Leczo z kiełbasą

... przygotowywania wielu potraw. Doskonale wiedzą o tym osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez chociażby kawałka mięsa na talerzu. I tak, kiełbasa to nieodzowny element takich specjałów jak bigos ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku ...

dawno temu

Smażone grzyby

... oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... bowiem potrawa, która wywodzisię z Nicei i to właśnie o niej dziś będzie mowa. Jesteś na diecie? Wyznajesz jedynie zasady kuchni wegetariańskiej? A może po prostu poszukujesz przepisu na lekką ...

dawno temu

Zjadają czyjeś ciało

... niezwykle zyskało na diecie wegetariańskiej. Młody wygląd, właściwa waga, większa odporność i siła fizyczna są wbrew pozorom związane z dietą wegetariańską, zawierającą mniej toksyn, nie zawierającą ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... i metali ciężkich,duże ilości tłuszczu, a więc wszelkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu (naleśniki, bigos) oraz fast foody, pasztety, konserwy,drób i ryby,pieprz, chrzan, ocet, musztarda ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... sobie również bigosu bez dodatku jałowca. I nic w tym dziwnego, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, po którą warto sięgać, jak robiły to nasze babcie. Cząber ogrodowy Należy do grona przypraw o bardzo intensywnym ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... , i w jaki sposób możesz urozmaicić dobrze znane tradycyjne przepisy. Rodzaje kotletówKotlety zna chyba każdy z nas, bo niezwykle często goszczą na naszych talerzach. To obok kiełbasy i bigosu jedna ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... na lepsze trawienie. Warto pamiętać, że swojego ciężkostrawnego działania słynie kapusta, zwłaszcza podana w postaci tłustego bigosu oraz rośliny strączkowe. Negatywnie na trawienie wpływa także kawa ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie suszone grzyby wykorzystałyśmy do przyrządzania świątecznego bigosu i gotowania rozgrzewającej zupy grzybowej, zaczynamy doceniać dostępne w sklepach przez okrągły ...

dawno temu

Surówka z papryki

... już o kiszonej kapuście albo bigosie, natomiast coraz większą ochotę mamy na coś zielonego na talerzu. Należy jednak zaznaczyć, że nie warto jest kusić się na kupowanie pierwszych truskawek w marcu, ponieważ ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... . Zanim jednak dowiemy się, jak kisić kapustę, warto poznać kilka przepisów z kiszonej kapusty. Otóż na pierwszym miejscu trzeba wskazać tradycyjny polski pyszny bigos, kwaśnicę po góralsku ...

dawno temu

Zalety kapusty

... jest za warzywo ciężkostrawne. Prawda jest jednak taka, że takie negatywne działanie wykazuje ona jedynie w przypadku, gdy jest stosowana do podsmażanych potraw. Tłusty bigos na kiełbasie czy boczku ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Kotlet ziemniaczany

... kotletów. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się kotlety wegetariańskie. Oczywistym przykładem są tutaj kotlety sojowe, lecz wskazać można również te wykonane z mięsa rybiego bądź jajek ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... posiada fasola czerwona? Przede wszystkim jest to roślina zawierająca znaczne ilości białka, dlatego też tak chętnie wykorzystywana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz tegopotrawy ...

dawno temu

Potrawka z ryżem

... . Poza tym stanowi dobre źródło energii, bo zawiera znaczną ilość węglowodanów i jest produktem uzupełniającym białko w diecie wegetariańskiej. Najkorzystniejsze dla zdrowia właściwości ryżu posiada ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... profilaktycznych warto uzupełniać żelazo w drugiej połowie ciąży. Przyjmowanie suplementów diety jest też polecane kobietom zmagającym się z silnymi wymiotami, mającym obfite plamienia, będącym na diecie wegetariańskiej lub będącym w ciąży ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... trenujesz, możesz pozwolić sobie na kanapkę z masłem orzechowym. Przepisy na kanapki Kanapki wegetariańskie: pieczywo pszenne, masło migdałowe, plasterki banana i fig;pieczywo pełnoziarniste ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... wegetariańskiej. Poza tym są bogatym źródłem błonnika, usprawniającego działanie przewodu pokarmowego i przyspieszającego odchudzanie. W potrawach z warzyw strączkowych znajdują się także potrzebne organizmowi ...

dawno temu

Szczypiorek - witaminy

... takich jak omlety czy jajecznica. Dobrym pomysłem jest także użycie go do placków ziemniaczanych czy wegetariańskich kotletów sojowych. Słowem wszystko zależy jedynie od kreatywności kucharza, bo ilość ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... mieszanki dodajemy mięso mielone. Po dokładnym wymieszaniu składników podajmy gorące danie, posypując całość startym serem żółtym. Ratatouille wegetariańskie W tym przypadku składniki pozostają ...

dawno temu

Algi morskie

... wegetariańskiej lub odchudzającej, szczególnie że jod przyspiesza przemianę materii. Są lekko strawne i łatwo przyswajalne, ponieważ ich skład mineralny przypomina nasze płyny ustrojowe. W aptekach ...

+ Pokaż więcej