Sałatka z orzechami

... dopełnią także całości sałatki na bazie zielonych warzyw. Możemy tu wykorzystać więc szparagi, brokuły, listki rukoli, a także ser pleśniowy. Orzechy rzecz jasna drobno kruszymy i dodajemy ...

dawno temu

Kiełki – właściwości

... brokułówZawierają zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy niż różyczki dojrzałych brokułów. Przeciwutleniacze z kolei chronią nas m.in. przed nowotworami, chorobami układu krążenia i cukrzycą. Kiełki ...

dawno temu

Potrawy z porem

... nieco wyostrzyć smak, możesz dodać smażoną cebulkę czy pokusić się o wykorzystanie ziół. Zapiekanka z porem – ziemniaki ugotuj i pokrój w małe części, dodaj poszatkowany por, brokuły, smażone ...

dawno temu

Kiedy dokuczają ci wzdęcia

... lub w wyniku mówienia w trakcie jedzenia. Picie napojów gazowanych również sprzyja wiatrom.Oto lista najbardziej gazotwórczych pokarmów: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, groch, fasola, soja ...

dawno temu

Tego jeszcze nie wiesz o jedzeniu

... związek chemiczny odżywiający i stymulujący komórki mózgu. 28442 Złe samopoczucie poprawimy bananem lub brokułem Brzmi śmiesznie? Badania opublikowane na łamach brytyjskiego pisma British Journal ... of Health Psychology wykazały, że osoby ...

dawno temu

Co na odporność?

... ciałek krwi. Poza tym uszczelnia naczynka krwionośne. Pomaga odzyskać drożność dróg oddechowych. Witaminę C można znaleźć w owocach cytrusowych, żurawinie, aronii, brokułach, natce pietruszki, rzepie ... , wątróbka, kasza gryczana, pestki dyni i ...

dawno temu

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

... . Wraz z innymi produktami z tej rodziny, czyli brokułem, kapustą i brukselką, dostarcza organizmowi związków siarki, które są pomocne w walce z nowotworami, budowaniu mocnej tkanki kostnej i utrzymaniu ...

dawno temu

Słoiczki czy domowo? Jedzenie dla maluszka

... , ale warto mieć pod ręką ulubione potrawy dziecka na wypadek wycieczki, gdzie nie możemy wybrać dobrze zbilansowanego posiłku dla malucha lub sytuacji w której dziecko odmawia zjedzenia troskliwie przez nas przygotowanych brokułów czy ...

dawno temu

Zamiast słodyczy wybierz warzywa!

... ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka Papryka - 19 kcal/ sztuka Rzodkiewka – 10 kcal/ 100 g   Już na pierwszy rzut ...

dawno temu

Alergia a karmienie piersią

... ziemniaczana, mąka i kaszka kukurydziana, kasza jaglana. Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, borówki, morele. Warzywa: marchew, ziemniaki, buraki, brokuły, dynia. ...

dawno temu

Naleśniki z warzywami

... się podczas podsmażania naleśników ładnie połączy składniki i zapobiegnie ich wypadaniu.   Naleśniki wegetariańskie   Ugotowane i drobno posiekane warzywa, takie jak: marchew, pietruszka, brokuły łączymy wraz ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Co przyspiesza metabolizm?

... , który może trafić do żołądka w określonej temperaturze. Staraj się wybierać produkty z dużą zawartością błonnika, takie jak jabłka, brokuły, gdyż błonnik działa jak naturalny popychacz resztek ...

dawno temu

Zamień słodycze na warzywa

... Pączek - 200 kcal/ sztuka Ptyś ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka ...

dawno temu

Zupa ze szpinakiem

... , do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów lub marchewki.  ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin. Przygotuj: 40 dag mrożonych warzyw (marchewka, kalafior, brukselka, brokułu, fasolka szparagowa)2 jajka2 duże ...

dawno temu

Walka z wirusami. Co jeść?

... przeciwwirusowych:
     •    glutation (awokado, szparagi, brokuły, arbuz),     •    lentinan (grzyby shiitake),     •    kwercetyna (cebula, czerwone winogrona),     •    inhibitory proteazy (fasola, kukurydza).   ...

dawno temu

Dieta na zimową chandrę

... , ciasta, makarony, fasola, warzywa, przetwory zbożowe, krakersy. Bogate w kwas foliowy: szpinak, brokuły, kapusta. Bogate w selen: ryby, owoce morza. Kofeina (uwaga: nadmiar kofeiny może powodować stany lękowe). Czosnek. ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie przygotujesz niezwykle szybko. Przygotuj: 50 dag warzyw mrożonych (brokuły, brukselka, kalafior ...

dawno temu

2 pomysły na zdrową pierś z kurczaka

... . Następnie odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu włóż pierś z kurczaka do parowaru razem z fasolką szparagową oraz brokułem. Będziesz zaskoczona, jak niezwykle soczyste i smaczne ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... do nich drobno pokrojone marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Delikatnie podsmaż. Krok 3 Do warzyw dolej rosół z kostki i grzyby. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Krok 4 Na koniec wrzuć różyczki brokuła ...

dawno temu

Żelazo w diecie

... warzywach, takich jak brokuły, papryka, szpinak, natka pietruszki. Poza tym żelazo znajduje się w suszonych owocach (np. suszonych figach), nasionach sezamu. Na stopień przyswajalności żelaza korzystnie ... , kapustę kiszoną, ziemniaki, buraki, ...

dawno temu

Przepisy wegetariańskie dla początkujących. Proste i szybkie dania dla wegetarian

... . Potrzebujesz: 2 ząbków czosnku (pokrój w plasterki); 3 łyżek oleju; cebuli; 3 łyżek sosu sojowego; 2 łyżeczek pieprzu; 250 g brokułów; czerwonej papryki; 150 g wędzonego albo naturalnego tofu; garść orzechów ... nerkowca; 200 g chińskiego ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... , kalafior, brokuł, kalarepkę. Zimą z kolei warto gotować głównie na marchewce, pasternaku, selerze, burakach ćwikłowych, pietruszce. Żeby przyzwyczaić dziecko do potraw kiszonych i warzyw strączkowych ... krem z brokułów; krupnik; rosół.Drugie ...

+ Pokaż więcej