Indeks glikemiczny

... , truskawki, wiśnie,30 – buraki surowe czerwone, czosnek, dżem słodzony sokiem owocowym, grejpfrut, gruszka, makaron chiński, mandarynki, marakuja, marchewka, marmolada bez cukru, mleko odtłuszczone ... – bób niegotowany, fasola z puszki, figi ...

dawno temu

5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

... . Wraz z innymi produktami z tej rodziny, czyli brokułem, kapustą i brukselką, dostarcza organizmowi związków siarki, które są pomocne w walce z nowotworami, budowaniu mocnej tkanki kostnej i utrzymaniu ...

dawno temu

Zamiast słodyczy wybierz warzywa!

... ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka Papryka - 19 kcal/ sztuka Rzodkiewka – 10 kcal/ 100 g   Już na pierwszy rzut ...

dawno temu

Alergia a karmienie piersią

... ziemniaczana, mąka i kaszka kukurydziana, kasza jaglana. Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, borówki, morele. Warzywa: marchew, ziemniaki, buraki, brokuły, dynia. ...

dawno temu

Naleśniki z warzywami

... się podczas podsmażania naleśników ładnie połączy składniki i zapobiegnie ich wypadaniu.   Naleśniki wegetariańskie   Ugotowane i drobno posiekane warzywa, takie jak: marchew, pietruszka, brokuły łączymy wraz ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Co przyspiesza metabolizm?

... , który może trafić do żołądka w określonej temperaturze. Staraj się wybierać produkty z dużą zawartością błonnika, takie jak jabłka, brokuły, gdyż błonnik działa jak naturalny popychacz resztek ...

dawno temu

Zamień słodycze na warzywa

... Pączek - 200 kcal/ sztuka Ptyś ze śmietaną – 100 kcal/ sztuka   Kaloryczność warzyw:   Marchewka - 12 kcal/ sztuka Brokuły – 22 kcal/ 100 g Pomidor – 28 kcal/ 100 g Ogórek zielony – 8 kcal/ sztuka ...

dawno temu

Zupa ze szpinakiem

... , do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów lub marchewki.  ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin. Przygotuj: 40 dag mrożonych warzyw (marchewka, kalafior, brukselka, brokułu, fasolka szparagowa)2 jajka2 duże ...

dawno temu

Walka z wirusami. Co jeść?

... przeciwwirusowych:
     •    glutation (awokado, szparagi, brokuły, arbuz),     •    lentinan (grzyby shiitake),     •    kwercetyna (cebula, czerwone winogrona),     •    inhibitory proteazy (fasola, kukurydza).   ...

dawno temu

2 pomysły na zdrową pierś z kurczaka

... . Następnie odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu włóż pierś z kurczaka do parowaru razem z fasolką szparagową oraz brokułem. Będziesz zaskoczona, jak niezwykle soczyste i smaczne ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... do nich drobno pokrojone marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Delikatnie podsmaż. Krok 3 Do warzyw dolej rosół z kostki i grzyby. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Krok 4 Na koniec wrzuć różyczki brokuła ...

dawno temu

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

... makaronu, i zastawiasz się, co z tym zrobić, ten przepis na zupę będzie w sam raz dla ciebie. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1 mała dynia, obrana i pokrojona w kostkę, 2 ... czarny pieprz, 3 pomidory pokrojone w kostkę, ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... jeszcze nie próbowało. Jeśli już zostanie wyczerpany cały zestaw, należy spróbować łączyć je z innymi produktami. Można też przemycać warzywa w innych potrawach np. w zapiekankach czy sosach. Przekonywanie dziecka ...

dawno temu

Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe

... odpowiednie pieczywo, ryż czy makaron, korzyści dla organizmu są ogromne. Choć wartość kaloryczna wyrobów razowych i pszennych często jest podobna, ilość składników mineralnych w tych pierwszych ...

dawno temu

Piramida żywienia

... . Dlatego dietetycy podzieli żywność na cztery grupy, tworząc piramidę żywieniową. Jeszcze do niedawna jej podstawą, a więc głównym składnikiem diety były produkty zbożowe, czyli pieczywo, makaron, ryż i kasza. Dopiero ... i nerwowy. Powinnaś ...

dawno temu

Oryginalny sos sambal belacan

... , najlepiej z limonek. Najczęściej jest to sos serwowany na zasadzie przystawki razem z czosnkowymi grzankami lub makaronem. Gotowysambal belacan jest drogi zarówno na targach w swojej ojczyźnie ... . Na koniec skrop wszystko sokiem z limonki. ...

dawno temu

Ciekawe pomysły, co zrobić z cukinią

... roku. Na rynku można też spotkać cukinię kiszoną oraz marynowaną. Coś dobrego z cukiniąCukinia, grzyby i makaron na patelni Składniki: 1 średnia cebula, 2 średnie cukinie (pokrojone), 250 g ... świeżych grzybów, 2 ząbki czosnku (zmielonego), ½ ...

dawno temu

Czym zastąpić cukier, by NIE PRZYTYĆ po świętach?

... , a ilość cukru zawarta w owocach, warzywach i produktach typu makaron czy chleb jest dla organizmu wystarczająca. Nadmiar cukru powoduje wypłukiwanie niektórych składników odżywczych. Czym zastąpić ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... , zapiekanka z brukwi lub marchewki oraz sałatka z czerwonych buraków. Portugalia Będąc na Święta w Portugalii nie można nie zjeść Rabadanas– tradycyjnych grzanek na słodko. Podawane są na gorąco, posypane ... i makaron z rybą. Niektórzy ...

dawno temu

Żelazo w diecie

... warzywach, takich jak brokuły, papryka, szpinak, natka pietruszki. Poza tym żelazo znajduje się w suszonych owocach (np. suszonych figach), nasionach sezamu. Na stopień przyswajalności żelaza korzystnie ... , kapustę kiszoną, ziemniaki, buraki, ...

dawno temu

Oto nowa piramida żywieniowa. To, co było niepolecane, teraz jest podstawą diety

... Do niedawna podstawą piramidy prawidłowego odżywiania były produkty z ziarna, takie jak kasza, płatki, pełnoziarnisty chleb czy makaron. Najmniej polecano wszelkiego rodzaju tłuszcze. Teraz ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... . Źródła wapnia to: jogurty, sery, zielony groszek, brokuły, szprotki, sardynki. W wieku dwudziestu paru lat kobiety zachodzą w ciążę. Żeby dziecko rozwijało się bezproblemowo, należy spożywać kwas ... foliowy (pieczywo pełnoziarniste, kasza ...

+ Pokaż więcej