Sałatka z krewetkami - przepisy

... , a kto raz spróbuje, na pewno będzie sięgał po morskie przysmaki dość często. Warto wiedzieć, że owoce morza to w wielu przypadkach silny afrodyzjak! Dziś na talerzu... skorupiaki. Zapraszam do przyrządzenia sałatki z krewetkami.   ... do ...

dawno temu

Przetwory owocowo warzywne

...   Zamiast domowych konfitur – dżemy z marketów, zamiast świeżej sałatkisałatka firmowa z pudełka. Z braku czasu na przygotowywanie posiłków coraz częściej sięgamy po gotowe produkty ... . Co ciekawe, marketowe konfitury są zwykle mniej ...

dawno temu

Jesienią postaw na warzywa

... Co zrobić by nie dopadła cię jesienna chandra i przeziębienie? Sięgnij po warzywa i owoce, których o tej porze roku masz bez liku. Wybierz coś dla siebie i wzbogać swój jadłospis o cenne witaminy, które obronią cię przed chorobami i pozytywnie ...

dawno temu

Tabbouleh z 1500 kg pomidorów

...   Tabbouleh to charakterystyczna dla kuchni arabskiej sałatka, której głównymi składnikami jest kuskus (lub bulgur) oraz pomidory. Bywa nazywany również sałatką libańską i to właśnie w Libanie, pobito rekord świata w ilości przygotowanego ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc ...

dawno temu

Pietruszka czy pasternak?

... . Pasternak w smaku jest nieco podobny do marchewki, słodszy niż pietruszka i bardziej aromatyczny. Jest to zdrowe warzywo, które od dawna znane jest w Polsce, ale ostatnich kilkanaście lat wyrugowało ... pasternaku jako pietruszki – korzenie ...

dawno temu

Cykoria na odchudzanie

... To małe i niepozorne warzywo jest częstym składnikiem diet odchudzających. Dzięki zawartości manganu korzystnie oddziałuje na układ trawienny – stymuluje spalanie tłuszczów oraz przyspiesza przemianę materii. Czym jeszcze zasłużyła się cykoria, ...

dawno temu

Surówka z kapusty włoskiej i innych witamin

... Zawsze, a zwłaszcza w zimie, powinnyśmy dbać o dostarczanie organizmowi jak największej ilości witamin. Najdoskonalszym ich źródłem są oczywiście warzywa. Dlatego surówka z kapusty włoskiej jest idealnym dodatkiem do obiadu. Na dworze śnieg i ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... Rzodkiewka jest jednym z najbardziej charakterystycznych, kulinarnych symboli wiosny. Chociaż warzywo to najczęściej pojawia się na naszych kanapkach, znaleźć może wiele innych, pysznych zastosowań. Sprawdź, jakie dania przygotujesz z ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... Znana polska rymowanka brzmiała „kapusta – ...

dawno temu

Obierak do warzyw - pomocnik w każdej kuchni

... Jeśli szukasz czegoś, co pomoże Ci szybko i bezproblemowo obrać warzywa i owoce, to mam coś specjalnie dla Ciebie. Obierak o którym mowa łatwo mieści się w dłoni, posiada miękki otwór na palec ... przychodzą nam z pomocą, bo to właśnie oni są ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Jadalny kaktus

... Soki, alkohol, sałatki – to wszystko można przyrządzić z kaktusa. Nie z tego, co rośnie na oknie, a ze specjalnych, jadalnych odmian. Popularny w Meksyku i Australii (kaktus uznawany ... jest tam za warzywo), w Polsce kaktus nie robi jeszcze ...

dawno temu

Produkty, które zawierają najwięcej pestycydów

... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... zwykle prowadzi do tego, że często ...

dawno temu

Jak możesz wykorzystać mrożonki?

... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej porze roku, warto postawić na mrożonki, które można serwować na wiele różnych sposobów. ... Zimą trudno jest o świeże warzywa, dlatego by sobie ich nie odmawiać o tej ...

dawno temu

Pyszne kiełki na zdrowie

... źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, więc warto się do nich przekonać. Wachlarz dań, jakie da się przygotować na ich bazie jest dość duży. Jednym z prostszych rozwiązań jest wrzucenie ich do sałatki. Tylko jak przyrządzić taki ...

dawno temu

Banalna recepta na zachowanie MŁODOŚCI. Kolory na talerzu

... Najwięcej antyoksydantów zawierają kolorowe warzywa i owoce. ... Antyoksydanty są sprzymierzeńcami kobiet. Chronią przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i sprawiają, że skóra jest świeża i zdrowa. By zachować młodość na dłużej, warto ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki ... są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które ...

dawno temu

Płukanie nie wystarczy. Jak EKOLOGICZNIE zmyć pestycydy z owoców i warzyw?

... Autorka książek i bloga ekologicznego, Ewa Kozioł zaprezentowała, jak myć owoce i warzywa, by pozbyć się z nich pestycydów i bakterii. Zwykle płuczemy produkty, a to zdecydowanie za mało ...

+ Pokaż więcej