6 praktycznych wskazówek, dzięki którym stworzysz dla siebie odpowiedni plan żywieniowy!

... zarówno ryby, mięso drobiowe jak i czerwone mięso wołowe. W ten sposób dostarczysz do organizmu pełnowartościowe białko, a jednocześnie nie znudzisz się smakiem posiłków. Kontroluj wielkość ...

dawno temu

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... oliwy z oliwek; 3-4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę; kilka marchewek, pokrojonych w kostkę; 1 rzepa, pokrojona w kostkę; 1 seler naciowy, drobno pokrojony; około 1 litra bulionu wołowego. Sposób ...

dawno temu

Zmień dietę. To co jesz, nie wpływa na płodność

... układu nerwowego dziecka. Kwas foliowy znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, szparagach, papai, brokułach, w wątróbce wołowej i drobiowej, a także w gotowanych jajach. Lekarze ...

dawno temu

Dieta na zimową porę. Jaka?

... w witaminy i minerały, gdyż one chronią organizm przed bakteriami i wirusami. Musi obfitować w białko i węglowodany złożone. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb ...

dawno temu

Christmas pudding – przysmak z tradycją

... . Są to: mąka, łój wołowy, migdały, trzy rodzaje rodzynków: raisin, currant (koryntki) i sultana (sułtanki), bułka tarta, cukier (najlepiej brązowy), jajka, rum, utarta marchewka, kandyzowane czereśnie ...

dawno temu

Doskwierają ci jesienne chłody? Poznaj rewelacyjne przepisy na rozgrzewające zupy!

... Zupa gulaszowa 55086 Przygotuj bulion wedle własnego uznania. Następnie podsmaż na patelni pokrojone w kostkę mięso wołowe w ilości 200 g. Na drugiej patelni podsmaż na oleju cebulę, aż do momentu ...

dawno temu

Odżywki na masę mięśniową

... ta jest syntetyzowana przez wątrobę i nerki, a jej nadmiar może doprowadzić do ich uszkodzenia. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów zawierających kreatynę: mięso wołowe, wieprzowe ...

dawno temu

Zimowa dieta

... także kasza bądź ryż. Wbrew pozorom, zimą nie jest dobre ciężkie smażone mięso wołowe. Organizm zdecydowanie lepiej będzie się czuć po mięsie drobiowym bądź rybie. Najlepsze zapasy na zimę Zimą nasz ... oraz mięsie wołowym, wieprzowym. Witamina ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... . Co więcej, nawet decydując się na zrobienie klopsików mięsnych, mamy dość duże pole do popisu. Obok pulpetów drobiowych w sosie koperkowymz powodzeniem przygotujemy także wieprzowe albo wołowe. Samo ...

dawno temu

Senność w ciąży

... powinno znaleźć się co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w żelazo. Źródłem żelaza są: chude mięso, mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... prowansalskimi. Smak ziemniaka dobrze też podkreśla ananas. Decydując się na niego nie dodawajmy jednak pomidorów. Gulasz z ziemniakami – w kwestii mięsa do wyboru np. mięso wołowe, czy drobiowe. Ja polecałabym ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... . Najczęściej potrawy arabskie przygotowywane są z jagnięciny oraz drobiu, rzadziej z mięsa wołowego i wielbłądziego. Na próżno tu szukać także ziemniaków, zastępowanych ryżem i wyrobami z pszenicy. Obok ...

dawno temu

Udane grill party? To możliwe!

... , dlatego trafny wybór grillowego menu to taki, który pozwoli choć na chwilę odejść od rusztu. Propozycją mogą być kiełbaski (z kurczaka, wieprzowe i sojowe), burgery (warzywne, indycze i wołowe ...

dawno temu

Produkty zawierające żelazo

... , • chleb żytni pełnoziarnisty, • żółtko jaj, • natka pietruszki, • fasola, groch, soja, • brokuły, • krewetki, • polędwica wołowa, • czerwone mięsa, • warzywa zielone i czerwone. Żelazo znajduje ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... do zdrowia. W jej skład powinno wchodzić także mięso. Dowiedzcie się dlaczego. Wątróbka wołowa lub kurza zawiera wiele cennych substancji, między innymi naturalny retinol, czyli witaminę A – eliksir ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... zawartość białka jak mięso kurczaka, a większą jak mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... do jej przyrządzenia. Przepis na gulasz węgierskiDo przygotowania gulaszu węgierskiego będziesz potrzebowała: 60 dag łopatki wołowej,2 cebul,2 ząbków czosnku,2 marchewek,1 pietruszki,1 łyżki koncentratu ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... i wątróbka z kurczaka, polędwica wołowa, fasola, groch, soja, brokuły i szpinak, krewetki, płatki śniadaniowe, kasza jaglana, żółtko, natka pietruszki, pełnoziarnisty chleb żytni. Mięso najlepiej ...

dawno temu

Zupy na rosole

... z kurczaka albo kury oraz wołowy przyrządzany wyłącznie (albo z udziałem) wskazanego rodzaju mięsa. W zależności od tego, jaki rosół zrobimy, różne może być również jego zastosowanie w kuchni. Zdrowy ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... często dodaje się do kapusty jabłko, a całość podawana jest na ciepło.karminadle – to kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego.Kuchnia śląska ...

dawno temu

Dania z serem

... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... nieco odmienny pogląd na tę kuchnię. Poniżej znajdziecie przepisy na zupę oraz dwa warianty drugiego dania (dla mięsożerców i dla wegetarian).   Zupa z Kalarepy  500g kalarepy,400g kości wołowych,150ml ...

dawno temu

Dekalog zimnych zasad

... produkt przed wypłukaniem cennych składników i utratą smaku. Rozmrożone musi być jak najszybciej ugotowane, upieczone lub usmażone.mięso wieprzowe i wołowe można przechowywać w zamrażalnikach do 3 ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

+ Pokaż więcej