Jesienią postaw na warzywa
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuCo zrobić by nie dopadła cię jesienna chandra i przeziębienie? Sięgnij po warzywa i owoce, których o tej porze roku masz bez liku. Wybierz coś dla siebie i wzbogać swój jadłospis o cenne witaminy, które obronią cię przed chorobami i pozytywnie wpłyną na twoje samopoczucie. Zakochaj się w jesieni!
Pewnie wiesz, że na przeziębienie najlepszy jest czosnek i cebula, ale czy wiesz, że równie cenne właściwości mają też inne warzywa?
Wzmocnij organizm i popraw odporność
Jeśli dopada cię zmęczenie, wzmocnij się pijąc orzeźwiające soki z cytrusów. Zawierają dużo witaminy C, która będzie broniła twój organizm przed zarazkami i jesiennym przeziębieniem. Możesz sama wycisnąć sok z owoców lub skorzystać z gotowych w butelkach i kartonikach. Pamiętaj, by zapoznać się z ich składem na opakowaniu.
Poczuj się lepiej
Zawarta w pomarańczach i grejpfrutach rutyna i beta-karoten spowalniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych, dzięki czemu zachowują naszą urodę na dłużej. Wyglądasz lepiej i czujesz się lepiej, tryskasz energią, a twoja skóra zmienia koloryt i wydaje się bardziej zdrowa.
Popraw koncentrację
Jesienią zaczyna się rok szkolny. Przekonaj swoje dzieci do jabłek na dobry początek dnia, a jeśli wolą sok, to zapakuj im go do szkolnego tornistra. Wybierz warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo. Seler, pomidor, fasolkę szparagową, brukselkę, kukurydzę, brzoskwinię, morelę, nektarynkę.
Zadbaj o wzrok
Jedz dużo orzechów bogatych w potas i magnez, a cieszyć się będziesz dobrym wzrokiem przez długie lata.
Uśmiechaj się częściej
Jedz soczyste winogrona i cytrusy by uniknąć jesiennej apatii. Słyszałaś o melatoninie? To hormon produkowany przez gruczoł zwany szyszynką w okresie, kiedy do naszego organizmu dociera mało światła słonecznego. Jesienią jest go niewiele, więc mózg samoistnie wprowadza nasz organizm w stan uśpienia. Osłabiona jest wówczas koncentracja, jesteśmy ospali, ulatuje z nas życiowa energia. Ale istnieje na to ratunek – wystarczy zacząć spożywać bogate w węglowodany owoce, warzywa lub soki i w ten sposób zwiększyć ilość produkowanej przez organizm serotoniny. Serotoninę można nazwać pogromcą złego nastroju. Jest to bowiem hormon odpowiadający za nasze dobre samopoczucie.
Dr Agnieszka Jarosz, specjalista w sprawie żywienia radzi, by jesienią jeść soję, orzechy nerkowca, banany, ananasy, figi i papaję. — Zawarty jest w nich, w dużych ilościach, tryptofan. Ten aminokwas sprawia, że nasz mózg zostanie wręcz uzależniony od hormonu szczęścia. Tryptofan znajdziesz również w sokach z tych owoców, zatem nie ograniczaj się w swoim jadłospisie do chrupania, pomyśl też o popijaniu.
Eksperymentuj z potrawami, owocami i warzywami, a także kompozycjami i mieszaniem soków. Dostarczaj swojemu organizmowi pięciokrotną dawką witamin w ciągu dnia, a przestaniesz odczuwać różnicę zmieniających się pór roku. Dzięki odpowiedniej diecie pobudzisz się do życia.
Więcej informacji: www.5porcji.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze