Jamajski kurczak Jerk

... przygotuj piekarnik, oczyszczając i smarując dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Teraz ułóż kurczaka na ruszcie i piecz ok. 15 minut, po czym przerzuć go na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Możesz podawać z ryżem curry lub opiekanymi ...

dawno temu

Dania z parówek

... (potrzebujemy 8 szt.). W wersji rozszerzonej, wedle upodobań, można dodać do środka również suszone pomidory, plasterki żółtego sera i przyprawy, np. curry, zioła prowansalskie czy pieprz cayenne. Pieczemy ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... dodajemy warzywa do mięsa i dusimy pod przykryciem 45 minut. W połowie duszenia dodajemy ananasa wraz z zalewą. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, curry i posiekanym drobno imbirem. Podajemy ...

dawno temu

Małże jadalne

... wybornie smakować będą te podane w sosie śmietanowym czy curry oraz serwowanie z bukietem duszonych lub gotowanych na parze warzyw. Dobrym pomysłem są  także małże zapiekane z serem w maśle czosnkowym ...

dawno temu

Kurczak po tajsku

... dużej ilości świeżych przypraw i ziół. Do najbardziej popularnych należy tu zaliczyć przede wszystkim zielone curry, kurkumę, czosnek, trawę cytrynową, ale także wiele produktów nieznanych na Zachodzie ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... kardamonu albo czekolada na gorąco. Poza tym ziarna kardamonu są składnikiem mieszanki garam masala, a także czasami dodawane są do curry. Wbrew oczekiwaniom, kardamon zatem świetnie smakuje w słodkim ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... do marynowania mięs, wzbogacania smaku pieczywa i ciast. Jest także składnikiem (cieszącej się dużym uznaniem) mieszanki curry.   ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... przynosiła państwom ogromne bogactwa. Dzięki niezliczonym podróżom do Indii Europejczycy poznali smak kolendry, curry lub imbiru. Przyprawy te nadawały prostym daniom wykwintny aromat. Przyprawy ...

dawno temu

Skąd biorą się przebarwienia na zębach?

... zęba. Tutaj my mamy decydujący wpływ na te zmiany, jedząc i pijąc produkty, które barwią nasze zęby. Do nich możemy zaliczyć: jagody, borówki, jeżyny, wiśnie, maliny, curry, kurkumę, buraki, kawę ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... ziół (mogą być też te suszone), np. tymianku, koperku, oregano, bazylii czy mięty. Przydadzą się też aromatyczne przyprawy: curry, chili, imbir. ...

dawno temu

Jeszcze w zielone gramy...

... . A i tak od listopada znów się na nie czeka. Pewne zachowania są ewidentnie rodzinne. Im przyjemniej za oknem, tym częściej moja rodzina zasypuje mnie MMS-ami przedstawiającymi kwiatki w ogródku, szaszłyki na grillu ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Twoje dziecko skończyło 6 miesięcy? To czas na wprowadzenie go do świata smaków.

... (obranego ze skórki i pokojonego w kostkę). Gotujemy. Na koniec dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego, szczyptę curry i odrobinę oleju rzepakowego. UNIA EUROPEJSKA WSPIERA KAMPANIE PROMUJĄCE WYSOKOJAKOŚCIOWE ...

dawno temu

Co do herbaty

... do pstrąga, piersi indyczych i do szaszłyków z kurczaka. Ma właściwości lecznicze, ale nie można przesadzać z dodawaniem jej do potraw. Jest wyjątkowo aromatyczna. Wrzucona do herbaty pomaga ...

dawno temu

Świątynie między wieżowcami

... czosnkiem chlebek naan, curry laksa (kluski z pikantnym sosem) lub naleśnik ze świeżym mango. Chinatown pachnie sosem sojowym, pieczoną kaczką i herbacianymi smakołykami. Mrożony deser o konsystencji ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... przez około 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Na talerzu usuń wykałaczki i polej sosem. Najlepiej smakuje z ryżem z curry lub opiekanymi ziemniaczkami.  ...

dawno temu

Oryginalne weselne menu

... bazylii i curry,w ramach dodatku do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków, frytek czy ryżu, kulki ziemniaczane w panierce z sosem czosnkowym lub jogurtowym,na deser zamiast oklepanych płonących lodów ...

dawno temu

5 najlepszych muzeów poświęconych... wędlinie

... milionów kiełbasek curry. W samym Berlinie zjada się ich 70 milionów. W ramach zwiedzania, miłośnicy CurryWurst zapoznają się z historią kiełbaski oraz wszelkimi możliwymi sposobami jej podawania ...

dawno temu

Pyszny, zdrowy obiad w 3 minuty? Teraz to możliwe!

... wyjazdów i pikników – podawane ze słupkami warzyw lub świeżym czy chrupkim pieczywem. Homemade proponuje 4 warianty smakowe: klasyczny, z curry, z chrzanem oraz z kolendrą. Warto mieć je w lodówce ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... łyżeczka syropu z agawy; 2 łyżki sosu sojowego; 0,5 łyżeczki curry; szczypta chilli. Sposób przygotowania: 1. Warzywa kroimy na cienkie paski, zalewamy osoloną zimną wodą i odstawiamy. 2. Awokado i mango ...

dawno temu

„Spokojnie, to tylko fobia”, Tim Lihoreau

... się, ile racji jest w tym, co autor napisał o lęku przed lekarzami praktykantami: Discimedicofobi postrzegają lekarza praktykanta jako kogoś, kto na pewno jadł skalpelem frytki w sosie curry, popijając ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... jajecznych, zup, ryb, galaret rybnych, mięs – przede wszystkim jagnięciny, baraniny, wieprzowiny i wołowiny, a także potraw zawierających imbir. Używany jest także do produkcji pieprzu ziołowego i curry ...

dawno temu

Życie plażowe

... już być tak romantycznie, że łza w oku się kręciła. Od nastroju z harlequina wybawiły nas bezpańskie kundle wpraszające się na kolację. Nie przeszkadzał im nawet pikantny smak rice&curry ...

dawno temu

Nie zapomnisz urlopu w Berlinie! Zjedz po niemiecku i poznaj kulturę sąsiadów

... popularnością cieszą jednak bratwursty, czyli pieczone cienkie kiełbaski, oraz currywursty, czyli kiełbaski z dodatkiem dużej ilości curry. To nie miejsce na wyrzuty sumienia wywołane dietą. Na urlopie ...

+ Pokaż więcej