„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II

... dijon,sól, pieprz Chleb tostowy tniemy po przekątnej – na trójkąty. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. W niedużym rondelku gotujemywino. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zmniejszamy ogień ...

dawno temu

Makaron z cytryną?! A jednak!

... w tym czasie woda na makaron powinna się zagotować, więc dodajemy do niej sól i wrzucamy spaghetti. W międzyczasie siekamy drobno oliwki i natkę pietruszki i ucieramy na tarce trochę parmezanu. Makaron ...

dawno temu

Gorące desery na jesień

... : Cukier ucierać z masłem, gdy masa będzie gładka dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, oraz mleko ...

dawno temu

Za dużo świąt

... się, że nie ma gdzie ustawiać ciast. Dobrze, że w naszej sypialni jest chłodek. Co roku przed wigilią śpimy więc wśród serników i pierników. Sen długi nie jest, bo 24 grudnia trzeba znów przygotowywać ...

dawno temu

Magia świąt

... . Święta Bożego Narodzenia są dla mnie ważne, niestety…w zeszłym roku nie zdołałem wrócić na czas. Szef wysłał mnie w trasę do Włoch, po dach załadowany byłem jakimiś cholernymi piernikami. Byłem wściekły ...

dawno temu

Słodko i owocowo

... z żaroodpornym naczyniu (uprzednio wysmarowanym masłem). Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, po czym stopniowo dodajemy gorące, ale jeszcze nie gotujące się mleko – oczywiście cały czas ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

... dip  Krążek sera camembert,4 – 5 łyżek śmietany 18%,100ml białego, wytrawnego wermutu,szczypiorek,sól, pieprz   Z sera zdejmujemy skórkę, po czym ucieramy go z wermutem na gładką, jednolitą masę ...

dawno temu

Ciasteczka maślane

... szklanka cukru,2 szklanki mąki,1 łyżeczka olejku waniliowego,szczypta soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Sposób przyrządzenia: Masło posiadające temperaturę pokojową ucieramy razem z cukrem ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... na tarce. Oczywiście, można bawić się w siekanie nożem, ale nigdy nie wyjdzie nam to tak dokładnie i precyzyjnie. Poza tym wszystkim oszczędzamy czas i energię, gdy korzystamy z tarki. Mamy też zazwyczaj do wyboru różne kształty ucieranych ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

...   Żółtka ucieramy z cukrem aż do otrzymania gładkiej, białej masy. Dodajemy masło, śmietanę, proszek do pieczenia, ocet, mąkę, i poszatkowany miąższ cytryn. Całość mieszamy, aż składniki dokładnie ...

dawno temu

Zupy na lato

... dodajemy połowę bazylii. W miseczce z resztą bazylii ucieramy twarożek. Zupę mielimy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kilkoma łyżeczkami twarożku i przyozdabiamy listkami bazylii. Zupa bogata jest w witaminy: B, C i E.   ...

dawno temu

Mikołaj w chryzantemach

... zabawkę. Choinka wydawała się taka ogromna, pierniki pachniały intensywniej, a w łazience godzinami można było obserwować pływającego karpia. Dopiero w miarę dorastania odkrywało się, że za białą brodą ...

dawno temu

Pokochaj koper włoski

... . Łodygi mają charakterystyczny, zbliżony do anyżu smak, dlatego są świetnym dodatkiem do ciast, pierników, ale także do zup i dań rybnych. Bulwy, jeśli są młode, smakują na surowo, ale można też je piec ...

dawno temu

Lekki deser na zimową chandrę

... z cytryny, przelewamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna w całości się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy na gładką ...

dawno temu

Domowe krakersy

... do nich miękkie masło i ucieraj, aż wszystkie składniki połączą się w całość. Otrzymasz konsystencję nieco przypominającą strukturę bułki tartej. Mieszając składniki, stopniowo dodawaj do nich letnie mleko ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do smaku. Także przy ucieraniu favy możesz dodać łyżkę soku cytrynowego, aby było łatwiej. Z pewnością jest to oryginalny smak, zupełnie inny niż ten, którym raczymy się na co dzień. Więc może czasem dasz się skusić na kuchnię egipską?  ...

dawno temu

Ciasto kawowe

... . Następnie miękkie masło ucieramy za pomocą miksera razem z cukrem. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie jajek. Kiedy uzyskamy jednolitą i puszystą konsystencję, stopniowo dodajemy do całości mąkę, sól ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

... chili   Jaja ugotowane na twardo ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki i oliwki drobno siekamy. Całość dodajemy do majonezu i dokładnie mieszamy. Sos chili dodajemy powoli, stopniowo, najlepiej ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... , pieprz.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ucieramy z 50 g masła. Dodajemy 5 łyżek śmietany, czyli nieco mniej niż połowę. Wyrabiamy ciasto ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... w blenderze lub ucieramy w moździerzu na gęstą papkę. Dla wydobycia głębi smaku można także dodać do całości pokruszone orzechy, ok. 30 gram (można je uprażyć). Ser dodajemy w końcowym etapie ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... , bez obierania. Soczewicę gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki i warzywa obieramy i fasonujemy przez prasę, aby otrzymać puree. Żółtka z jaj ucieramy z masłem, dodajemy ziemniaki, soczewicę ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... ), jak i postaci sproszkowanej (wzbogaca smak kawy, gorącej czekolady, szarlotki, piernika albo potraw z ryżu). Liście laurowe W starożytnej Grecji dekorowano nimi skronie zwycięzców zawodów sportowych ... składnik pasztetu czy piernika. Nadaje ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... i wyjmujemy z nich żółtka. Kolejnym krokiem jest połączenie żółtek z tuńczykiem, majonezem i chrzanem. Całość dokładnie ucieramy, by powstała jednolita masa, którą następnie uzupełniamy miejsca ...

dawno temu

Banany w czekoladzie

... : Banany obieramy ze skórki. Następnie wbijamy do rondelka jajka i ucieramy je razem z cukrem. Kiedy cukier już się roztopi, dodajemy do całości przesianą mąkę, sodę, a także mleko. W tak przygotowanym ...

+ Pokaż więcej