminek z umiarem To nieodłączny dodatek do łazanek, kapusty kiszonej czy kapuśniaku ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... nie zostały żadne grudki). Po wymieszaniu można to wlać do zupy. Zasmażkę zazwyczaj dodaje się do kapuśniaku, grochówki, pieczarkowej, flaczków. Śmietana z mąką to punkt drugi na liście zakazanej. Łyżkę ...

+ Pokaż więcej