Diety z czterech stron świata

... W dzisiejszej galerii przedstawiamy cztery propozycje kuchni świata. Dlaczego? Bo pewne zwyczaje żywieniowe warto przejąć. Okazuje się, że nie tylko niskokaloryczna dieta wpływa świetnie na figurę ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... prezenty, robimy zakupy. Stopniowo przygotowujemy kolejne potrawy. Co zrobić jednak, jeżeli nie możemy przygotować się do świąt zawczasu? Jeżeli zakupy robisz dzień przed Wigilią, a do kuchni wkraczasz 24 ...

dawno temu

Apetyczne przystawki dla wegetarian

... pomidorków i przeprowadzaj je przez konstrukcje z ogórka, fety i oliwek. Na koniec skropl koreczki oliwą z oliwek i posyp delikatnie pieprzem. Pieczone figi z serem kozim Lubisz eksperymentować w kuchni ...

dawno temu

Koktajle - zdrowe, smaczne, kolorowe

... z waniliowym napojem sojowym. Aby móc przygotować smaczne koktajle wystarczy blender lub sokowirówka. Różnorodność, jaką można wprowadzić do własnej kuchni za pomocą koktajli dobrze wpłynie zarówno na twój organizm, jak i samopoczucie. Blender, ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... bowiem potrawa, która wywodzisię z Nicei i to właśnie o niej dziś będzie mowa. Jesteś na diecie? Wyznajesz jedynie zasady kuchni wegetariańskiej? A może po prostu poszukujesz przepisu na lekką ...

dawno temu

Chilli Willy, czyli ostry prezent dla ostrych kobiet

... siebie. Z pewnością wniosą dużo radości do kuchni, jak również nadadzą znakomity smak potrawom przyrządzonym z ich dodatkiem. Jeśli nie masz pomysłu na prezent dla koleżanki, która urządza wieczór ...

dawno temu

Jak idealnie doprawić potrawę?

... przed koniecznością „doprawienia do smaku” przygotowanych dań. Jak korzystać z przypraw, żeby wzbogacić smak potrawy, ale nie przesadzić? Podstawowe przyprawy w kuchni Wiele z nas uczy się gotować ...

dawno temu

Zupa z cukinii

... użyteczne w kuchni, choć wydaje się, że przy tym odrobinę zapomniane. W jaki sposób najłatwiej przywrócić je do łask? Najprostszym sposobem będzie poznanie kilku przepisów na dania z cukinią. Warzywo ...

dawno temu

Ciasteczka kokosowe

... składnikiem, na którym opiera się smak pysznych ciasteczek kokosowych są wiórki kokosowe. Jednak droga dzieląca je od naszej kuchni jest długa i pochłania wiele pracy. Nie jest tajemnicą, że są one ...

dawno temu

Koktajl bananowy

... bananówposiada takie działanie? W niektórych kuchniach świata niektóre ich odmiany stosowane są jako odpowiednik naszych ziemniaków, ponieważ znaleźć w nich można dość duże ilości zarówno skrobi ...

dawno temu

Ser camembert

... , jakie bogactwo pomysłów na dania potrafi kryć się w jednym produkcie. Wiedza taka zdobywana jest przez lata i to właśnie ona jest charakterystyczna dla prawdziwych pasjonatów kuchni. Po czym ...

dawno temu

Golonka w piwie

... o tym, że sposób jej przyrządzania został zaczerpnięty z kuchni naszych zachodnich sąsiadów Niemców. Podstawę tej potrawy stanowi część pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. To mięso dość tłuste i tuczące ...

dawno temu

Jak zrobić budyń?

... deserze. Jego nazwa oraz sposób przygotowania pochodzi od szeroko rozpowszechnionej potrawy z kuchni angielskiej określanej mianem puddingu. Co ciekawe większość z nas kojarzy budyń ze słodkim smakiem ...

dawno temu

Paluszki krabowe

... pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa. Produkt ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, bowiem surimi oznacza w niej nic innego jak „mielone mięso”. Jeżeli nie jesteś przekonana ...

dawno temu

Masło orzechowe

... wykorzystywane są w kuchniach świata jako warzywo, podczas gdy prażone oraz często osolone orzechy fistaszki, stanowią powszechnie znaną przekąskę doskonale komponującą się z zimnym piwem. Jedzenie ...

dawno temu

Domowy makaron

... jak rosół z kury lub wspaniała na lato zupa owocowa. Przepis na makaron domowyZanim przystąpisz do przyrządzania ciasta na makaron domowy, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz: 0,5 kg mąki ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... , które idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także może być podstawą dania głównego. Często jej walory odkrywane są przez osoby starające się pozbyć kilku zbędnych kilogramów, choć w kuchni ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... i grzybami. Dla dekoracji możemy dodać natki, a dla smaku polać kilkoma kroplami cytryny. Należy pamiętać o tym, by nogi bażanta związać przed zapieczeniem. Mam nadzieję, że z podanych wyżej przepisów wyjdzie Wam pieczeń, której nie powstydziłby ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... właściwości skrywa w sobie kukurydza? Witaminy w kukurydzy Niedoceniana trochę w kuchni kukurydza jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K, a także kwas foliowy ...

dawno temu

Ser bryndza

... bardzo go przypomina. Ser ten ma szereg zastosowań w kuchni. Jest przede wszystkim z uwagi na swoją miękkość doskonały jako farsz do pierogów. Dobrym pomysłem jest więc zastąpienie nią sera białego ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... . Słowem proces ten powinien być wykorzystywany nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale także może być stosowany w praktyce własnej kuchni. ...

dawno temu

Małże jadalne

... to jeden z bardziej cenionych dodatków w kuchni. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla zdrowia człowieka jest zwłaszcza ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... . Do jakich innych specjałów warto ją wkomponować? Zastosowanie bazylii w kuchni i domowej apteczce Jakie dania z bazylią można przygotować? Jednym z lepszych rozwiązań będzie wkomponowanie ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... , bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik. Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie ...

+ Pokaż więcej